*

Heb jij wel eens te maken gehad met leeftijdsdiscriminatie op je werk?

Stefanie van Ulft 16-02-2024 18 reacties

Een van de meest voorkomende vormen van arbeidsmarktdiscriminatie is op basis van iemand z'n leeftijd. Mensen worden soms gezien als te duur of te inflexibel. Het kan natuurlijk ook dat je juist werd uitgesloten omdat je de jongste bent. Laat het ons weten.

Komende woensdag schuift Jörgen Raymann bij ons aan als Spraakmaker. Je kent hem waarschijnlijk vooral als cabaretier en presentator, maar hij heeft de overstap gemaakt naar het bedrijfsleven. Hij probeert nu bedrijven te helpen om dit soort discriminatie te voorkomen. Hij ziet dat het uitsluiten van ouderen, vooral op de werkplek, mensen onzeker maakt. Hierdoor haken ze mogelijk eerder af, terwijl we iedereen hard nodig hebben op de arbeidsmarkt.
 
We zijn benieuwd of je wel eens zoiets hebt meegemaakt. Voelde je je wel eens uitgesloten vanwege je leeftijd, krijg je wel eens opmerkingen van collega's of lukt het überhaupt niet om ergens aangenomen te worden omdat mensen je te 'oud' vinden? Of merkte je juist dat je vanwege je jonge leeftijd en ervaring niet aangenomen of serieus genomen wordt?
 

Aaltje Vincent

16-02-24 om 12:54

Wat een actueel onderwerp, binnenkort, op 27 februari as. behandelt de Eerste Kamer de Wet toezicht gelijke behandeling bij werving en selectie, die de Tweede Kamer in maart 2023 al aannam. Vergeet ook niet dat vrouwen in de 'kinderkrijgleeftijd' ook gediscrimineerd worden. Naast ouderen en jongeren. Iedere werkgever moet bij deze nieuwe wet beleid hebben hierop. Jammer dat deze wet nodig is, wel een goede stap! Mvg Aaltje Vincent, sollicitatie-expert en bestseller auteur.

Jan Vijfvinkel

16-02-24 om 13:01

nee moet ik zeggen ik ben nu al sinds 2004 gepensioneerd ben een oorlogskindje uit de hongerwinter van 1944 niets van gemerkt gelukkig maar in het amateurleven spelen dit soort vaak sluimerende discreminatie ook wel een rol denk ik, maar laat ik eerst even zeggen dat ik het leuk vindt dat ik mag reageren op de oud ankerman van het acht uur journaal,  ik vond je samen met Jeroen Overbeek een prettige nieuwsbrenger was altijd of je naast me op de bank me persoonlijk aan het informeren was van de toestand in de wereld. (lijkt een beetje op de uitspraak van het slotbetoog van G.J.B. Hilterman) ik heb 3 grote hobby's parachtespringen (3x ned. kampioen) nu in ruste schaken en vioolspelen 10 jaar concertmeester geweest van de Hilversumse Orkestvereniging daarna het stokje overgedragen aan een jongere speler die die taak erg graag wilde ovenemen en dat juich ik altijd toe, speel nu wat op de achtergrond maar toch bekruip mij het gevoel dat men toch niet zo graag als jongere naast een oudere wil zitten overigens maak ik daar zelf geen probleem van, ik speel nog steeds maar niet met het mes tussen de tanden of op tafel, had wat last van mijn vinger maar dat heeft zich vanzelf opgelost, ja Herman ze moeten je maar niet te vaak van boven filmen want daana moest er een opvolger voor je worden gezocht ik zal je missen ook aan tafel, hoop je bij sportwedstrijden nog vaak te mogen zien

Gerdjan Hoekendijk

16-02-24 om 13:02

Even een tegengeluid, afgelopen mei ben ik met pensioen gegaan, maar ik kreeg het aanbod om langer door te gaan, met vrije keuze van het aantal uren/dagen. Ik heb gekozen voor 2,5 dagen.

Els Bertus - van Kempen

16-02-24 om 13:20

Gelukkig heb ik nooit leeftijdsdiscriminatie meegemaakt, want ik ben een actief mens die het vreselijk zou vinden om - op basis van mijn leeftijd - geen toegang meer te hebben tot werk waar ik goed in ben en wat mij na aan het hart ligt.

Wel heb ik de hulpverlening als bedrijfs maatschappelijk werker per direct afgerond toen ik voelde dat het te zwaar voor mij werd.  Ik vond (en vind nog steeds) dat mensen die hulp vragen goede begeleiding nodig hebben en dat kon ik niet meer bieden op dat moment. 

Natuurlijk stelde ik ook hoge eisen aan mezelf en mijn inzet - de relatie nabijheid/afstand is heel belangrijk in dit werk.  En ik had het geluk niet afhankelijk te zijn van mijn inkomen, want anders is het niet zo eenvoudig natuurlijk.

Daarna heb ik mijn liefde voor geschiedenis verder ontwikkeld bij de Stichting Gelderse Kasteelen en voor deze stichting op een van de kastelen gewerkt als vrijwilliger met diverse taken (in het winkeltje en als rondleider). Nog later ben ik vrijwilliger geworden op een ander landgoed en werk daar nog steeds zeer naar mijn zin.

Ik hoop dus nog een poosje door te kunnen gaan met de interessante geschiedenis van Gelderland. En als ik voel niet meer goed te functioneren, zelf de conclusie te kunnen trekken dat het mooi is geweest. 

Hans Nagtegaal

16-02-24 om 13:21

Waarschijnlijk niet de reactie waarop jullie hoopten, maar ik heb ook het tegenovergestelde meegemaakt. Ik werd op mijn 60-igste werkeloos, maar vond werk bij een werkgever die mijn kwaliteiten op waarde wist te schatten én die een mix van leeftijden in zijn werknemersbestand ook van belang vond. Toen ik met 65 en 6 maanden met pensioen ging bood hij mij een langer dienstverband aan. Ik wil niet generaliseren, maar denk dat het vaak aan ouderen zelf ligt dat zij zich gediscrimineerd voelen. Als je je niet als de alleswetende 'oudere' opstelt die alles al heeft meegemaakt en over veel ervaring beschikt, maar je openstelt voor nieuwe ervaringen van je nieuwe en jongere collega's, dan ontstaat er een gezonde werkmix waar iedereen plezier aan beleeft en voordeel van heeft. Dat ik verlenging niet heb aangenomen is uitlsuitend op basis van persoonlijke voorkeuren. Maar nu als vrijwilliger merk ik hetzelfde; je bent m.i. echt zo oud als je je voelt én zo oud als je je gedraagt.  

Josien Sneek

16-02-24 om 13:31

Goed dat jullie leeftijdiscriminatie aan de orde stellen! Discriminatie is natuurlijk verboden en gebeurt daarom meestal impliciet. Sollicitanten krijgen dan bijvoorbeeld te horen dat ze 'niet in het team passen'.
Als trainer en coach van mensen van minstens 40 merk ik dat onze beelden over 'ouderen' flink achterlopen bij de maatschappelijke realiteit. Vaak overheersen helaas stereotypen en vooroordelen. 
Ik raad altijd aan om vooral jezelf positief neer te zetten. Anderen kun je niet veranderen!
Met vriendelijke groet,
Josien Sneek, expert in de begeleiding van gevorderden (mensen van minstens 40)

Paul Peeters Weem

16-02-24 om 13:44

Ik heb juist het omgekeerde meegemaakt. Ik ben op 54 jarige leeftijd nog aangenomen bij de Europese Commissie, juist omdat men niet meer mocht discrimineren op leeftijd. Voordien gebeurde dat wel. Nadeel was wel dat het personeelsbestand nogal verouderde. Daarom had het geen zin om te proberen mijn pensioen uit te stellen, was toch geen toestemming voor gekomen. Was dat trouwens niet van plan.

Jan Wijn

16-02-24 om 14:08

Ja hoor: Om niet aan leeftijdsdiscriminatie te doen zoeken ze in personeel advertenties immer iemand die goed in hun jonge team past. Een omschrijving om het zinloos te maken voor iemand van boven te veertig te solliciteren.

Gerard Kool

16-02-24 om 14:11

De enige keer dat ik in mijn werk leeftijdsdiscriminatie ervoer, was toen ik (was toen 28 jaar) in de CAO in het eerste lid van de eerste paragraaf betreffende het hoofdstuk over de Arbeidsovereenkomst las: 'De arbeidsovereenkomst wordt beëindigd op de eerste dag van de maand, die volgt op de maand waarop de werknemer de 65-jarige leeftijd bereikt'. Mijn reactie destijds"'Leeftijdsdiscriminatie!'

Francisca Wagenmakers

16-02-24 om 14:23

Tja, ook ik moet de werkvloer verlaten, omdat ik binnenkort 67 wordt. Fijn dat ik mag stoppen, maar niet leuk en inderdaad leeftijdsdiscriminatie dat het moet.

De voorkeur gaat uit naar jong, man en wit. Vrouwen hebben nu meer kansen dan toen ik jong was. Mensen tot vijftig jaar vinden nu tamelijk makkelijk werk, maar daarboven gaat het lastiger worden. ik vraag me af hoeveel ervaren werkzoekenden van boven de zestig onbemiddelbaar zijn. 

Francisca Wagenmakers

16-02-24 om 14:25

Oeps, omdat ik 67 word (geen dt...) uiteraard.

Bert Van der van der Linden

16-02-24 om 14:27

Wordt er nu niet een probleem gemaakt dat er niet is. Ik ben 74 jaar en heb, eerlijk gezegd, geen echte voorbeelden voor handen. Na verkoop van mijn bedrijf, ik was 50, dacht ik te gaan zeilen op de Middellandse zee. Vanweger omstandigheden is dat niet doorgegaan. Ik heb daarna tot mijn 70 ste diverse (bestuurlijke en politieke) functies gehad en nooit iets van leeftijdsdiscriminatie gemerkt. Wanneer ik zelf niet afgebouwd had was er nog genoeg voor handen geweest. Nu doe ik nog wat kleine dingetjes en ben ik toezichthouder in een zwembad waarvoor ik jaarlijks certificaten  EHBO, reddend zwemmen en BHV haal. Ik zie om mij heen geen voorbeelden van leeftijdsdiscriminatie hooguit dat Den Haag zich niet goed heeft voorbereid op de vergrijzing, maar daar leven ze al decennia met de waan van de dag.

Chris Faddegon

16-02-24 om 14:46

Overal in de maatschappij vindt leeftijdsdiscriminatie plaats.  erger nog deze leeftijdsdiscriminatie is institutioneel en vrijwel alle bedrijven en ook de overheid maken zich er dagelijks schuldig aan. De hoogste tijd om daar iets aan te doen want je kunt je leeftijd immers niet veranderen dus ben je er ook niet schuldig of medeschuldig aan anders dan dat je het lef kennelijk hebt om te blijven ademen. Leeftijdsdiscriminatie is daarom net zo erg en verwerpelijk als elke andere vorm van discriminatie.  

Chris Faddegon

16-02-24 om 14:55

Paul Peeters Weem16-02-24 om 13:44

Anders dan wat u schreef geeft u feitelijk juist aan dat er WEL discriminatie plaatsvond want u schrijft zelf immers:  "Daarom had het geen zin om te proberen mijn pensioen uit te stellen, was toch geen toestemming voor gekomen." Dat is toch juist leeftijdsdiscriminatie want men maakt dus van uw pensioenRECHT een pensioenPLICHT.  Voilgens mij is dat nu juist waar het om gaat.  Alleen al het feit dat in vrijwel alle "VASTE" arbeidscontracten staat dat die automatische worden beeindigd als u de pensioenGERECHTIGDE leeftijd bereikt is op zich ook pure discriminatie. De hoogste tijd dat dit wordt aangepakt. 

Toon van der Ven

16-02-24 om 20:39

Ik was 53 jaar toen ik van baan veranderde. Geen enkel probleem. Ik was 56 jaar toen ik opnieuw van baan veranderde. opnieuw geen enkel probleem. Ik moest met 66 jaar en vier maanden met pensioen maar wilde het semester (op de hogeschool waar ik werkte) graag afmaken om mijn studenten niet teleur te stellen. Geen probleem. 
Heb ik geluk gehad? Zou kunnen. Maar ik heb me ook steeds sterk opgesteld: dit ben ik, dit wil ik, dit kunnen we samen doen. 
Ik heb veel collega's in mijn werk (vooral onderwijs) af zien haken, ver voor hun pensioen. Het gaat er volgens mij ook om of je op 'n goede plek voor jezelf zit.
Veel medeleven en veel sterkte voor de afhakers hoor. Altijd triest als 'n loopbaan moet eindigen in frustratie in plaats van voldoening.
Toon van der Ven



 

alice vd Mark

17-02-24 om 15:19

De dag dat ik 66 werd, 22 april 2018 werd ik met pensioen gestuurd. Anderhalf jaar daarvoor was ik begonnen met een aanvraag verlenging dienstverband op basis van een nieuw contract via de koninklijke weg. Werd afgewezen op amtelijke gronden. Ik heb het ervaren als leeftijd discriminatie. Kalenderleeftijd en biologische leeftijd zijn twee verschillende dingen. heb mij vervolgens als ZZper  gezien mijn alom gewaardeerde expertise op het gebied Sociale veiligheid en integriteit en crisismanagement in onderwijsorganisaties gevestigd. En dan gebeurt het volgende. Je komt aan tafel, waardering alom , vertelt dat je weliswaar van een prachtig pensioen zou kunnen gaan genieten, maar dat dat niet je ambitie is. Het onbegrip is van de gezichten af te lezen. Hoezo mevrouw, ik tel de dagen af dat ik kan stopppen. Gaat u toch lekker vrijwilligerswerk doen...  En dan ben je uitgepraat.  Na  bijna vijf jaar ben ik er aan gewend. Run nu succesvol een airbnb om discipline te houden en iets te doen wat zingeving heeft en niet gratis is. Maar, het blijft zonde van de expertise toch?

Jos van Eijndhoven

19-02-24 om 20:57

Nee.

Ik heb wel te maken met onophoudelijke vragen hoe lang ik nog doorga met de bakkerij. Ben 72 en denk niet aan stoppen. Gedoseerd werken is de. boodschap , zo'n 25/ 30  uren per week. Een perfecte mix van werk en vrije tijd.

Het gedicht van Godfried Bomans is mijn geval niet van toepassing.

'Ik zit vaak voor het vensterglas mij duchtig te vervelen en denk: als ik twee hondjes was konden we samen spelen.'

Frans Zijp

27-03-24 om 16:49

Werkgevers denken nog steeds dat zij ongestraft 50+ medewerkers in dde WW kunnen dumpen, omdat zij te duur en te eigenwijs zijn. Maar vind maar eens jonge medewerkers, die opgeleid willen worden en bereid zijn een contract voor enkele jaren aan te gaan. Die zijn er niet meer, het zijn voornamelijk rusteloze job-hoppers. Werkgevers zouden beter moeten nadenken, alvorens zij hun weliswaar eigenwijze maar ervaren medewerkers aan de kant zetten. Er dreigt een heel groot arbeiderstekort en dit zal de groei van je bedrijf tot stilstand kunnen brengen.

Cookie-instellingen