*

Vertel ons over jouw favoriete boek 

Een boek lenen bij de bieb of rondstruinen in de boekhandel: het kan weer! En voor liefhebbers start zaterdag 29 mei ook nog eens de Boekenweek van 2021. 

Dat alles maakt ons benieuwd welk boek jij andere zou aanraden of om een andere reden in de schijnwerpers wilt zetten. Welk boek heeft jou door het afgelopen jaar gesleept? Of welke maakte indruk, ontroerde of gaf je een compleet ander inzicht?

Kortom: welk boek raad jij iedereen aan om te lezen? 

Extra vraag 

Dit jaar is het thema van de boekenweek: 'Tweestrijd'. Bijvoorbeeld een tweestrijd met (innerlijke) conflicten, maar ook over stellingname in sociale en politieke kwesties en de keuzes die mensen uiteindelijk maken.

Is er een boek dat je aan het denken heeft gezet? En in welk boek vervaagde volgens jou de grens tussen goed en kwaad, of tussen schuld en onschuld?
 

Reageer hier of stuur ons een mail! We verzamelen de mooiste verhalen voor de uitzending 
 

Saskia Kleewein

25-05-21 om 16:51

Door de aandacht voor racisme in onze samenleving ben ik boeken gaan lezen van zwarte auteurs. Twee boeken hebben veel indruk op mij gemaakt: Drakendochter van Clarice Gargard en Wij slaven van Suriname van Anton de Kom. Deze laatste zou elke Nederlander moeten lezen!

Gedo van der Zee

25-05-21 om 16:57

Mijn aanbeveling is 'De Aankomst' van Shaun Tan. Het gaf mij zo een mooi inzicht in de worsteling en het gevoel van een vluchteling. En dat zonder woorden! Een boek zonder woorden maar met een oh zo krachtige boodschap. Een echte aanrader.

Esther van Rems-Dijkstra

25-05-21 om 16:59

Tweestrijd: Het boek Revolusi van David van Reybrouck over de kolonisatie en onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië. Ik heb hier zoveel nieuws uit geleerd en denk dat wij veel te weinig leren en weten over wat er daar is gebeurd. Zo leer je ook anderen begrijpen!

Favoriet boek... dat is een lastige, er zijn zoveel prachtige boeken. Het lot van de familie Meijer van Charles Lewinsky bijvoorbeeld, of De bekeerlinge van Stefan Hertmans, De ziekte van Lodesteijn van Levi Weemoedt... ik kan nog uren boeken opnoemen die me raken, me meenemen naar een andere wereld, me nieuwe dingen leren. Er is niet 1 favoriet, niet 1 mooiste, dat kan ik zelfs niet per genre. 
Met een bomvolle ereader kies ik steeds weer een ander thema, stijl, genre. Alles wat letters heeft...

Elsbeth van Lienden

25-05-21 om 17:26

Mijn favoriete boek is The Science of Getting Rich geschreven door Wallace D. Wattles. Omdat het perfect verwoord hoe iedereen in staat is het leven te creëren dat hij/zij wil en hoe de tweestrijd tussen iets willen doen (maar niet doen door gedachten en gevoelens) en wat je werkelijk ten diepste wel wilt doen beslecht.

Frie van Os

25-05-21 om 17:32

In 1954 reed er door Rotterdam een blauwe bibliotheek bus. Op woensdag middag stond de bus op de Noorderhevenkad en kon je wel drie boeken voor een week lenen. Maar wat gebeurde er nu als het boek te dik was. Ja , je begijpt het al, nog een keer lenen!In  klas 5 kregen we Vaderlandse Geschiedenis met een fantastische verhalen verteller. Natuurlijk de Spaanse overheersing, Den Brielle, Alkmaar enz. Het boek heette VADERLANDSE etc. met een vuist dikke inhoud en dus een paar maanden lenen ieder week weer.

Nu zoveel jaren later is de geschiedenis nog steeds een verhaal met  steeds meer invalshoeken en jammergenoeg ook een stelligheid die soms beangstiggend aanvoelt. Hopenlijk blijft er voor iedereen een bibliothek en verhalen verteller. 

Frie van Os 

 

Paul Reus

25-05-21 om 17:34

Het meest avontuurlijke boek dat ooit geschreven is in de fictie literatuur is "Tschai". Hèt meesterwerk van de schrijver der Science Fiction schrijvers, Jack Vance. Dit boek houd je zo enorm in de greep, dat je dankzij de grote vertelkunst van Jack Vance,  het boek dat uit 4 delen bestaat, ademloos uitleest. Het verhaal van een gestrande astronaut op een planeet met diverse vreemde volken, waarvan hij de taal en de gebruiken niet kent en zich moet eigen maken om niet gevangen genomen te worden om tot slaaf te worden gemaakt, of nog erger het met de dood te moeten bekopen. In die benarde positie weet hij door zijn kracht, goede kennis van zelfverdedigingstechnieken, improvisatie en inlevingsvermogen in levende wezens, ook al zijn deze verre van menselijk, vriendschappen te sluiten met onwaarschijnlijke personages en  tot bondgenoten te maken. De alles overheersende om wens om terug te keren naar de aarde om de mensen daar te waarschuwen voor het dreigende gevaar dat in Tschai besloten ligt, moedigt hem aan om schier onoverkomenlijke problemen op te lossen en avonturen te overleven in zeer vijandige omstandigheden. 

Jack Vance zelf was een manusje van alles, heeft diverse univiersitaire studies gevolgd in mijnbouw, techniek, natuurkunde, journalistiek en heeft verschillende beroepen gehad, waaronder die van zeeman. Hij was een kundig zeezeiler en muzikant, bespeelde de banjo in een jazz orkest. De ervaringen die hij in deze beroepen en hobbies heeft opgedaan en zijn vele reizen over de wereld verklaren  zijn welhaast antropologische beschrijvingen van de vreemde culturen en rassen op zijn reis door de Science Fiction literatuur. 

Wat een boek! Daarna wilde ik alles van Jack Vance lezen. Mijn boekenkast heeft inderdaad alle werken van hem.

Mari Plooij

25-05-21 om 17:37

Wanneer je wat meer wilt snappen over het bijzonder ingewikkelde midden-oosten vraagstuk: Mijn Beloofde Land van Ari Shavit

Will Eisinga

25-05-21 om 18:03

Dagboek Che. ik heb Spaans geleerd destijds om het te kunnen lezen. Hasta siempre Commandante.

Natasja Esmeijer

25-05-21 om 18:11

Er is nog zoveel niet duidelijk over hoe verschillend mensen kunnen denken. Vandaar dat ik een boek heb geschreven over beelddenkers en taaldenkers, zodat we van elkaar weten hoe de ander de informatie die jij geeft interpreteerd. Zo begrijpen we elkaar beter en kunnen we elkaar in onze waarde laten. Speciaal geschreven voor ouders en voor leerkrachten. Door de andere gedachtengang gaat ook het leerproces van beelddenkers anders. Snap wat deze kinderen nodig hebben en het passend onderwijs ligt voor het oprapen. 

Een life-changer voor al heel veel mensen: Beelddenkers, Als kwartjes vallen...  van Natasja Esmeijer

Wendy Broersen

25-05-21 om 18:14

Het boek Good Guys van David Smith en Brad Johnson. Ik ben geen man maar zou graag willen dat mannen zich ook inztten voor gender diversiteit. Zij belichtten dat heel van mannen dat ook wel willen maar niet weten wat ze kunnen doen en ook waarom dat zo is. Heel herkenbaar, nieuwe inzichten in wat mannen denken en doen, en heel praktisch. Ik kan niet horen wat mannen denken (zoals in de film ;-) maar begrijp hen nu wel stukken beter.

Els Bertus - van Kempen

25-05-21 om 18:28

Ja, het thema 'tweestrijd' vind ik op vele manieren terug in het boek 'Charlotte' van David Foenkinos (uitg. Cossee). Het gaat over het leven van de Joodse kunstenares Charlotte Salomon - heel mooi uit het Frans vertaald door Marianne Kaas.  De tweestrijd in zichzelf als mens met haar familiegeschiedenis en de kunstenares, die uiteindelijk besloot te vluchten en Duitsland te verlaten. 

NRC Handelsblad schreef: 'In de voetsporen van Proust cultiveert Foenkinos de herinnering. Zijn toon is fijngevoelig en melancholiek.' Dit boek is geheel in de sfeer van Charlotte Salomon geschreven, als een gedicht of verhalende tekst over haar leven. Het heeft mij van begin tot einde geboeid.  Bij toeval vond ik daarna het prachtig geïllustreerde boek 'Schilderen om te overleven' over het levenswerk van Charlotte Salomon, met essays van Judith C.E. Belinfante en Evelyn Benesch. En in dezelfde periode kwam er in het Joods Museum een indrukwekkende tentoonstelling over haar leven en werk. 

In 1938 vlucht Charlotte Salomon uit Berlijn naar haar grootouders in Zuid Frankrijk en creëerde daar haar levenswerk 'Leven? of Theater? - een Zangspel, 1940 - 1943' waarin zij schilderkunst, poëzie en muziek verenigt tot een verhalende autobiografie.  Zij schilderde om te overleven, maar werd uiteindelijk toch vanuit Zuid Frankrijk naar Auswitsch getransporteerd. Het maniscript van haar levenswerk heeft zij kort voor haar internering aan een bevriende arts in Zuid Frankrijk overhandigd met de vraag 'zorg er goed voor - het is mijn hele leven....'

Verleden jaar bezochten wij ook de indrukwekkende tentoonstelling in het Joods Museum in Amsterdam over Charlotte Salomon. Zo kreeg ik een onvergetelijk beeld van een kunstenares die, 5 maanden zwanger, eindigde in de gaskamers van Auswitsch.

Tamara Breugem

25-05-21 om 19:08

Ik moet direct denken aan het boek dat ik zelf geschreven heb "Onbegrensd", daarin staat de vraag centraal: Hoe ver ga je als je iemand wilt helpen? Ga je (letterlijk en figuurlijk) over grenzen heen?

In het boek is deze worsteling van de hoofdpersoon terug te lezen. Het boek laat de werkelijke omstandigheden van vluchtelingenkamp Moria zien en de ellendige situatie waarin de vluchtelingen leven. Als buitenstaander wil je helpen, je inzetten, maar hoe ver ga je om dat te doen?

Tamara Breugem - Vermeire

hans van bemmelen

25-05-21 om 19:13

alles van karel vt Reve

 

Oskar Kroes

25-05-21 om 19:26

Voor mij was dit Shōgun van James Clavell. Voor ik het las, deelde ik de wereld nogal makkelijk in in goed en kwaad en duizend tinten daar tussenin. Dit boek leerde mij dat ik deze manier van denken ook alleen maar geleerd heb vanuit mijn eigen cultuur/traditie.

In het boek komt een westerse man terecht in het feodale Japan, waarin alleen eer/oneer van belang was en 'goed' en 'kwaad' geen enkele betekenis had voor de mensen in dat land. Als lezer blijf je alsnog de verschillende personages beoordelen op de manier waarop je dat gewend bent, en daardoor ben je als lezer continu in tweestrijd over wie nou goed is.
Ook de hoofdpersoon is in een continue tweestrijd over of hij nu de Japanse cultuur wil omarmen of dat hij alles op alles wil zetten om te ontsnappen om terug te kunnen keren naar Europa.

Els Bertus - van Kempen

25-05-21 om 19:41

Tamara Beugem, als je mensen echt wilt helpen moet je zelf overeind blijven. Dus ga niet over je grenzen, want dan word je deel van wat er gebeurt. Dat is zeker niet eenvoudig, maar noodzaak. Veel sterkte - ik voel met je mee - Els Bertus

Dieter Roszler

25-05-21 om 20:49

Mijn boek wat ik nu lees "Pieter Omtzigt" : Een nieuw sociaal contract.

Het laat je zien wie hij is en waar hij vandaan komt en laat je vooral de andere kant van toeslagen zien.

Ben nu op bladzijde 110 wat ik o.a. vanaf bladzijde 100  interessant vindt de " koopkrachtplaatjes en draagkracht"

 

 

Onno Nieland

25-05-21 om 22:48

Bidden wij voor Owen Meany van John Irving

Wel een beetje oud eigenlijk, maar het deed me hardop lachen. Voor wat nieuwers ga ik wat tips van hieronder proberen, de aanbevelingen maken me wel nieuwsgierig (Omtzigt heb ik gelezen - de moeite waard inderdaad, Revolusi wordt nu gelezen door huisgenoot.) Schrijvers waar ik veel van lees/gelezen heb: John Irving, Nick Hornby, Richard Russo.

Cookie-instellingen