*

Einde coronasteun: wat betekent dat voor jou als ondernemer?

10-09-2021 6 reacties

We zijn op zoek naar verhalen van ondernemers. Wat staat jou als ondernemer te wachten als de overheidssteun wegvalt? Kom je in de problemen, of red je het ook goed zonder? Wat deed jij in de coronatijd om het hoofd boven water te houden?

Per 1 oktober stopt de coronasteun. Omdat de economie goed draait en de werkloosheid laag is, en bovendien de meeste coronamaatregelen wegvallen, vindt het demissionaire kabinet het niet nodig om de verschillende regelingen voor ondernemers langer te laten bestaan. Komende dinsdag praat Ghislaine in de uitzending met Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, over de gevolgen van dit overheidsbesluit. We horen daarbij graag jouw verhaal uit de praktijk.

Wat staat jou als ondernemer te wachten als die steun wegvalt? Kom je in de problemen, of red je het ook goed zonder? Wat heb jij in de coronatijd gedaan om het hoofd boven water te houden? Ben je volledig afhankelijk geweest van de overheidsregelingen of heb je creatieve oplossingen kunnen bedenken? En wat vind je van de timing? Is 1 oktober te vroeg, of is het terecht dat in de huidige economie die generieke maatregelen wegvallen?

Laat het ons weten in de reacties of door te mailen naar spraakmakers@kro-ncrv.nl.

Judith Webber

13-09-21 om 9:19

Ik heb überhaupt heel weinig steun mogen genieten, ik heb alleen tozo 3 aangevraagd en daarvan - doordat ik een partner heb - maar € 180,- per maand van gekregen. Nu m'n inkomem (gelukkig) niet 0 was, moet ik hiervan ook nog weer een deel terugbetalen. Voor mij is de steun een wassen neus gebleken, ik heb steeds naast het net gevist. 

Wijnand Weerdenburg

13-09-21 om 10:22

Ik heb veel minder omzet daar er nu minder projecten bij mijn klanten spelen echter ik val buiten alle regelingen behalve uitstel van betaling belasting maar dat stopt nu ook maar nog niet meer omzet. Belastingdienst interesseert het helemaal niets 

David W. Zoetmulder

13-09-21 om 11:01

Er zijn de nodige bedrijven die met jaren lang lopende opdrachten werken.
Die nu nog draaien op werk dat voor de corona "pandemie" al gegund is. Die hebben geen steun gekregen maar als straks de orderportefuille leeg is en wel steun nodig kan zijn, zullen moeten ervaren dat die is opgeheven.
Daardoor moeten wij er rekening mee houden dat de komende jaren een niet onaanzielijk bedrijven alsnog buiten hun schuld failliet zullen gaan aan de ellende van de regelgeving rondom een door de WHO tot een pandemie benoemde zware griep epidemie. 

 

Tony de Bree

13-09-21 om 11:23

Een woord vooraf: HET MKB bestaat niet. Het MKB bestaat uit zzp'ers, startups, scale-ups en andere soorten MKB-bedrijven. In veel verschillende branches en met uiteenlopend aantal werknemers. 2/3 van de ondernemingen In Nederland is trouwens zzp'er (ongeveer 1.400.000) ! En daar is bijna geen steun heen gegaan...... Maar we betalen wel mee aan 1,5 jaar lang een piloot van de KLM 10.000 Euro per maand netto uitbetalen...!  

Wat staat jou als ondernemer te wachten als die steun wegvalt?

Ik heb als zzp'er niet of nauwelijks steun gehad. Alleen 1e TOZO-ronde klein beetje. Maar daarna met partnertoets en bovendien had ik mijn verdienmodel en kosten al drastisch aangepast. 'Pivoten' heet dat. Bovendien had ik gespaard en aangezien mijn vader op mijn 18e failliet is gegaan, heb ik geleerd om altijd mijn eigen broek op te kunnen houden. Veerkracht en zelfredzaamheid. 

Kom je in de problemen, of red je het ook goed zonder?

Ik kom niet in de problemen aangezien ik dus mijn niet-noodzakelijke kosten heb gereduceerd tot 0 en nieuwe online verdienmodellen heb aangeboord. Zo ben ik eBooks gaan schrijven en verkopen en on-demand diensten gaan verlenen met mijn virtuele eenmanszaak. 

Ik heb vanaf 2001 ervaring opgedaan met online geld verdienen vanuit huis met Engelstalige eBooks en software naast mijn vaste baan bij ABN Amro (ik ben in 2001 gepromoveerd bedrijfskunde op Amazon.com, Bol.com, Ikea en ASML.....) over onderwerpen als 'Internet Marketing, 'working from home' & online freelancing. Met uiteindelijk 12.000 thuiswerkers wereldwijd als klant. Dus ik was goed voorbereid. 

Wat heb jij in de coronatijd gedaan om het hoofd boven water te houden?

Ik heb snel naar mijn kosten gekeken en hoe ik klanten kon helpen met overleven. Ik heb niet-noodzakelijke kosten tot 0 gereduceerd en heb nieuwe online inkomstenstromen aangeboord op basis van relevante kennis en ervaring in 'billion-dollar' niches. Zo ben ik me gaan concentreren op starters van de grond te laten komen zonder de veel extern te financieren en MKB-bedrijven in nood te proberen te redden. Ik ben in 'overlevingsstrategie' & 'overleven' gedoken inclusief korte overlevingshandleidingen voor o.a. startups en corporates. 

Ben je volledig afhankelijk geweest van de overheidsregelingen of heb je creatieve oplossingen kunnen bedenken?

Zie boven. 

En wat vind je van de timing?

Wat mij betreft was en is de opzet van de Coronasteun vanaf het begin weggegooid geld. Waarom? Er werd en wordt veel geld gestoken onder druk van grote bedrijven en de FNV in de @SER in het in de lucht houden van zombie-banen bij o.a. corporates zoals KLM die toch verdwijnen omdat de oude-normaal reisbranche niet meer terugkomt.

Bovendien is sector-steun lariekoek. In elke sector zijn er bedrijven die levensvatbaar zijn, ook zonder steun, en andere bedrijven die het niet redden. Dan is steun dus eigenlijk uitstel van executie en zonde van het geld. Een voorbeeld: kledingwinkels zijn enorm gesteund inclusief vergoeding van niet-verkochte wintercollecties terwijl mensen ook na Corona (wanneer dat dan ook is....) online zullen blijven kopen. En dat geldt ook voor veel andere soorten winkels en restaurants. 

Veel van de steun in bv vergoeding van vaste lasten is linea-recta naar de verhuurders van winkelpanden, restaurants en cafés etc. gegaan en naar particuliere en institutionele beleggers. Bovendien moeten veel zelfstandige ondernemers nu achterstallige belasting etc. betalen. Dus zonde van het geld. 

Is 1 oktober te vroeg, of is het terecht dat in de huidige economie die generieke maatregelen wegvallen?

Wat mij betreft moet men dus stoppen met sector-steun en met steun in bedrijven en sectoren, waarvoor geldt dat de oude-normaal economie niet meer terug komt. Men kan beter gericht investeren in gerichte om- en bijscholing in 'je eigen broek ophouden' en in een basisinkomen. Veel van de huidige Coronasteun is gewoon inkomenssteun in een andere vorm. 

Tot slot. 

Er wordt naast deze Coronasteun nog miljarden Euro's weggegeven aan kansloze 'innovatie', in hippe startups en scale-ups waaronder door Wouter Bos in Investnl en andere 'innovatiefondsen'. Mee stoppen dus.

De Regering (vooral de CDA-bewindslieden, Hoekstra, De Jonge en Keijzer), de Tweede Kamer en de oude-normaal 'topeconomen' moeten stoppen met publiek geld over de balk gooien en ons allemaal op schulden te jagen. Men geeft het slechte voorbeeld aan jongeren en aan ondernemers. Zie ook de rapporten van het NIBUD. Er is al lang geen sprake meer van 'overbrugging'. De oude-normaal economie komt niet meer terug. Voor niemand niet. 

Wat wel? Er zijn veel mogelijkheden om beter en duurzamer te investeren in b.v. anders bouwen en b.v. kantoren en opleidingspanden ombouwen tot woonruimten. Zie ook de voorbeelden in 'De scale-up blueprint' en vooral 'Groeien zonder te groeien' (inclusief landbouw, bouw en de Zorg). En in ander, echt innovatief middelbaar en hoger onderwijs met de leerling, de student, centraal in plaats van de docent, de prof en het oude-normaal frontaal onderwijs centraal. 

Veel succes met de uitzending. 

Walther Woortman

13-09-21 om 20:17

Waar zijn alle reacties gebleven, senzuur zeker.

Sonja Tienstra

20-09-21 om 12:13

Ik wil hierbij graag als tegenhanger van wat men over het algemeen leest en hoort, als het over de financiéle steun van de overheid voor o.a. de horeca gaat.

In mijn bekenden kring, waarvan iemand met een grote horeca onderneming, wordt mij verteld, dat de eigenaar het heel jammer vond om nu weer aan het werk te moeten, maar ook weer aan het werk is gegaan.  De eigenaar had nog best een poosje langer van de financiéle tegemoetkomingen willen "genieten".  Hij heeft in de lange periode van het gesloten horieca bedrijf, privé een gigantische grote verbouwing aan zijn woning laten uitvoeren. Hoezo zielig?

Is het misschien zo, dat wat men mensen hoort vertellen/klagen, er een groot deel niet altijd de waarheid is? Het verhaal is meestal zo ingevuld, dat men hoopt op meer geld. Nederland is op dit punt, en dan speciaal de media zeer goed gelovig. Ook degene uit mijn kennissenkring zal niet op tv vertellen, hoe fijne lange vakantie het voor hem en zijn familie was door de fantastische ondersteuning van de overheid..........

De verhalen die men over het algemeen hoort, zijn altijd zielige verhalen. Vraagt iemand zich ooit af, dat wat men hoort, vaak niet de volledigewaarheid i? Gezien het aantal stemmen dat een heel goed, maar ook heel emotioneel en goedgelovig kamerlid krijgt bij de verkiezingen, ondersteunt tevens mijn meining.

Cookie-instellingen