*

'Nederland is en blijft een goed land, maar we hebben wel visie nodig'

Ondanks het chagrijn in Den Haag waren er ook positieve signalen op Prinsjesdag. Volgens demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra draait de economie 'als een tierelier' en de koning stelde in zijn troonrede onomwonden: Nederland is en blijft een mooi land om in te leven’.

Wij stelden jullie vanmorgen de vraag of jullie het eens zijn met of laat het kabinet hiermee vooral zien weinig voelsprieten in de samenleving te hebben?

>> Kijk en luister hier het volledig item. 

Geen toekomstvisie

“Ja, we leven in een hartstikke mooi land, maar het getuigt mijns inziens van weinig visie om de uitdagingen niet te benoemen”, zegt beller Bart Luibregts in Spraakmakers. “Het alleen van de positieve kant belicht is jammer, want er zijn uitdaginen en het zijn juist de uitdagingen waar je visie voor nodig hebt.” Luibregts ziet juist bij deze regering en in deze Troonrede een gebrek aan toekomstvisie. “Ik ben net maatschappelijk werker geworden en zie dat daar met name bij de jeugd heel veel uitdagingen liggen.”

De jeugd

Jan Krijnen maakt zich ook zorgen om de jeugd en het groeiende gat tussen arm en rijk. “We moeten om de jeugd denken. Het is lastig om jongeren tussen 8 en 18 jaar ze kansen te bieden. Heb je wat geld dan kun je ze laten sporten of muziek laten maken, maar als je geen geld hebt dan 'zwemt' de jeugd in die leeftijdscathegorie. Dus ik denk dat we met z’n allen aan de jeugd moeten werken zodat zij een goede basis hebben om door te kunnen in het leven. Ik heb over dat beleid nu mijn vraagtekens. 

Sonja Tienstra

23-09-21 om 16:13

De vraag is of de voelsprieten vanuit Den Haag voldoende zijn. Het gaat om de jongeren en de kloof tussen arm en rijk. 

Ik denk dat Den Haag heel goed de voelsprieten heeft in de samenleving. Alleen al door de media te beluisteren en de tv commentaren te zien van de talrijke deskundigen" en alle kranten te lezen (die zo langzamerhand steeds meer roddelbladen met veel foto's zijn geworden), heeft men reeds een indruk hoe het er in dit land aan toe gaat. Ik heb de indruk dat, net als de gemiddeld burger, het hiermee moet doen. Maar indien men om zich heen kijkt, weet men dat het niet meer zo overzichtelijk is, als het vroeger ooit was. Ook dat is de schuld van de politiek. Jongeren die wel hun best doen en serieus studeren en daardoor meteen een baan hebben, hebben hier geen kans op een eigen dak boven het hoofd, al verdienen zij best goed. Waar dan ook weer commentaar op is. De jongeren die niet willen leren of werken, willen wel hetzelfde inkomen met niets doen, dus noemen zij dat ongelijkheid en velen gaan de drugscrminaliteit in. Maar de jongeren die wel jarenlang willen leren met baantjes erbij en na hun studie wel meteen een baan. moeten walgelijk veel geld betalen aan de huisjesmelkers die woningen opkopen, leeg laten staan om de prijs op te drijven om vervolgens voor nog meer te verkopen. De aandacht gaat altijd naar de "kansarme jongeren" Men vergeet, dat de kansarmen ook vaak niets willen of vaak niets anders kunnen door hun beperkte vaardigheden (behalve dan voor de criminaliteit klussen doen en hierdoor meer verdienen dan "niet kansarmen". Ook die ongelijkheid is de schuld van de politici door het gedogen en nog eens gedogen.  Er zijn momenteel heel veel vacatures voor werk, maar hoeveel jongeren (en volwassenen) zijn er die niets doen? Waar ligt het probleem zou men dan denken. 

Wat de "kansloze jongeren" betreft: elke jongere heeft in Nederland gelijke kansen op gebied van scholing/onderwijs en toegang tot de universiteiten. Maar ik ben bang als de festival molens weer gaan draaien er weer meer dan de helft van de scholieren en studenten nog stoned of "afwezig" zijn, of helemaal fysiek niet aanwezig zijn. Dat ligt aan de jongeren zelf en dat is niet de schuld van de politici. Wel is de schuld van politici dat de mogelijkheden tot de narcotica markt zo "normaal" zijn geworden door het hier jarenlange gedoogbeleid en het doorgewoekerde vrijheids ideaal, dat een ieder alles mag doen en zijn wat men ook maar wil. Mede door de miljoenen instromers met meer dan 150 nationaliteiten en de daarbij behorende cultuur, geloof en gewoonten, wordt het wel heel moeilijk al die verschillen te kunnen en ook moeten begrijpen. 

We leefden in eens een mooi land. Dat land van mij van vroeger was fijner, mooier en overzichtelijker. Men had geen angsten voor de ander of vreemdelingen. Geen angst als men iemand in de criminele zwarte werkkleding in de nabijheid ziet, want die bestonden nog niet. De kogels vlogen nog niet in het rond en de doden vielen nog niet bij bosjes neer. Opmerkelijk, want de kogels vliegen hier wel in het rond, niet in Marokko. De politie was je vriend en altijd vriendelijk. Maar deed je het fout, dan ook geen gedoogbeleid, maar straf indien nodig. De stad was gezellig en avonds gingen mijn ouders nog straatjes om na het eten en gingen etalages bekijken....Nu zijn die allemaal met rolluiken en ijzeren hekken verzekerd tegen de roverbendes. De markten en winkels waren er voor de buurt met producten die men kende. Men ging er ook voor de gezelligheid heen. Dat is er niet meer voor de autochtonen. De vroegere buurten zijn verpauperd, niet omdat de huizen niet goed waren, maar omdat de bewoners het wonen "anders gewend waren". Daar moesten de autochtonen maar aan wennen. Niet omgekeerd, zoals in de landen waar de immigranten vandaan kwamen. Daar konden/kunnen Europianen niet zomaar neerstrijken en van alles eisen of dat onze met wapens en zwaarden rondlopende jeugd getollereerd zou worden. Het was/is ook niet onze cultuur, waarin ik ben opgevoed en opgegroeid, maar ik moet er hier maar wel aan wennen. Dat is wel de schuld van de politiek, maar ook van de bevolking die alles maar prima vindt en zich niet interesseert voor poliitiek en/of zelfs niets afweet van onze staatsinrichting. Deze laatste groep vindt vaak ook, dat er nog best een heleboel zielige mensen bij mogen komen. Totdat men wat minder in de portemonnaie terugziet......Omdat men niet weet, hoeveel elke asielzoeker per jaar kost voor verblijf, onderhoud en zakgeld. Om een indicatie te geven voor do.a. sielzoekers die niet mogen blijven en gaan rondtrekken en opgevangen worden in de daklozen- en verslavingszorg: Deze opvang kost per p.p. € 21.000,-- netto voor de schatkist.!  Dat geeft aan dat een asielzoeker vele malen meer kost per persoon per jaar. Bovendien komen daar de massa hulpverleners en advocaten die hun geld eraan verdienen nog bovenop.

Voor het geld dat een dakloze of verslaafde kost, wil ik best met hem/haar ruilen als inkomen per jaar. Ook dat vindt de politiek prima en worden de vergoedingen o.a. voor. de rechtsbijstand advocaten het komend jaar verhoogd.......

 

 

Karine Talens

24-09-21 om 10:09

Wat jammer dat de meneer niet wordt getipt om naar een psychiater gaan, ik neem aan dat hij met zijn trauma veel meer geholpen worden met Edmr therapie, dat geldt ook voor die dame, ga ajb zsm in behandeling. Sterkte voor beide!!

Cookie-instellingen