*

Krijg jij iets geregeld bij jouw gemeente?

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan en daarom zijn wij benieuwd wat jouw ervaring is met de lokale politiek.

Maak jij je hard voor het verbeteren van je gemeente op het gebied van verkeersveiligheid, verduurzaming of een ander belangrijk thema? Zijn er in jouw gemeente grote projecten gestart samen met bewoners of komen deze maar moeizaam van de grond?

Deel je ervaring

We zijn benieuwd naar jouw ervaring! Wordt er naar je geluisterd of loop je keer op keer tegen een ambtelijke muur aan? Laat het ons weten door een mail te sturen naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of reageer hier. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen sturen we onze verslaggevers het land in!

 

Michaël Wilde

17-02-22 om 14:23

Wij zijn een duurzaamheidsplatform in de gemeente Lansingerland en zetten ons o.a. voor meer biodiversiteit in onze gemeente. Er wordt, as we speak, een verbindingssnelweg aangelegd tussen de A13 en A16 en zo worden er duizenden bomen gekapt. Wij willen dat er nieuwe bomen komen maar dat blijkt knap lastig. Iedereen is welwillend maar de procedures, bestemmingsplannen, regelgeving etc. zorgt er voor dat wij geen steek verder komen. Wij proberen zelf het goede voorbeeld te geven maar het is echt vechten tegen de bierkaai.

Succes met jullie mooie programma

Michaël Wilde (bezorgde burger en tevens directeur van Bionext .. ketenorganisatie voor de biologische sector)

PJR de Groot

17-02-22 om 14:31

Men is zeker van goede wil. Maar helaas blijven het ambtenaren. Improviseren creatief, meedenken is er niet bij. Misschien logisch maar daardoor vaak onwerkbaar. Af en toe denk ik je kan hen beter vervangen voor een computer. Effect is vaak hetzelfde.

 

Janneke Willekes

17-02-22 om 14:51

Bij de herinrichting van een parkje naast mijn huis in de gemeente Kapelle is uitgebreid overleg geweest met voorinspraak per email, buurtbijeenkomsten met omwonenden waarbij uit drie plannen kon worden gekozen. Alles goed uitgelegd en begeleid door professionals. Ook in inrichting van omringende straten werd bij inspraak geregeld. Een speeltuin werd opnieuw ingericht. Daarvoor werd een burgerwerkgroepje geinstalleerd. Ik vond het zelf erg goed geregeld en ik denk de meeste mensen wel. Merkwaardig genoeg kwam het initiatief vanuit de gemeente. Nu is Kapelle een echt kleine gemeente en ik denk dat dat toch wel iets uitmaakt. 

Jan Gijs Schouten

17-02-22 om 14:58

Ja, ik loop aan tegeen een ambtelijke muur. Al een jaar of 4 correspondeer ik met Wethouder Bredemeijer (Den Haag, CDA) over mijn plan om de fraaie gevel van de Koninklijke Stallen in Den Haag, gelegen aan de Hogewal aan te lichten, zoals destijds ook met Paleis Noordeinde en andere monumenten in Den Haag is gebeurd. Ik word van het kastje naar de muur verwezen en weer terug en na 4 jaar ontvang ik het volgende antwoord:

"Hartelijk dank voor uw e-mail en belangstelling voor de Koninklijke Stallen. 

Er heeft inmiddels een verkennend gesprek tussen de gebruiker (Koninklijk Staldepartement) en de eigenaar (Rijksvastgoedbedrijf) plaatsgevonden. Beide partijen zijn zich bewust van de publieksfunctie van het Koninklijk Staldepartement, echter wordt op dit moment niet overwogen om het gebouw en daarmee in het bijzonder het timpaan en het torentje aan de voorgevel aan te lichten" 

Wat me dwarszit is dat het waarom van deze beslissing niet uitgelegd wordt. Met een uitleg zou ik een dergelijk antwoord kunnen accepteren, nu zl ik net zolang door moeten gaan tot ik duidelijk heb waarom de Koninklijke Stallen niet aangelicht kunnen worden.
 

Ton Doesburg

17-02-22 om 15:30

😂🤣🤓😳🤨😱

ieke Andrée

17-02-22 om 15:37

Helaas geen goede ervaringen met de gemeente Hilversum. Twwee jaar geleden in maart, begonnen er tegelijk met de Covid-19 pandemie, rioolwerkzaamheden rondom het plein waar wij wonen. Het pleintje zelf werd de opslag. Met alle gevolgen van dien.Vanaf soms voor 07.00 uur reden er grote voertuigen met rupsbanden constant af en aan. Niet alleen de geluidsoverlast, maar ook de dieseldampen: het waren er soms wel 5 tegelijk. Graafmachines, bulldozers &  shovels in allerlei soorten en maten.  De duur van de werkzaamheden liep uit. Er werd niet/slecht gecommuniceerd. Wij hebben 6 maanden gigantische overlast gehad. In die periode moesten we zo veel mogelijk thuis zijn en het was heerlijk weer. Wij konden absoluut niet in onze tuin zitten en de ramen konden ook niet open. Het waaide een tijdje hard waardoor alles onder het zand etc. kwam te zitten. Wij hebben er zelf op aan moeten dringen dat er 'gewaterd' werd zodat het stuiven minder werd. De stoep voor ons huis werd steeds meer bij de opslag betrokken, waardoor er tussen de hekken en onze tuin amper 1 meter ruimte overbleef. Die ruimte werd gebruikt van beide kanten, door fietsers en bromfietsers. Er werd niets aangegeven dus menigeen vloog bij ons de heg in. Wij hebben hierover veel contact gezocht met de gemeente, maar die verwees ons na uuuuren bellen naar de aannemer. En de aannemer weer naar de gemeente.

*Onze 2 meter hoge groene ligusterhaag bleek volgens de gemeente, nadat we hier al 45 jaar wonen en die heg er voor die tijd al stond, zo'n 10 cm op gemeentegrond te staan. Daar viel niet over te onderhandelen. Terwijl wij uit andere gemeentes weten dat er een mogelijkheid is om dit jaarlijks te verpachten aan de bewoners. Maar de gemeente Hilversum zei nee. Dat betekende dat wij onze heg hebben moeten laten weghalen. Dat lijkt niet zo erg, maar dat was het wel. Ons huis is een taartpunt, waarbij het brede deel onze tuin is en aan de voorkant ligt. Dus wilden we nog enige privacy overhouden, moesten we over de totale lengte van 25 meter een nieuwe afscheiding laten plaatsen. Dat is nu een houten schutting geworden. De natuurlijke heg hield veel meer fijnstof tegen, maar ook de de lichten van de auto's die over de verkeersdrempel rijden en de kamer in schijnen. Bovendien een dure en onnodige kostenpost voor ons. De plek waar we onze auto konden parkeren en even schoonmaken langs het huis, is (zonder dat we het wisten!) ingenomen door 2 oplaadpunten voor elektr.auto's.

* In het besluit van de werkzaamheden stond dat alle bomen op de Oude Loosdrechtseweg gerooid zouden worden en er nieuwe weerden geplaatst. Daar waren wij blij mee want van de oude, weliswaar mooie boom, hebben we enorm veel overlast en kunnen we geen zonnepanelen op het dak plaatsen. We steggelen al jarenlang met de gemeente over de vraag wanneer de boom nou eindelijk goed gesnoeid gaat worden zodat de takken niet meer in onze dakgoot hangen, maar helaas. Uiteindelijk bleek dat onze boom niet werd gerooid met als reden : dat het een gezonde boom was. Maar de 20 bomen in de straat die wel werden gerooid, waren ook gezond.

* De brede stoep die we hadden, is nu 6 tegels breed waardoor mensen vlak langs de afscheiding moeten lopen maar er is wel een soort perkje met 'groen' gekomen. Tekentafel werk.

* De herinrichting van het pleintje is nu zodanig dat vrachtauto's de draai niet meer kunnen maken en of dwars over het gras te rijden, of aan de verkeerde kant van de weg de bocht om te komen, waar fietsers geen zicht op hebben. Tja....het riool is vernieuwd maar boven de grond is het is er allemaal niet beter en veiliger op geworden, zeker voor ons niet.

 

René Kerkwijk

17-02-22 om 16:27

Een voor mij boeiende vraag. Ik ben voormalig gemeenteraadslid(bijna 11 jaar)  en momenteel werkzaam als ambtenaar(ruim 14 jaar) en uiteraard inwoner die ook dan met diezelfde gemeente te maken heeft, ook op vraagstukken als bijvoorbeeld overlast van zware industrie nabij mijn woonwijk. Ik denk alle rollen en belangen te kunnen doorgronden en daardoor in de ene rol ook gebruik te kunnen maken van de kennis van een andere rol. Daarnaast ben ik ook actief in het landelijk platform buurt- en wijkgericht werken. Ik probeer maar vaak de vertaler te zijn tussen al die belangen.

Ik zie de dagelijkse worsteling van inwoners in de relatie met de overheid (het systeem), de betrokkenheid en goede bedoelingen van vele ambtenaren. Ik zie de lokale politiek die overladen wordt met steeds meer gedecentraliseerde landelijke vraagstukken. Diezelfde poltieke die amper ondersteunt haar stinkende best doet om voor inwoners het beste te doen. Ik zie ambtenaren die kiezen voor de publieke zaak en dus datzelfde doel nastreven. Ik zie inwoners die in dat systeem gezogen worden terwijl dat systeem zich eigenlijk tot de leefwereld van inwoners zou moeten verhouden. Die worsteling is boeiend en dan ooknog eens in een tijd dat de politiek moeite heeft met zaken als vertrouwen en kwetsbaarheid in de uitvoering van beleid. De intenties zijn volgens mij altijd goed maar er moet nog veel vertaald en verbonden worden.

Maria Berends

17-02-22 om 16:52

Helaas wordt het geld bij ons in Hengelo en hierin sta ik niet alleen in projecten gestopt waar de burger weinig aanheeft. Nieuw veel te duur geworden Stadhuis terwijl ze in een prima bereikbaar oud PTT gebouw zaten.NU in binnenstad betaal je je blauw aan parkeergeld voor jezelf maar betaal je ook mee aan het parkeren voor de ambtenaren , die voor 70 % buiten Hengelo wonen.Binnenstad is al meerdere keren op de schop gegaan, nieuwe bestrating, was paar jaar daarvoor ook al gebeurd.Ontzettende leegstand winkels komen ook niet meer terug ,mensen gaan naar omliggende plaatsen met goedkoper parkeerbeleid.Er wordt niet in mensen maar in stenen geïnvesteerd, paradepaardjes van de ambtenaren die er dus grotendeels niet wonen.Voor jeugdzorg, ouderenbeleid is geen geld Buitenwijken verpauperen omdat er geen geld is voor bijhouden van o,a openbaar groen 

 

Raden Mas Willybudi

17-02-22 om 17:29

Als je in Amsterdam-Zuidoost woont en je bent niet van het "goede huize" dan heb je een zeer lange adem en heel veel tijd nodig om dingen geregeld te krijgen! Sinds het begin van de "vormingen van stadsdelen en aldus stadsdeelvoorzitters en stadsdeelwethouders is de "Bijlmer ", "Bijlmermeer", Amsterdam-Zuidoost en nu Amsterdam (Alleen maar Amsterdam) verworden sinds begin jaren '70 de proeftuinontwikkelaars van PVDA-politieke-monsterwezens! Nu heten ze stadsdeelcommisie's en stadsdeelbestuurders maar hetblijven nog steeds dezelfde PVDA-politieke-monsters!

Huub van Baal

17-02-22 om 20:39

Vaak lijkt het dat het in de gemeente waar ik woon het vrijwel onmogelijk is om als burger / ondernemer gehoord te worden. Vaak zijn het de ambtenaren die beleid en strategie bepalen en wel op zo'n wijze dat zij in de toekomst eigenlijk niet gemist kunnen worden. Kortom ambtenaren zorgen ervoor dat ze een job voor het leven hebben.

Daarnaast zijn er veel raadsleden die het raad lidmaatschap zien als een inkomstenbron en dus absoluut niet als een functie waar je de burger vertegenwoordigd. Alleen raadsleden van partijen die vrijwel nooit in het college (kunnen) komen hebben een luisterend oor, de gevestigde (heersende) orde niet want die willen graag op het pluche blijven zitten.

Eigenlijk zouden er geen kleine gemeentes meer mogen bestaan. Opschalen en professionaliseren is wellicht een oplossing om dit te doorbreken. Inspraak is vaak een bijeenkomst om aan verplichtingen te voldoen zodat er kruisjes in spreadsheets gezet kunnen worden. Laat burgers meedenken en meepraten over oplossingen voor problemen. In mijn gemeente wonen veel ambtenaren niet in de stad en dat merk je dus echt.

Carl Klein

18-02-22 om 9:40

Mijn ervaring in Harderwijk is redelijk positief.  Bij de verandering van de wegen en herstel van de havenkade krijg ik over het algemeen een goed gevoel.  Voor die verandering kon ik mijn gedachten en ideën lanceren ,  waarbij wel werd uitgelegd wat wel en niet mogelijk is.

Saskia Swart

10-03-22 om 10:57

Helaas zeer slechte ervaringen met gemeente Medemblik. De situatie waar wij in zitten lijkt precies op die van het verhaal zojuist over het hotel dat volgens de gemeente Bergen gebouwd moet worden in de duinen. Al onze bezwaren, op de van rechtswege verleende vergunning, zijn allemaal door de bezwarencommissie gegrond verklaard. Op grond daarvan heeft de commissie de gemeente het advies gegeven de vergunning te heroverwegen. De gemeente zegt vervolgens doodleuk dat ze dat advies terzijde schuiven. Dit is nu al 2 jaar onze ervaring. We hebben ingesproken in de raad, raadsleden uitgenodigd, brieven gestuurd, maar er wordt niet naar ons geluisterd. Als je een reactie krijgt dan is dat een standaard reactie en die komt maanden na dato. Het lijkt beleid om protesten van burgers tegen iets wat de gemeente wil, zo snel mogelijk van tafel te krijgen. Het is alsof je tegen een muur staat te beuken, het kost handen vol met geld en heel veel tijd en energie.   

Cookie-instellingen