Individuele verhalen en effect op gedrag
Terwijl de besmettingscijfers in rap tempo stijgen, neemt ook de tweedeling tussen gevaccineerden en ongevaccineerden in de samenleving toe. "Mensen kunnen ontzettend veel overwegingen hebben waarom ze zich niet laten vaccineren, maar ook waarom ze later toch overstag gaan”, zegt sociaal psycholoog Paul van Lange van de Vrije Universiteit. "Beide verhalen zijn informatief."
Van Lange denkt dat zulke verhalen het voor ongevaccineerden gemakkelijker maakt om zonder gezichtsverlies van mening te veranderen. "Menselijk gedrag wordt heel erg bepaald door individuele verhalen. Empathie kan zorgen dat je gedrag gestuurd wordt, of inspiratie."
'Hoopgevende verhalen'
Volgens de sociaal psycholoog zijn veel argumenten om je te laten vaccineren erg abstract en cijfermatig. "De mens heeft behoefte aan concrete informatie die niet abstract of statistisch is. Het is heel belangrijk om hoopgevende verhalen te horen van mensen die de stap gemaakt hebben."
'Het evangelie delen, dat is mij een prik waard'
Xian liet weten dat hij zich eerst niet wilde laten vaccineren omdat hij het vaccin niet helemaal vertrouwde. Uiteindelijk heeft hij toch besloten om zich te laten vaccineren omdat hij als ouderling van een kerk huisbezoeken moet doen en merkt dat sommige gemeenteleden - ondanks dat ze gevaccineerd zijn - bang zijn voor besmetting. "Om hen geen angst te bezorgen en het evangelie van Jezus Christus te kunnen delen, is zo'n prik wel waard", schrijft hij.
'Geen risicogroep, toch long-covid'
Ook communitylid Caren vroeg zich aanvankelijk af of ze zich wel zou laten vaccineren. Toen ze in haar omgeving steeds meer verhalen hoorde van mensen die - net als zij - niet tot een risicogroep behoren en tóch long-covid kregen, leek vaccineren haar een goede oplossing. Inmiddels is zij zelfs - gezien de druk op de zorg en de gevolgen daarvan voor de samenleving als geheel - voor een vaccinatieplicht.