Eén iemand tegelijk in de winkel
In onze uitzending kregen we veel reacties van bellers en mensen die reageerden via sociale kanalen en in de community. Zo ook Robbert Wesseling, hij heeft een eigen wijnzaak en mag open blijven. Voor andere ondernemers pleit hij dat zij ook open mogen: hij wil naar een afstandseconomie. “Als je maar met één iemand tegelijkertijd in de winkel bent, kan er niet veel gebeuren”
Saskia Geraerts is psycholoog en ziet ons gedrag veranderen. In het begin zetten we onze schouders eronder en dat zwakt nu af. De verlening van de lockdown voelt als verlenging van huisarrest en leidt tot een puberale opstandigheid: “Hoe strenger een ouder, hoe opstandiger de puber is”. Voor haar is meer eigen verantwoordelijkheid de oplossing.
‘Geloof niet in eigen verantwoordelijkheid’
Margreet van der Valk uit de Community gelooft juist niet in onze verantwoordelijk. Zij mist discipline; de samenleving kan alleen blijven draaien als we ons aan de regels houden. De winkels hebben veel georganiseerd, zegt zij. Nu ligt het aan de klanten: “het gaat om ons gedrag en daar mag wel meer oproep aan gedaan worden”
Meer naleving volgt als er vertrouwen is in de maatregelen zegt Peter Langenbach, bestuursvoorzitter van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. De huidige maatregelen waren een goed besluit en helemaal open gaan vindt hij onverstandig omdat we de gevolgen nog niet kunnen overzien. Wat volgens hem nu nodig is is een stappenplan met perspectief. Dat brengt vertrouwen en dan weet je waarom je je aan de regels houdt.
‘Hoog tijd het anders te doen’
In de community klinken steeds twee geluiden: ofwel meer naleving van de regels ofwel meer vrijheid en alles open gooien. Zo vindt Gerard Steverink het middel erger dan de kwaal: “Omikron maakt minder mensen ziek maar veel ondernemers gaan ten onder aan de lockdown. Het is hoog tijd om het anders te doen.” Terwijl Esther van Rems-Dijkstra vindt dat het niet kan omdat de maatregelen hier niet worden nageleefd. Het gezanik dat "we het zat zijn", dat "we het zo zwaar hebben" hoor je in andere landen niet. Ne Nederlanders zijn te beroerd om zich gewoon aan de adviezen en regels te houden
Hans Nagtegaal vat het mooi samen: “Hoe je het ook wendt of keert; de maatschappij raakt verder ontwricht. Of door meer besmettingen als alles los gaat of door of het niets meer mogen/kunnen en alle ondernemers die gaan omvallen als de lockdown blijft. En we moeten accepteren dat corona deel uitmaakt van ons leven en blijft maken en dat er meer doden vallen als gevolg daarvan.”