De Afghaans-Nederlandse Weis Mateen vertrok begin juli naar Kaboel voor een familiebezoek, maar kwam terecht in een conflictuitbarsting door de opmars van de Taliban. Hij probeerde haar met man en macht het land uit te krijgen, vertelde hij bij Spraakmakers en hij riep de Nederlandse overheid op om iets te doen. Inmiddels is de vrouw van Mateen veilig aangekomen in Nederland.
Weis trouwde twee jaar geleden met een Afghaanse vrouw. Sindsdien probeert de student haar naar Nederland te halen, maar zelfs nu het geweld in Afghanistan toeneemt, kan de Nederlandse overheid haar geen visum verlenen. "Ik bel vaak met het IND maar krijg steeds te horen: sorry, dit zijn de regels en we kunnen de regels niet verbuigen. "Ik word er heel moe en depressief van."
'Niet veilig hier'
Volgens Weis is de situatie in Kaboel de afgelopen weken in rap tempo verslechterd. ‘Je ziet zoveel mensen naar Kaboel vluchten vanuit andere dorpen en steden, maar het is hier ook niet veilig."
Weis maakt zich zorgen om de veiligheid van zijn vrouw en haar familie. Twee weken geleden vond er een aanslag plaats op de minister van Defensie van het land, anderhalve kilometer van hun appartement. "Ik hoorde een hele harde knal waarna mijn schoonmoeder begon te schreeuwen. Je weet niet wat er gebeurt op zo’n moment, je weet niet wat je moet doen of je waar naartoe moet."
Vrouwen en kinderen
Hulporganisatie het Rode Kruis is actief in meerdere gebieden in Afghanistan en herkent het verhaal van Weis. "We zien steeds meer slachtoffers en we zien ook meer burgerslachtoffers. Ongeveer de helft van de burgerslachtoffers zijn vrouwen en kinderen", zegt woordvoerder Alberta Opoku.
Ook ziet de organisatie dat ziekenhuizen worden verwoest en zelfs dokters gevaar lopen. "Het belangrijkste voor ons is dat we ons werk kunnen blijven doen. We zijn een onafhankelijk hulporganisatie dus onze vraag is: hou de infrastructuur intact. We willen niet dat ziekenhuizen en medische posten doelwit worden."