*

Wat is jouw ervaring met de huisarts?

Woensdag is het Wereld Huisartsen Dag. Tijdens deze pandemie lijkt de huisarts steeds belangrijker. Reden voor ons om het in Stand.nl te hebben over de rol van de huisarts in Nederland.

We zijn heel benieuwd naar jouw ervaring met je huisarts. Klop jij graag bij je huisarts aan met problemen of heb je het gevoel dat je huisarts je niet serieus neemt? Misschien heb je jouw leven te danken aan je dokter of is er een andere bijzondere ervaring tussen huisarts en patiënt die je met ons wilt delen. Laat het ons weten! 
 
Ook als je zelf huisarts bent, mag je natuurlijk reageren. Hoe kijk jij naar de rol van de huisarts en zou je misschien wel wat meer waardering willen voor je werk? 

Je mag ons ook een mailtje sturen met je ervaring. We zullen altijd eerst contact met je opnemen voordat we je kennis of ervaring in de uitzending gebruiken. 

Huub van Baal

17-05-21 om 16:07

De huisarts is zwaar ondergewaardeerd op vele vlakken. Dat is ontzettend jammer want zij / hij is zo'n beetje de enige nog waar je goed en objectief terecht kunt met vragen over jouw gezondheid. Dankzij de huidige vrije markt met verzekeraars zijn zorgverleners en dus ook huisartsen vooral belast met veel administratie die niet de patiënt ten goede komt maar slechts de verzekeraar(s). 

Ik heb geluk met mijn huisarts. Die zet vooral de patient op de allereerste plaats. Er zijn ook huisartsen - wellicht niet zo veel - waar geld verdienen het belangrijkste is in hun dagelijks werk.

Dus minder administratie in de eerste lijns zorg die niet de patiënt ten goede komt. Hierdoor heeft mijn huisarts zeker meer tijd voor mij. Zo komen we van die doorgedraaide zorg af. Kijk bijvoorbeeld eens naar alle ellende rond de covid-19 vaccinaties. Menig huisarts komt echt te kort met de standaard vergoeding van mister Hugo. Dankzij alle ministeriele en departementale communicatie vooral. Om gek van te worden. Dat weer ik zeker en ik ben geen huisarts. Dikke pluim voor de huisarts dus!

Albert Dolfing

17-05-21 om 16:08

Naarmate je ouder word heb je je huisarts vaker nodig denk ik. Want dan komen de gebreken nietwaar.

Tot een paar jaar geleden was ik in 14 jaar niet meer bij de huisarts geweest. In de tussentijd waren ze verhuisd naar een andere locatie, waar ik dus nog nooit was geweest. Toch moest ik er een keer aan geloven, rugpijn die maar niet overging. Moest me eerst voorstellen ook nog, de huisarts wist niet wie ik was en ik kende hem ook niet. Wat bleek: dit was de zoon van mijn huisarts, die de praktijk had overgenomen!

Helaas kom ik er nu toch wel elk jaar, oude mannenkwaaltjes. Maar ondanks dat ik de praktijk niet heel vaak zie, ben ik blij met hen want ze doen hun werk uitstekend!

Ellennette Bense

17-05-21 om 17:06

Heel goed, hij is zakelijk, maar adequaat! Ook toen ik twee jaar geleden in een septische shock raakte, wat door veel huisartsen niet wordt herkend, belde hij onmiddelijk een ambulance, dat heeft m'n leven gered! 

 

Eveline Boot

17-05-21 om 17:15

Zoals in alle beroepen , heb je ook huisartsen in soorten en maten. Ik heb nu, denk ik, een luisterende, eerlijke, slagvaardige huisarts. Maar ik had huisartsen die te beroerd waren om iets uit te zoeken of te willen weten. Hun handelwijze , verwaarlozing , ging in verhalen door het dorp. Als een hulpvrager van die h.a. onbehandeld overleed ,durfde weinigen openlijk hun afkeuring uit te spreken. 2 jaar geleden is een vrouw onbehandeld aan botkanker overleden. Had een kanker behandeling in haar voorgeschiedenis en familie. Werd één jaar lang weggestuurd met haar pijnklachten door die huisarts, en moest maar een peracetamol nemen! Dit van zeer nabij meegemaakt. Zo ken ik meer voorbeelden. Hier zou registratie over moeten komen!!( Vast lastig met een al jaren uitgeklede Inspectie Volksgezondheid door opeen volgende regeringen)

In mijn gezin van herkomst is er altijd huislijkgeweld geweest. Met zeer velen gevolgen, voor alle gezins leden sinds 1952. Geen enkele huisarts heeft dit willen weten of benoemen of geholpen met zinvolle structurele actie. Ondanks allerlei acties van mij. En nog niet, al is er een diagnose gegeven aan de dader, een ouder. Nu overleden. Dit lijkt op een strategie.

De spil functie, die een huisarts zou kunnen hebben, door vaak het hele gezin en de omgeving te kennen, al langere tijd, wordt niet genomen. Er wordt niet naar de lange termijn gekeken. Dat is bij vrijwel alle hulpverleners organisaties het zelfde. Ook hun samenwerking is afwezig.

Ook vind ik dat de 10 minuten die een consult mag duren veels te kort en schandalig. Kwetsbare en oudere mensen vinden het vaak moeilijk om hun klachten te verwoorden. Naar een langer consult vragen durven ze niet. Ze maken zich onbelangrijk. Daar kan een huisarts misbruik van maken. Dat mag je als hulpverlener niet willen kunnen en doen!!!

De kennis van de oudere huisartsen is vaak niet meer van deze tijd, onvolledig en achterhaald. Erkenning hiervan en dit onvermogen van deze hulpverleners zou een plicht moeten zijn.

Naar weekend huisposten gaan kan ook komen doordat de eigen h.a. niet handelt!!!! De eigen kosten worden voor lief genomen.

Kortom , zoek een huisarts die te vertrouwen is en bij jou past als hulpvrager. Als dat niet zo is, dan is het verstandig een andere huisarts te vinden. Ze kunnen het verschil maken tussen aan modderen en een redelijk leven en de dood. 

Joke Hilhorst-Klomp

17-05-21 om 17:28

Onze huisartsen zijn alle drie geboren en getogen in ons dorp. De oudste, heeft indertijd samen met zijn broer, de praktijk van vader overgenomen. Zijn broer is een aantal jaren geleden met pensioen gegaan. Het dorp is geroeid en dus ook de huisartsenpraktijk. Toen wij in 1989 in dit dorp kwamen wonen, had ik al vrij snel de hulp van een huisarts nodig. De assistente vroeg of ik door Janus of Sjef geholpen wilde worden... Ik moest lachen. Dat informele was ik niet zo gewend in de stad waar ik vandaan kwam. Bijna iedere autochtone dorpeling  kent onze huisartsen van kleins af aan. Hebben bij hen op school gezeten,  vakantiewerk gedaan, gevoetbald of bij de  "herremonie" gespeeld. Het gaat er bij ons gemoedelijk aan toe. De twee heren en een dame zijn zeer benaderbaar en betrokken en ieder heeft zijn / haar specialiteit. 
Wij wonen hier nu 32 jaar en hebben nog geen klachten. Over hen bedoel ik... Wij doen, helaas, regelmatig een beroep op hen met diverse klachten...

Jan Wijn

17-05-21 om 17:38

Wij hebben een goede huisarts zij neemt de tijd voor haar patienten en geeft duidelijk uitleg over de klachten waarvoor je komt. Ik laat mijn waardering over haar regelmatig blijken in onze huisartsenpractijk.

Francisca Wagenmakers

17-05-21 om 18:15

Wat meer respect voor huisartsen zou niet misstaan. Zij zijn onze gezondheidscoachen, medicijnenexperts en niet zelden levensredders. Maar laten we deze toegankelijke professionals wat meer tijd voor hun werk (langere consulten) en wat meer vrije tijd gunnen. Menig huisarts werkt harder dan gezond voor hem of haar is. Misschien kost dat ietsje meer, maar gezondheid is een kostbaar goed. Dat mag ons wel wat meer waard zijn.

Els Bodde

17-05-21 om 18:50

Onze huisarts is een topper! Al voor de Covid19 hoor.

Komt met totaal onverwachte oplossingen voor een probleem, maar het komt altijd weer perfect in orde.

Kan overal met hem over praten. Een goede huisarts wordt echt zwaar onder gewaardeerd vind ik.

Hoop dat ik deze nog een tijd mag blijven zien.

Jan Hes

17-05-21 om 18:58

Ik ben tevreden met de huisartsen. Gelukkig hoef ik niet vaak contact te hebben met de huisarts. In de gevallen dat het wel moest, ben ik correct behandeld.

Mijn ervaring met de andere medewerkers van de huisartsenpost is een stuk minder. Voor eenvoudige behandelingen waarvoor de huisarts niet ingeschakeld wordt, is het veel moeilijker een afspraak te maken. Van recent verleden een frustratie: ondanks diverse pogingen is het nog niet gelukt de 2e vaccinatie eerder te krijgen dan pas na 12 weken.

Taetske Kuipers-Kamminga

17-05-21 om 19:17

Mijn huisarts (huisartsenpraktijk) is telefonisch al dagen onbereikbaar. Heb een verwijzing nodig voor een tweejaarlijks onderzoek, maar er wordt niet thuis gegeven. Ik heb besloten morgen persoonlijk bij de receptie een verwijzing te "bestellen" en zal proberen aardig te blijven.

Maria Berends

17-05-21 om 19:37

Helaas kampen we  hier in het oosten van het land  met een tekort aan huisartsen .Daarbij werken veel huisartsen parttime wat de continuïteit niet ten goede komt.Ook de huisartsenpost na kantooruren wordt veelal bemand door uitzendkrachten.Het s dat ik enige medische kennis heb anders was mijn man w,s aan een septische shock overleden.Het werd als een griepje afgedaan.Ook in het Hospice waar onze gasten hun eigen huisarts houden zie ik erg grote verschillen in begeleiding van het laatste stukje van het leven .De 10 minuten consulten waar je maar met 1 klacht mag komen werkt niet, een dubbel consult plannen blijkt lastig .Het is jammer dat de huisartsen zo moeten werken er worden diagnoses gemist ,zeker bij de ouderen .Ik neem mijn petje voor ze af, maar zou willen dat ze hun mening meer laten horen want de bureacratie is hier ook totaal doorgeslagen, en het plezier in het werk daarmee ook.dDit laatste hoor ik van huisartsen in het Hospice

 

 

Bert Van der van der Linden

17-05-21 om 19:48

Als 70 + er heb ik een aantal generatieshuisartsenn  meegemaakt. De eerste huisarts die, toen ik 25-jatige ziekenfondspatient was, mij het gevoel gaf dat ik minderwaardig was. Inbmiddels is hij ook oud maar beschikt nog steeds over dezelfde arrongatie.

Nadien maakt ik alleen maar goede huisartsen mee. Stuk voor stuk gaven zij het gevoel mee te denken in mijn streven naar  een optimale gezondheid.

Het gaat nu anders. De assistentes en praktijkondersteuners hebben ook een belangrijke rol, de huisartsen zijn ook meer manager. Natuurlijk mis ik het oude vertrouwde maar ik begrijp ook wel dat de tijden veranderen. Ik heb niets anders dan lof hoe het gaat.

Els Bertus - van Kempen

17-05-21 om 19:57

Wij hebben een uitstekende huisarts, dus positieve ervaringen en wij zijn redelijk gezond (tot nu toe). Maar als er gezondheidsklachten zijn ben ik altijd heel blij met de deskundige aandacht van zowel de assistente aan de telefoon als de toewijding van de huisarts zelf tijdens een consult. 

Ik vind dat huisartsen een erg druk en laagdrempelig beroep hebben, wat hopelijk ook de waardering krijgt die het verdient: zij staan altijd klaar om te helpen - dat zit ingebakken, denk ik. Ik denk dan ook heel positief over onze huisartsenzorg. Wat ik vooral ook bewonder is de rust die de huisarts uitstraalt - wat overigens ook geldt voor de hele gezondheidszorg. Alle respect dus!

17-05-21 om 23:50

Mijn ervaring met de huisarts is dat die een voorgeprogrammeerde paracetamol adviseer appartaat is.  Alle gekegeit op een stokje..  Ik ben de afgelopen jaar vaak van huisarts gewisseld omdat hun kennis niveau zo erg laag is.  Heb een aantal al gehad die symptomen googelde.  En niet in een arts programma maar op google.nl.  Ik heb een zware longonsteking gehad omdat de practijd 2 maanden lang niets kon horen.  Uiteindelijk ben ik naar de eerste hulp gegaan en daar gelijk gestuurd voor foto's  longonsteking in beide longen, 4 maanden aan de aantibiotica, door de antibiotica schimmel infecties gehad waar mijn teennagels uitgetrokken moesten worden.   Ik onwijk ze liever echter wil je behandeld worden moet je eerst langs een huisarts.  Ik heb geleerd om gelijk te eisen voor verdere onderzoek en heb tot nu toe nooit ongelijk gehad. 

wim reimert

18-05-21 om 0:18

Ik ben in 2001 behandeld voor een tumor in mijn hoofd. Ik ga regelmatig voor controle regelmatig door de MRI en dan naar mijn neuroloog maar toch ga ik daarna ook nog even naar mijn huisarts om even bij te praten. Ze kan soms nog  dingen uitleggen die het voor mij net even wat duidelijker maken als er toch nog dingen zijn die ik bedacht heb na het bezoek aan de neuroloog en het bezoek bij haar en volgens mij vindt ze het ook wel fijn dat ze op de hoogte blijft niet alleen van het medische gedeelte maar, en dat vind ik nog belangrijker, hoe het psychisch met mij gaat

Eddy Van der Meer++

18-05-21 om 7:38

De huisarts 

Als je naar het buitenland verhuist zijn er een aantal dingen die je mist, een ding die ik miste was mijn eigen huisarts. Iemand die je familie kent. Hier heb je steets een andere dockter. 

Gr Eddy

Tom Alessie

18-05-21 om 7:43

Voor mij is de huisarts onmisbaar gezien mijn gezondheid. Ik mag mij gelukkig prijzen, want ik heb een zeer deskundige en empathische huisarts met een goed team (psycholoog, voedingsdeskundige).

Eddy Van der Meer++

18-05-21 om 7:44

De huisarts

Als je naar het buitenland verhuist mis je een aantal dingen. Een ding die ik miste, was mijn eigen huisarts. Iemand die je gezin kent. Hier krijg ik elke keer een andee arts.

gr Eddy

Eddy Van der Meer++

18-05-21 om 7:54

Werkt de pagina nu?

Els Bertus - van Kempen

18-05-21 om 17:27

p.s. Onze schoonzoon is ook huisarts en daarnaast heel bescheiden - hij wil niet in de aandacht komen voor iets wat hij heel normaal vindt, namelijk naast grote deskundigheid ook liefde voor mensen.

Maar de toewijding die ik bij hem altijd zie, heeft natuurlijk mede mijn antwoord bepaald. 

Ben van Mourik

19-05-21 om 9:28

Ken mijn huisarts niet, als ik bel voor een afspraak kan ik steeds bij een ander terecht nooit mijn eigen huisarts, het is een dokterspost met veel artsen en ook veel artsen in opleiding.
Zo kun je geen band op bouwen.

19-05-21 om 10:18

Toevallig gisteren bij mijn huisarts geweest. Aardige man, toen ik hem vroeg mij door te sturen naar een cardioloog vroeg hij me of ik hem niet vertrouwde. Ik vertelde de man dat hij toch ook wel wist dat een huisarts van veel dingen weinig weet, en dat een specialist zoals een cardioloog van 1 onderdeel heel veel weet. Ik ben ervaren harpatient, vandaar... 

Cookie-instellingen