*

Oproep: Wat betekent een vergaande lockdown voor jou?

14-12-2020 9 reacties

Een vergaande lockdown is aanstaande. Spraakmakers is daarom op zoek naar verhalen van communityleden. Wat voor invloed gaat dat op jouw werkende leven hebben?

Het is nog afwachten tot de toespraak van premier Rutte vanavond, maar het ziet er naar uit dat Nederland in een vergaande lockdown gaat. Daarom is Spraakmakers voor morgen op zoek naar verhalen uit de community over hoe de nieuwe maatregelen jouw werkende leven gaan beïnvloeden, en daarmee ook je privéleven.

Niet essentiële winkels moeten vermoedelijk sluiten, evenals musea, dierentuinen en theaters. Ook sportscholen en zwembaden moeten dicht en contactberoepen zoals kappers en tatoeëerders mogen geen klanten meer ontvangen. Basisscholen en middelbare scholen gaan dicht en moeten over op online onderwijs. En de kinderopvang blijft alleen open voor kinderen van ouders met essentiële beroepen.

Hoe zie jij de komende tijd tegemoet? Ben je ondernemer en moet de zaak dicht tot 19 januari? Ga je dat redden, die periode? Heb je een contactberoep en staat de telefoon nu al roodgloeiend? Werk je thuis en heb je kinderen: hoe organiseer je dat? Ben je leraar en moet je over op online onderwijs? Werk je in een sportschool? Of heb je een beroep in de culturele sector die toch al zwaar getroffen wordt?

We horen graag jouw verhaal! Laat het ons weten door te mailen naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of door hieronder te reageren.

Marieke van der Sloot

15-12-20 om 9:27

Ik vind het heel erg voor ondernemers, maar maak me toch ook zorgen over de manier waarop we de economie kunstmatig overeind houden met alle steunmaatregelen. Onze zakken zijn diep maar kunnen wij als burgers nog wel goed beoordelen hoe groot deze schuldenlast wordt (al die grote bedragen, mij duizelt het) en bij wie het uiteindelijk allemaal terecht komt om het terug te betalen? We zitten in de grootste crisis van de eeuws maar de beurzen draaien vrolijk door. Wanneer moeten we de pijn gaan nemen?

Rob van der Wulp

15-12-20 om 10:57

Mijn vraag is eigenlijk: dienen bouwplannen, waarvan het slopen van bewoonde antikraak panden een onderdeel is - niet tijdelijk gevroren te worden?

Ik zal uitleggen waarom. Deze 2de lockdown heeft een enorme impact op mij en mijn 2 meerderjarige kinderen.op mij heeft? Afgelopen donderdag kregen dat wij te horen, dat ons antikraak pand gesloopt gaat worden. Op zich hadden wij dit al zien aankomen, maar deze niewue lockdown maakt het nagenoeg onmogelijk in zo'n kort tijdsbestek ander onderdak te vinden. En ook hulp inroepen bij het leegruimen is door de maatregelen niet of nauwelijks toegestaan. 

De overkoepelende leegstandbeheerders maatschappen gaven in maart een verklaring af, waarin zij bekendmaakten uitzetting zo veel mogelijk te voorkomen. Of in elk geval hun uiterste best zouden doen vervangend onderdak te vinden: https://www.vlbn.nl/nieuws/2020-03-25-statement-betreffende-het-corona-virus. Terwijl wij al maanden bezig zijn zelf een ander onderkomen te vinden, ziet het er nu naar uit dat de kans groot is, dat wij vanaf 18 januari - een dag voor de beeindiging van deze 2de lockdown - op straat zullen staan. 

Ik leg deze vraag - wellicht wel stelling - graag aan u allen voor.

Met vriendelijke groet,

Rob van der Wulp -

06 2308 8029

 

 

Bart Dek

17-12-20 om 7:59

Een verregaande lockdown heeft voor mij geen impact. Ik ben 2.5 jaar geleden gedeeltelijke invalide geraakt na een mislukte rugoperatie en werk nu vanuit een aangepaste stoel in een half liggende positie. Veel vrienden, kenissen, inclusief partner zijn vertrokken in de moeilijke periode van maandenlange revalidatie en acceptatie van mijn handicap. Omdat veel sociale activiteiten niet meer mogelijk zijn, haal ik in mijn normale leven zonder lockdown het max aantal contacten wat nu mogelijk is niet eens als het aankomt op bezoek over de vloer.

Zelfs met elke dag intense zenuwpijn, elke minuut van de dag, heb ik een mooie weg voor mezelf gevonden om hiermee om te gaan. Ik heb mezelf goed leren kennen tijdens deze periode en mezelf ook omarmd. Ik accepteer de situatie en maak er het beste van. Veel verloren maar vooral ook veel gewonnen.

Vanuit die levensles, die je de betrekkelijkheid van alles laat zien en die je met de neus op de fieten drukt van wat nu echt belangrijk is, is het soms lastig om het geklaag, de frustratie en het tegendraadse gedrag van mensen te bufferen en te ontvangen me compassie.

Vanuit mijn context gezien, vrijwel aan huis gebonden, weinig tot geen mensen over de vloer, altijd pijn, niet meer in staat naar verre oorden te reizen, te sporten zoals ik wil (mijn passie), uit te gaan eten en meer van dat, is het moeilijk om te horen als er iemand klaagt omdat hij of zij geen cadeautje meer kan halen voor kerst...of niet meer kan funshoppen of een vakantie moet overslaan. Dan denk ik serieus van mens kijk eens om je heen, stap eens uit de afleidingsillusie waarin het najagen van het verlangen en stillen van dat verlangen het enige doel is. Waarbij er in de weerstand gesprongen wordt als het pad naar dat verlangen even niet toegankelijk is, wanneer je zelf even stil moet zitten met jezelf, even geen afleiding. Denk dan eens na hoe mooi het is dat je uberhaupt de mogelijkheid hebt om op vakantie te gaan, om te doen en te laten wat je wil.

We menen constant dat alles een gegeven is en dat we overal recht op hebben. Totdat het leven in een andere vorm voor de deur staat. Dan worden we teruggegooid op onszelf. Voor mij kwam dat leven in een andere vorm vroeg in mijn leven, voor veel mensen is dat leven in een andere vorm nu even de crisis. Iets tijdelijks, op de schaal van het leven iets van korte duur. Het gaat voorbij, de skietjes kunnen volgend jaar wel weer op het dak. Voor mij gaat het niet voorbij. Dus bijt een beetje op de tanden en maak eens gebruik van de tijd om stil te staan.

En bovenstaande is niet bedoeld om aan te geven dat het voor iemand die gezond is allemaal makkelijk is. Situaties kunnen niet vergeleken worden. Leed en verdriet vallen niet te vergelijken met elkaar. Maar je eigen situatie relativeren is soms ook niet slecht. We hebben het met z'n allen verdomd goed in Nederland. Het eten wordt ons nog net niet naar binnen geschoven door de bezorgers. In veel opzichten zitten we in een luxe lockdown in een luxe land.

Maarten van Walsem

13-01-21 om 10:07

Eens met @mariekevanderSloot. Het vergt aanpassingsvermogen om om te gaan met langdurig thuis zitten. Je weet dat het noodzakelijk is om de zorg te ontzien. Ook al beschik ik over werk dat uitstekend van huis uit gedaan kan worden, toch voel je een soort uitzichtloosheid over je komen in deze weken en waarschijnlijk maanden.

Afgelopen jaar heb ik veel gewerkt (remote) aan projecten in de Filipijnen, Vietnam en Bangladesh. Daar gaat het heel anders, zoals in China nu ook het geval is. Een paar COVID gevallen zijn genoeg, zoals in Vietnam (100 miljoen mensen), om een heel land in lockdown te zetten.

In Nederland gaat het op een manier als een tandarts die er heel langzaam een verstandskies er uit trekt. Het is pijnlijk, duurt lang en schiet maar niet op. Eén ruk is even heel pijnlijk, maar het is snel gedaan. Zo gaat Nederland om met COVID. Waarom niet een veel strengere lockdown voor 3 weken? Luister ook naar de advieven van C19Redteam! Inderdaad ook met een avondklok. Dit kabinet wil alles: economie overeind houden, vrijheid behouden voor mensen, zorg ontzien en dat leidt tot een pijnlijke ramp. Het resultaat van al dit polderen mag er zijn: het gaat op alle punten mis. Inderdaad: zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

Deze discussie, komt de Engelse variant wel of niet: nog een iets stevigere lockdown en hiervoor wel/geen mondkapjes, etc.: het is mostert ver na de maaltijd.

Advies stap over op het Vietnam-model, voor aanpak COVID: veel strengere lockdown, kort en extreem krachtig.

I know, kan niet met dit OMT en deze sukkelige aanpak van Hugo de Jonge en Mark Rutte.

René Audier

18-01-21 om 10:04

Omdat men vermoed dat mensen zich er niet aan zullen houden, zou de avondklok niet ingevoerd moeten worden. Dat is een zelfde typisch Nederlandse redenering dat een app-verbod op de fiets niet ingevoerd zou moeten worden omdat dat toch niet te contoleren is. Als mijn fietslamp stuk is, dan stap ik in het donker niet op de fiets, ook al zou de kans niet groot zijn dat ik door een agent gesnapt wordt (nog afgezien van het gevaar natuurlijk van onverlicht worden). 

Ook al is de kans wellicht niet groot om aangehouden te worden, mij zal je tijdens een avondklok niet op straat zien. Als iets niet mag dan mag iets niet en ik denk dat de meesten zich er wel aan zullen houden. Ik zou mij totaal niet op mijn gemak voelen buiten tijden zo'n avondklok.

René Audier

18-01-21 om 10:04

Omdat men vermoed dat mensen zich er niet aan zullen houden, zou de avondklok niet ingevoerd moeten worden. Dat is een zelfde typisch Nederlandse redenering dat een app-verbod op de fiets niet ingevoerd zou moeten worden omdat dat toch niet te contoleren is. Als mijn fietslamp stuk is, dan stap ik in het donker niet op de fiets, ook al zou de kans niet groot zijn dat ik door een agent gesnapt wordt (nog afgezien van het gevaar natuurlijk van onverlicht worden). 

Ook al is de kans wellicht niet groot om aangehouden te worden, mij zal je tijdens een avondklok niet op straat zien. Als iets niet mag dan mag iets niet en ik denk dat de meesten zich er wel aan zullen houden. Ik zou mij totaal niet op mijn gemak voelen buiten tijden zo'n avondklok.

René Audier

18-01-21 om 10:05

Omdat men vermoed dat mensen zich er niet aan zullen houden, zou de avondklok niet ingevoerd moeten worden. Dat is een zelfde typisch Nederlandse redenering dat een app-verbod op de fiets niet ingevoerd zou moeten worden omdat dat toch niet te contoleren is. Als mijn fietslamp stuk is, dan stap ik in het donker niet op de fiets, ook al zou de kans niet groot zijn dat ik door een agent gesnapt wordt (nog afgezien van het gevaar natuurlijk van onverlicht worden). 

Ook al is de kans wellicht niet groot om aangehouden te worden, mij zal je tijdens een avondklok niet op straat zien. Als iets niet mag dan mag iets niet en ik denk dat de meesten zich er wel aan zullen houden. Ik zou mij totaal niet op mijn gemak voelen buiten tijden zo'n avondklok.

René Audier

18-01-21 om 10:05

Omdat men vermoed dat mensen zich er niet aan zullen houden, zou de avondklok niet ingevoerd moeten worden. Dat is een zelfde typisch Nederlandse redenering dat een app-verbod op de fiets niet ingevoerd zou moeten worden omdat dat toch niet te contoleren is. Als mijn fietslamp stuk is, dan stap ik in het donker niet op de fiets, ook al zou de kans niet groot zijn dat ik door een agent gesnapt wordt (nog afgezien van het gevaar natuurlijk van onverlicht worden). 

Ook al is de kans wellicht niet groot om aangehouden te worden, mij zal je tijdens een avondklok niet op straat zien. Als iets niet mag dan mag iets niet en ik denk dat de meesten zich er wel aan zullen houden. Ik zou mij totaal niet op mijn gemak voelen buiten tijden zo'n avondklok.

René Audier

18-01-21 om 10:09

Omdat men vermoed dat mensen zich er niet aan zullen houden, zou de avondklok niet ingevoerd moeten worden. Dat is een zelfde typisch Nederlandse redenering dat een app-verbod op de fiets niet ingevoerd zou moeten worden omdat dat toch niet te contoleren is. Als mijn fietslamp stuk is, dan stap ik in het donker niet op de fiets, ook al zou de kans niet groot zijn dat ik door een agent gesnapt wordt (nog afgezien van het gevaar natuurlijk van onverlicht worden). 

Ook al is de kans wellicht niet groot om aangehouden te worden, mij zal je tijdens een avondklok niet op straat zien. Als iets niet mag dan mag iets niet en ik denk dat de meesten zich er wel aan zullen houden. Ik zou mij totaal niet op mijn gemak voelen buiten tijden zo'n avondklok.

Cookie-instellingen