*

Hoe heb jij jouw huis verduurzaamd?

Verslaggever Marielle Beers wil haar huis verduurzamen. Eerst voor het klimaat, maar nu de kosten stijgen en Russisch gas ongewenst is zijn er nog een paar goede redenen om aan de slag te gaan met verduurzamen.

Toch blijkt het lastiger dan ze dacht: een warmtepomp maakt te veel lawaai, haar dak is niet geschikt voor zonnepanelen, de subsidies zijn ingewikkeld en er zijn lange wachtlijsten en onbetrouwbare cowboys op de markt.

Wat doe jij?

Daarom zoekt Marielle zoekt jouw hulp! Wat heb jij gedaan om te besparen? Hoe vind je een betrouwbare zonnepanelenleverancier en hoe bespaar je als je niet in staat bent om van het gas te gaan of geen geschikt huis hebt voor zonnepanelen?

Stuur Marielle een mail (marielle.beers@kro-ncrv.nl) of reageer hier! 

 

Huub van Baal

28-04-22 om 15:38

Al een aantal jaar dubbelglas in huis.
Sinds 2,5 jaar 17 zonnepanelen op (schuin) dak
Binnenkort wordt vloerisolatie geplaatst en spouwmuurisolatie
Ik ga zelf de zolder van binnen voorzien van isolatie (platen of steenwol)
Overweeg een warmtepomp. Maar eerst een transmissieberekening
Aansluiting gas blijft om de (gas)haard te kunnen blijven gebruiken, net als de wokbrander in de keuken.

nico van gelder

28-04-22 om 15:53

Zonnecolector(warm water) zonnepanelen (elekticiteit), vloerisolatie, overal dubbel glas en kunststof kozijnen en mijn muren lang geleden met glaswoldeken geïsoleerd (zal nu wel eens vervangen moeten worden). Heb helaas geen spouwmuur (huis van 1907)

Els Bertus - van Kempen

28-04-22 om 16:30

Het huis isoleren kun je voor een deel zelf door b.v.

- het dak (van de zolder?) aan de binnenkant van isolatie materiaal (piepschuimplaten) te voorzien. 

- zonnepanelen kunnen ook evt. op een garagedak of in de tuin, dat hangt van het huis af.

- dubbel glas laten  installeren.

- geen licht laten branden in ruimtes waar niemand is, dus zuinig met energie omgaan en profiteren van lage tarieven (nachtstroom voor de was- of vaatwasmachine)

- stookkosten: verwarming op 15 graden 's nachts of als je overdag niet thuis bent voor werk. Niet al te laag, want dan kost het weer veel energie om         de woonruimte(s) op temperatuur te brengen als je thuiskomt.

- maak niet de vergissing dat elektrisch koken voordeliger is, want elektriciteit moet ook opgewekt worden......! Hoe minder elektrische apparaten, hoe   voordeliger.

 

Joop Deschamps

28-04-22 om 16:41

Onze woning heeft alleen op de benedenverdieping dubbel glas. Verder nauwelijks enige isolatie. Ik verwacht hele grote problemen. Als je ca. 2000 m3 gas verbruikt per jaar zal dit uitkomen op een bedrag van ca. € 4200,00 + € 85,00 aan vastekosten, alleen dus voor het gas al. Een somber vooruitzicht voor heel veel mensen.

Martine Groenewegen

28-04-22 om 16:59

Twee jaar geleden hoopten we op een duurzaam buurtwarmteproject binnen 5  jaar en dat bepaalde mede onze keuze om onze CV, die niet meer te redden was, te vervangen door een nieuwe gas-CV. We hebben bewust gekozen voor een zo laag mogelijk vermogen en dat levert een flinke energiebesparing op. Dat betekent wel iets minder comfort, omdat je niet meer op meerdere punten tegelijk de warme kraan kunt opendraaien en het opwarmen van het huis duurt iets langer. In de praktijk voelt dit nooit als een probleem. Pas installateur nummer 3 was bereid die ketel te installeren, omdat de anderen geen risico wilden lopen dat we het niet warm genoeg zouden kunnen krijgen in huis.
Daaraan zit nog een tip verbonden: Een verwarmingsbron werkt het meest energieefficiënt bij continue draaien. Bij een lager vermogen draait een ketel meer continue. Opstarten kan wel 30% energieverlies betekenen. Met 's ochtends de verwarming niet aanzetten voor de korte tijd dat je weer vertrekt bespaar je daardoor relatief veel energie. 

Richard Damstra

28-04-22 om 22:13

Kijk eens op youtube onder het onderwerp cv tuning. Soms zijn een paar kleine instellingen in het ketel menu al genoeg om >10% besparing op te leveren. Het kanaal ketel klets of John Vosser cv optimalisatie hebben leuke instructie filmpjes. 

Wouter Vd Vliet

29-04-22 om 3:03

Nee mag niet van de woning bouw vereniging 

Teunie Stoffele

29-04-22 om 12:44

Dag mensen! 


Wat leuk om te lezen hoe jullie allemaal bezig zijn. Verslaggever Marielle gaat met jullie reacties aan de slag en het resultaat hoor je in de week van 9 mei op NPO Radio 1. 

Groeten,

Teunie 

Jent Jansma

03-05-22 om 9:19

Naast PV bestaan ook PVT-panelen. Hiermee wek je door middel van Photo Voltaische werking niet alleen stroom (PV) op, maar door de zon ook warmte of Thermie (T van PVT).

Je PVT-installatie is dan direct de (geruisloze) bron voor een warmtepomp en maakt een dure boring voor aardwarmte of een ruizenden split-unit op het dak of in de tuin overbodig.

Voor huizen met een goede isolatiewaarde (vanaf geschat R = 3 a 4 en HR++ glas) zou dat de gasketel kunnen vervangen, anders is een hybride oplossing met gasketel ook mogelijk. Uiteraard is de installatie duurder dan alleen PV, daarvoor heb je dan ook een warmtepomp in huis!

Teunie Stoffele

13-05-22 om 14:46

Bedankt allemaal voor jullie tips en reacties! 

Onze verslaggever is inmiddels een stuk wijzer en een paar illusies armer. Wil je weten wat ze allemaal ontdekt heeft in haar zoektocht om van het gas af te komen? Lees en luister dan de volledige reportage van Marielle Beers terug via NPO Radio 1. 

Cookie-instellingen