*

Communityleden werkzaam in de ggz praten mee op NPO Radio 1

Het gaat al jaren slecht met de geestelijke gezondheidszorg (ggz) in Nederland. We vroegen communityleden die werkzaam zijn in de sector om op NPO Radio 1 mee te denken over concrete oplossingen die een volgend kabinet zou moeten doorvoeren om de problemen in de sector aan te pakken.

1. Vertrouwen terug bij professional

Mascha Struijk is trainer in de jeugdzorg en lid van de Spraakmakers Community. Ze vindt dat zorgprofessionals te veel met registreren bezig zijn en te weinig met de cliënten. Het gevolg daarvan is dat professionals zich “uitgehold” voelen en het vak verlaten.

“Ik denk dat we moeten gaan kijken hoe we die professionals weer het gevoel geven dat zij ertoe doen. Ik roep bestuurders op om hen weer de ruimte te geven.”

2. Eerlijke financiering mentale problemen

Volgens communitylid Aart Bolluijt van de GGZ West Brabant zit er momenteel iets fundamenteel fout in financiering van de ggz. Mensen met de meest complexe hulpvraag staan op een wachtlijst, terwijl mensen met lichtere problemen vaak meteen in behandeling kunnen.

Dit komt volgens hem doordat relatief nieuwe instellingen zich richten op één doelgroep omdat ze op deze manier meer geld verdienen. Daarmee sluiten ze de moeilijke gevallen buiten en die komen bij de GGZ terecht. “Wij worden als reguliere instelling geconfronteerd met hoogcomplexe zorg en hogere kosten. Dat is een ongelijk speelveld.“

3. Bestuurders op de werkvloer

Arianne van der Meij is projectleider in de Jeugdhulpverlening en ook communitylid. Zij denkt dat de ggz geholpen is wanneer bestuurders eens wat vaker op de werkvloer zouden meedraaien. “Ik ben echt een voorstander van een dubbele rol, waarin mensen met een bestuurlijke taak minimaal één dag meedraaien in de praktijk.”

>> We hebben in totaal 5 oplossingen besproken in de uitzending. Lees en luister hier meer! 

>> In de uitzending was ook Jacobine Geel te gast van de Nederlandse ggz. Zij pleitte voor een speciaal herstelplan voor na corona, omdat ze een golf van mentale problemen verwacht na deze crisis. 

Teunie Stoffele

02-06-21 om 15:49

We willen iedereen die gereageerd heeft op onze mail en kennis en ervaring gedeeld heeft heel erg bedanken! 

Met extra dank aan Mascha Struijk, Aart Bolluijt en Arianne van der Meij voor jullie bijdrage in de uitzending op NPO Radio 1. 

Erik Jumelet

10-06-21 om 10:47

Ik hoop vooral dat wij behandelaren in zorg (door noodgedwongen online te gaan werken) ook meer open staan voor modernere manieren van werken. Met e-health is er ongelofelijk veel mogelijk en in mijn ogen loopt de zorg nog hopeloos achter in de technische ontwikkeling van de maatschappij. Er liggen veel mogelijkheden open waar wij laagdrempeliger en efficienter grotere groepen mensen kunnen helpen. Zeker met de verwachte nagolf van corona is de urgentie daarvoor hoger dan ooit.

Cookie-instellingen