1. Laat je eerst goed informeren
Misschien is jouw gemeente wel van plan om binnenkort een warmtenetwerk aan te leggen. Dan schaf jij voor niets zo’n dure warmtepomp aan. Of wie weet start er in jouw wijk binnenkort een collectieve actie rondom zonnepanelen of isolatie. Goed startpunt is het regionaal energieloket.
2. Bekijk het grotere plaatje
Deze tip komt van Manuel Oppenoorth van het Regionaal Energie Loket: bekijk wat voor jouw huis en voor jouw situatie nodig is. Wie weet wil je binnenkort wel een nieuwe keuken of een dakkapel. Dan kan isolatie in één keer mee.
3. Houd het overzichtelijk
Klimaatpsycholoog Gerdien de Vries zegt: schrijf alles op. Dan maak je het voor jezelf inzichtelijk. Maak dan een stappenplan met kleine stappen, zodat het overzichtelijk blijft.
4. Daadwerkelijk aan de slag? Start met isoleren
Chris Zijdeveld meldde het ons en Cindy Kremer van de Vereniging Eigen Huis zegt het ook: wat je niet verbruikt hoef je niet te stoken. Dus start met isoleren. Het heeft geen zin om zomaar een warmtepomp aan te schaffen als in de rest van je huis nog warmte weglekt. Een warmtepomp werkt op lagere temperaturen. Wanneer je huis niet goed geïsoleerd is dan krijgt zo’n lage temperatuurverwarming het huis niet warm.
5. Verduurzamen gaat hand in hand met minder energie gebruiken
Met deze tips van energiecoach Rob uit Amsterdam ben je altijd zuiniger uit.
- Douche maximaal 5 minuten. Zet desnoods een wekker.
- Verwarm alleen de ruimtes die je gebruikt. (op de radiator zit een knop, draai die dicht)
- Alles wat boven of voor de radiator hangt slurpt je warmte weg. Hang dus nooit gordijnen voor de radiator (alleen erboven en dan zo dicht mogelijk op het raam) en hang er ook geen jassen voor.
- Hoe langer je wasprogramma, hoe beter. In een kort programma gooi je al het warme water weg als het net op temperatuur is. Liever 3 uur op 30 graden en af en toe eens een hetere was.
- De voordeur is een bron van kou. Doe daar wat aan. Plaats tochtstrips (ook in de brievenbus) en hang een gordijn op. Zorg dat de kou niet verder naar binnen komt dan noodzakelijk.