*

Waarom het jammer is dat we geen 'zwiebertieten' en verschillende piemels zien

Vroeger lag het strand bezaaid met topless vrouwen en ook kinderen liepen vroeger veel vaker naakt rond. Dat lijkt nu niet meer te kunnen. In Spraakmakers vroegen we jullie of je denkt dat we steeds preutser worden met z'n allen. Er werd flink gereageerd en gebeld!

Volgens Patricia van Amersfoort worden we inderdaad steeds preutser. Ze ziet het bij haar zonen van 17 en 21. Zij douchen tegenwoordig met hun onderbroek aan op de sportvereniging, terwijl zij en haar man dat vroeger gewoon naakt deden.
 

Referentiekader jongeren 

"Ik vind het jammer dat ze daardoor eigenlijk geen gezond referentiekader meer hebben van wat een naakt lichaam is." Van Amersfoort kan zich voorstellen dat het voor jongens en meiden goed is om echte naakte lichamen te zien. "Geen twee borsten zijn gelijk, maar zwieberen en zijn niet altijd de prompte meloenen-borsten die je bij vrouwen in pornofilms ziet."

Sociaal wetenschapper Linda Duits ziet dat we inderdaad wat preutser zijn dan in de jaren '90. "We wordt minder topless gezond en er is minder seks op televisie." 

Communitylid van het eerste uur Chris Zijderveld (1944) was het helemaal eens met de stelling. We worden inderdaad preutser volgens hem. "Op foto's van vroeger waar ik met mijn klas naar het strand ging, stonden alle meiden topless." Ook herinnert hij zich festivalas als Woodstock in Kralingen waar mannen naakt rondliepen en waarom niemand op of om van keek.  

Ook bij mannen 

Zijderveld: "De nieuwe preutsheid slaat meedogenloos toe. Ook ik roep graag op tot verzet. Niet alleen bij topless zonnen door vrouwen.

Mannen kunnen zich nog nauwelijks in het openbaar vertonen in echte shorts. Stupide bermuda's die veel weg hebben van een lange broek met afgesleten pijpen beheersen meer en meer het beeld: een klein beetje blote huid van sokken tot de knie. Een mooie strakke pantalon is moeilijk te vinden en als je niet uitkijkt komt het kruis op kniehoogte.

Golfbeweging 

Volgens haar is dit een golfbeweging. "Wat je eigenlijk ziet is dat je soms in een tijd leeft waarin stemmen in de media zeggen 'mag het een onsje minder'. Na een tijdje gaat het de andere kant op en vragen mensen zich af of het niet wat meer kan." 

Historisch gezien hebben we volgens haar de seksuele revolutie gehad in de jaren '60 en '70, toen kwam de aidsepidemie en nam de preutsheid weer een beetje toe. In de jaren negentig zag je het weer wat losser worden.

Duits denkt niet dat seksualiteit in de publieke ruimte toeneemt, maar onze tolerantie ervan neemt wel af. "Het gaat soms weer de ene kant op, dan weer de andere kant." 

Ad de Nijs

09-09-20 om 17:59

Deze preutsheid mag dan misschien in een golfbeweging passen, aanvaardbaar vind ik het alleszins. Wat al genoemd werd is het gebrek aan referentiekader. Ik vind het triest dat tieners niet meer vertrouwen hebben in hun eigen lichaam en douchen met ondergoed aan is hier een ongewenst uitvloeisel van. Het is te belachelijk voor woorden dat sauna's en welness centra speciale badkledingdagen invoeren wat naast onhygiënisch ook contrair is aan het principe van het gezonde lichaam. 

Het in de uitzending genoemde gevaar van eventuele aanwezige mobieltjes staat haaks op het vrijwillige gedrag als sexting of TikTok-challenges. Wellicht moet er meer aandacht gegeven worden aan acceptatie van het naakte lichaam; die angst vermindert dan vanzelf

Cookie-instellingen