*

Werkdruk in de zorg: ‘We zijn totaal overbelast’

Tessa (Redactie) 22-10-2020 2 reacties

Gisteren werd het dagrecord van coronabesmettingen in Nederland weer verbroken. Het aantal ziekenhuisopnames blijft groeien en een ommekeer lijkt niet in zicht. Wat betekent dat voor de zorg? ‘Niemand gaat dood aan hard werken, maar dit is écht hard werken.’

In Stand.nl op NPO Radio 1 werd vanmorgen met verschillende zorgprofessionals en communityleden gesproken de hoge werkdruk. Luister of kijk hier het hele item.

Veel coronapatiënten aangeleverd

Zo heeft het Maasstadziekenhuis in Rotterdam al een paar keer de Spoedeisende Hulp moeten sluiten. “We worden totaal overspoeld door coronapatiënten”, zegt Martine Hofstede, verpleegkundige zowel de SEH en als de IC. “Rotterdam telt heel veel besmettingen, heel de dag door worden er coronapatiënten aangeleverd. We zijn totaal overbelast, eigenlijk al vanaf maart.” Hofstede maakt zich zorgen over hoe het verder moet, nu personeel ook regelmatig uitvalt in verband met coronaklachten en de overige collega’s nóg meer op hun bordje krijgen. “Niemand gaat dood aan hard werken, maar dit is écht hard werken.”

Groot spanningsveld

Peter van der Voort, afdelingshoofd van de IC-afdeling Groningen, krijgt ook steeds meer coronapatiënten binnen. “Meer dan de helft op de ic komt van buiten de regio, net als in het voorjaar”, vertelt hij. “Er is een groot spanningsveld tussen leveren van gewone zorg en het leveren van covidzorg en opvang uit de regio, het is steeds balanceren tussen al die aspecten.” Van der Voort is echter niet gefrustreerd over de gang van zaken, maar pleit wel voor meer flexibiliteit in het zorgsysteem. Dan zou het makkelijker zijn om snel meer capaciteit in te richten voor, bijvoorbeeld, covidzorg.

Eigen teststraat

Bij Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé heeft het heft in eigen hand genomen en een eigen teststraat opgetuigd. “Bij de GGD liep het spaak, dat duurde allemaal te lang. Nu kunnen we collega’s en cliënten nog dezelfde dag testen. De uitslag volgt sowieso binnen 48 uur.” Dat zegt Jasper Dute, regie-verpleegkundige in Groenlo en coördinator van de teststraat. Onlangs is en aantal cliënten van Dutes verpleeghuis in Groenlo overleden aan corona. “Dat heeft een flinke impact op de teams en ook op de naasten.” Met een eigen teststraat hoopt men meer grip te krijgen op de situatie.

Huub van Baal

03-12-20 om 16:02

Kwam op internet tegen "Laten we gaan klappen voor de KLM en de mensen die daar werken", dan kunnen al die miljarden in plaats van naar de KLM naar de Zorg medewerkers toe. Vond ik wel een erg goede en rake opmerking.

Joost van Eekhout

31-12-20 om 6:41

EU, EMA, Ministerie van VWS, GGD en RIVM zijn voor de normale situaties ,maar hebben helaas niet de competenties noodzakelijk voor crisissituaties. Waarom zou je de "goedkeuring" van een vaccin (o.a. in UK en VS) niet 1 op 1 overnemen en meteen massaal op grote schaal (conform Duitsland zie https://www.land.nrw/corona/impfunghttps://www.land.nrw/corona/impfung) vaccineren? Dit scheelt heel wat doden en mensen met blijvende schade van COVID 19 en een enorme economische schade . Best voor velen onbegrijpelijk en zeer frustrerend , dat we in Nederland echt de controle kwijt zijn en niet op zijn Rotterdams acteren (niet praten , maar doen) .  Dit afdoen met de uitspraak van Min. de Jonge in een uitzending van WML, dat we in Nederland vaak zeuren , doet deze gevoelens bij de mensen geen goed.

Cookie-instellingen