*

Last van vooroordelen?

30-08-2023 24 reacties

Spraakmakers heeft het binnenkort over vooroordelen. Klopten jouw aannames achteraf niet? Of heb je last van labels die anderen op jou plakken? Dan horen we graag jouw verhaal.

Kwam je er wel eens achter dat de aannames die je over iemand had, helemaal niet klopten? Of had iemand juist allemaal vooroordelen over jou, en had dat invloed had op jullie contact? We horen het graag.

Had je bijvoorbeeld last van je achterburen toen die ’s avonds veel mensen over de vloer hadden, maar schaamde je je over die ergernis toen je hoorde dat die aanloop was omdat er iemand was overleden? Schoot je in een gesprek met de juf van je kind enorm uit je slof, terwijl zij niet kon weten dat je die ochtend slecht nieuws had gehad?

Binnenkort gaan we praten met filosofe Dilara Bilgiç. Zij bestudeert wat voor labels we elkaar opplakken, en denkt dat de maatschappij beter af is als we vaker voorbij onze eerste indrukken kijken. We leggen jullie anekdotes graag aan haar voor.

Laat het ons weten middels een reactie hieronder, of door te mailen naar spraakmakers@kro-ncrv.nl.

Bert Van der van der Linden

30-08-23 om 16:48

Uitgangspunt punt is om mij open  op te stellen. Maar ik moet bekennen dat ik vaak wel het gevoel te hebben al dan niet met iemand te klikken. Hier handel ik dan vaak naar. Overigens is mijn uitgangspunt dat in ieder mens iets waardevols steekt. Soms kost het alleen moeite dat te ontdekken. Maar het resultaat is dan vaak verassend.

Jan Grozema

30-08-23 om 17:05

Ook ik ben wel eens de fout in gegaan, belangrijk is dat je er van leerd . 

Het gebeurd ook best vaak als je iets wilt kopen wat prijzig is. 
toen ik 32 jaar was had ik twee vrachtauto's nodig, ik ging op de fiets ( was vlak bij ) naar de Mercedes garage, de verkoper wees naar een stelling waar ik een paar folders mee kon nemen, de volgende dag kocht ik twee Iveco's  voor ruim 300 duizend gulden, ik kon ze contant betalen. Het heeft meer dan 30 jaar geduurd voor ik weer iets met Mercedes heb gedaan. 

Alex Godschalk

30-08-23 om 17:24

Ik kan me eigenlijk best irriteren aan de labels hoog en laag opgeleid , destijds ben ik zelf naar een ambachtsschool gegaan ( hoewel ik in die tijd het schooladvies van VWO/atheneum had gekregen ) omdat ik graag met mijn handen werkte en er simpel gezegd geld op de plank moest komen .

Het label hoog/laag opgeleid wordt gebruikt alsof dit iets met het iq of de persoonlijke ontwikkeling van een individu te maken zou hebben ( en om deze daarmee minderwaardig te maken ) er wordt in de media bijvoorbeeld bijna altijd vermeld hoe hoger of lager opgeleiden denken over een politieke stelling , meestal om een bepaalde denkrichting ( en politieke kleur ) meer gewicht te geven in de discussie denk ik zelf 

Nog even een voorbeeld .... reclame "voor de hoger opgeleiden" ....doe eens een verzekering etc. aanbieden alleen voor bijvoorbeeld mannen/blanken/vrouwen/etnische Nederlanders of zelfs mensen met of zonder katten dan zou de media en de politiek ontploffen en schande spreken . wat is daarin het verschil ??

Met vriendelijke groet ,

Gerard Steverink

30-08-23 om 17:24

Natuurlijk heb ik wel last van vooroordelen. Soms blijkt het een juist oordeel te zijn. Meestal stel je het bij omdat uit het contact dan blijkt dat het niet gerechtvaardigd is. Vaak heb ik een vooroordeel over sommige politici en meestal blijkt dit dan onjuist. In een aantal situaties word je gewoon meegesleept door je eigen politieke voorkeuren. En je politieke voorkeur blijkt dan ook vaak een vooroordeel op te leveren. Ik denk dat iedereen last heeft van vooroordelen. Wij moeten dan via objectieve waarneming hiervan loskomen

Johan van Omme

30-08-23 om 17:30

Ik stel mij bescheiden op en ben attent: ik constateer daardoor met enige regelmaat dat ik verkeerd zat. Ik heb daarvan geen last.

Robin Moize de Chateleux

30-08-23 om 18:21

Ik probeer geen aannames t maken over mensen, maar dat lukt niet altijd. Ik betrap me erzelf op dat ik soms tóch sommige aannames doe die in feite ongesubstantieerd zijn. Het maakt natuurlijk best wel uit hoe je iemand als persoon ervaart of diens standpunten. Altijd prettig te ervaren als je juist een goede ervaring met iemand deelt, ongeacht of je welicht van tevoren een ander idee had.

30-08-23 om 19:39

De meeste vooroordelen zijn gewoon oordelen zie de off-topic bijdrage van Walther Woortman hieronder. Die daarmee on-topic wordt, moderator, dus laat maar lekker staan. Over het algemeen weten we te weinig om überhaupt ergens een onderbouwd oordeel over te hebben. Dat we toch over van alles en nog wat oordelen, is voer voor psychologen. En sociologen. En natuurlijk psycho-analisten. Zelfkennis is een fata morgana, de heilige graal en de bron van menig nachtmerrie. 

Vooroordelen bestaan niet.

Joop Luster

30-08-23 om 19:54

ook ik merk al geruime tijd dat over het algemeen meer mensen heel snel licht geraakt zijn. We lopen niet met een uiterlijk rugzakje waarop onze gebruiksaanwijzing staat (we hebben allemaal wel grote en hele kleine problemen) maar vaak verwachten mensen dat wel héél omzichtig met elkaar om moeten gaan. Het is allemaal wel erg hedonistisch aan het worden door allerlei etiketjes die, veelal vanuit een professie, op mensen geplakt zijn. Haast een status waarvan van de omgeving, die van niets weet, toch verwacht wordt dat er rekening mee wordt gehouden.

Larinda Bok

30-08-23 om 23:06

Hoogbegaafde mensen zijn arrogant, weten alles beter, gaat alles makkelijk af, hebben geen problemen en verdienen veel geld.

Eens: de meesten doen het goed, maar voor velen is het tegendeel waar. Eenzaamheid, frustratie, ongelukkig in werk en privé, onbegrip over zichzelf, anderen en de wereld, suïcidaliteit, niet gezien en gehoord worden in de zorg. 

Hoogbegaafdheid is geen ziekte, dus begeleiding en coaching moet uit eigen zak betaald worden. Lang niet iedereen heeft die mogelijkheden en valt dus buiten de boot.

Els Bertus - van Kempen

31-08-23 om 8:49

Als Maatschappelijk Werker (v) heb ik natuurlijk tijdens de opleiding en latere functies in de Verslavingszorg, als intaker Thuiszorg en het Bedrijfs Maatschappelijk Werk wel geleerd verder en dieper te kijken dan af te gaan op eerste indrukken.

In jarenlange supervisie en werkbegeleiding leer je echt jezelf wel kennen en kritisch kijken naar indrukken. De vraag 'hoe komt het dat.....?' leer je dan wel stellen natuurlijk.

Maar het is soms moeilijk als anderen dat niet doen en oordelen zonder vragen te stellen. Dat heb ik het afgelopen jaar meegemaakt en het gevolg was, dat ik mij uit enkele groepjes waar ik ongeveer dezelfde mensen tegenkwam, heb teruggetrokken.

Een enkele keer leg ik zelf uit wat mijn motivatie is om iets te doen of te laten. Maar dan ben ik eigenlijk al bezig afscheid te nemen van mensen, die mij in een hokje plaatsten zonder zich in de achtergronden van een bepaalde keuze die ik maakte te verdiepen.

Daar ben ik dan ook klaar mee en ga liever weg. Misschien dan toch te beschermend naar anderen........? Ik heb nog nooit iemand iets afgepakt, maar zoek dan een andere oplossing - tot nu toe heb ik die altijd gevonden gelukkig!

Ik houd niet van verstoorde verhoudingen in mijn persoonlijk leven - dan maar niet in een bepaald groepje. Zo heb ik dat altijd gedaan, niet terugschrikken om op een uiterst moment op basis van mijn eigen afwegingen de juiste keuze te maken.

 

Els Bertus - van Kempen

31-08-23 om 9:02

p.s. Ik heb vanaf jong kind al geleerd goed naar mensen te kijken en wat hen beweegt. Dat lag aan mijn thuis situatie, waardoor ik al jong mijn eigen weg gekozen heb. Later kwam ik wel vooroordelen tegen bij anderen en dat heeft mijn besef van eigenwaarde uiteindelijk versterkt.

Maar dat is niet vanzelf gegaan - ik ben een paar jaar depressief geweest voordat de opleiding maatschappelijk werk in mijn leven kwam. En ik daarna een aantal boeiende jaren als hulpverlener heb gewerkt.

Cees Speklé

31-08-23 om 9:09

Inmiddels 73 jaar en het leven leert, mede ook door de werkervaringen , dat vooroordelen niet helpen. In direct contact vallen veronderstelde vooroordelen vaak weg of krijg je begrip voor iemands opstelling, levensstijl of keuze. Veel hangt van je eigen opstelling/instelling af. 

Waar ik wel heel veel moeite mee heb en me aan erger is als religie teveel invloed op onze samenleving krijgt. We zien steeds meer vrolijke vrijheden die we in de jaren 60-70-80 hadden verdwijnen en damn wordt het lastig om die bevolkingsgroepen die daar verantwoordelijk voor zijn onbevooroordeeld tegemoet te treden.  

Carl Klein

31-08-23 om 9:22

Ergenissen, vooroordelen zowel positief als negatief en allerlei gedachten heb ik van te voren altijd en zeg tegen mezelf,  zoveel mensen zoveel soorten en daar hoor ik ook bij.

Lily Godfroy

31-08-23 om 10:42

Er zijn helaas nog steeds veel vooroordelen mbt vrouwen. Ik ben iemand die zelf zaken regelt als hypotheek, bankcontact, een leaseauto regelen etc. etc.. Er wordt mij vaak gevraagd naar toestemming van mijn man of om zijn gegevens. De leaseauto kwam toch op naam van mijn man te staan omdat ik hem als mede bestuurder had ingevuld.  Voor de hypotheek van ons vakantiehuis is mijn man contactpersoon, terwijl ik alles geregeld heb. ik kan nog wel even doorgaan. Maar ik voel me vaak niet serieus genomen omdat ik een vrouw ben. Mijn man en ik hebben 25 jaar lang een bedrijf gehad waar ik in contacten met leveranciers of de bank veel te maken had met vooroordelen. Hoewel ik verantwoordelijk was voor de financiele kant van de zaak werd er vaak gezegd dat het zo leuk was dat ik mijn man meehielp in zijn zaak. 

Luuk Knol

31-08-23 om 15:46

Nee hoor helemaal geen last van vooroordelen. Ze maken het leven overzichtelijker. En als ze blijken niet te kloppen dan stel je ze bij. Of doet ze weg. 😉

Luuk Knol

31-08-23 om 16:29

Vooroordelen zijn best handig. Maken het leven overzichtelijk. En als ze niet blijken te kloppen dan stel je ze even bij. Dus geen probleem. Wel goed blijven kijken. Moet altijd. 

Hans Nagtegaal

05-09-23 om 15:57

Ik ben 72 jaar en naarmate ik ouder werd namen de keren dat ik vooroordelen had sterk af. Nu bedenk ik mij wel voor ik een (voor)oordeel over iemand heb. Mijn vooroordelen hadden voornamelijk betrekking op uiterlijkheden. En dan bedoel ik niet gekleurd of wit, maar de kleding die iemand droeg of de auto waarin iemand reed. Daar heb ik mij diverse malen in vergist en gelukkig bijna altijd, naar later bleek, positief. Helaas heb ik het omgekeerde ook meegemaakt. Een eerste positieve indruk en daaruit voortvloeiend oordeel, dat na verloop van tijd keihard onderuit werd gehaald. "Bezint eer gij begint" is bij mij "oordeel niet en veroordeel helemaal niet", maar vorm een mening over iemand, dat heeft een veel positievere klank.

Aart van Joolingen

25-09-23 om 8:24

Ik zag laatst bij de EO een les over vooroordelen van Erik Schreder de bekende neuroloog. Daarin werd duidelijk dat vooroordelen eigenlijk ingebed zijn in het menselijk denken. Degenen die niet tot jouw groep behoren kijk je altijd anders aan. Daartegen moeten wij ons verzetten en dat kost energie.  Als je je openstelt voor andere denkbeelden en andere mensen kom je vaak tot hele verassende conclusies en is het vrwijel altijd een verrijking van jouw wereldbeeld. Daarom moeten wij blijven vechten tegen vooroordelen. 

evil.com evil.com evil.com

06-11-23 om 7:21

' or "sleep(5)#

evil.com evil.com evil.com

06-11-23 om 7:21

sleep(5)#

evil.com evil.com evil.com

06-11-23 om 7:21

sleep(5)#

evil.com evil.com evil.com

06-11-23 om 7:21

sleep(5)#

evil.com evil.com evil.com

06-11-23 om 7:22

&&SLEEP(5)--

evil.com evil.com evil.com

06-11-23 om 7:22

;waitfor delay '0:0:5'--

evil.com evil.com evil.com

06-11-23 om 7:23

<a href=http://evil.com>sumit your report here </a>

Cookie-instellingen