*

Tijd voor een vrouwelijke premier?

Voor dezelfde toppositie moet een vrouw 2 tot 3 keer zo goed zijn als een man, zegt universitair docent Liza Mügge in Spraakmakers. Nog nooit heeft Nederland een vrouwelijke premier gehad. "Hoe kan het dat na 100 jaar de hoogste positie in ons land nog steeds niet door een vrouw bekleed is?"

Dat vroeg ook communitylid Biek Nijst zich af op NPO Radio 1. "De meest geschikte kandidaat moet premier worden: In 200 jaar parlemantaire geschiedenis is nog nooit een vrouw de meest geschikte kandidaat gebleken? Lijkt me sterk." 

Will Eisinga uit de community is het helemaal eens met de stelling: Het is tijd voor een vrouwelijke premier. "Angela Merkel/Duitsland, Katrin Jakobsdottir/IJsland, Sanna Marin/Finland, Nicola Sturgeon/Schotland, Sophie Wilmes/Belgie, Jacinda Ardern/Nieuw Zeeland, Ursula von der Leyen/EU. ...Daar past Sigrid Kaag/Nederland mooi bij!" 

Witte man 

Een van de redenen dat het tot nu toe nog geen vrouw gelukt is premier te worden,  is het onderliggende denken en het systeem van politiek leiderschap, dat gebaseerd is op een witte man. Mügge: "We zijn niet gewend aan vrouwen in de hoogste positie."

"Enerzijds rekruteren partijen op die manier hun kandidaten. Anderzijds gaan vrouwen zich ook gedragen naar die stereotypen."

Rolmodeleffect

Voor jonge meisjes en vrouwen is het juist belangrijk om vrouwen in de politieke top te zien. "In Amerika is aangetoond dat als jonge vrouwen en meisjes, andere vrouwen campagne zien voeren, dat dit een positief effect heeft op hun politieke participatie en bewustzijn." Het leidt ertoe dat ze over politiek gaan praten en dat het dichterbij komt.

In Nederland noemt Mügge als voorbeeld het lijsttrekkersdebat, dat ook in een Jeugdjournaal te zien is. "Als daar keer op keer allemaal witte mannen in blauwe pakken staan die op elkaar lijken, dan denk je minder snel: dat is misschien wel een mogelijkheid voor mij."

Vrouwen in top hele samenleving

Alleen een vrouwelijke premier gaat niet een enorm groot verschil maken. Daarvoor zijn ook vrouwen in de Tweede Kamer, op ministeries en andere topposities in de maatschappij nodig. 

Dat heeft er onder andere mee te maken dat vrouwen worden afgerekend op de dingen die ze voor vrouwen doen. Benoemen ze vrouwen in een toppositie, dan is dat identiteitspolitiek. Een man kan juist scoren door vrouwen op een hoge positie te plaatsen. Daarnaast steunen vrouwen elkaar niet, vertelt Mügge, omdat ze de loyaliteit met mannen in de politiek goed willen houden.

Het World Economic Forum deed vlak voor de coronacrisis onderzoek naar gendergelijkheid. "Die berekende dat het met het huidige groeitempo nog 95 jaar gaat duren voor er politieke gelijkheid tussen mannen en vrouwen is. Dus het is wel echt belangrijk dat we het een zetje geven."

 

 

 

Ad de Nijs

27-06-20 om 15:11

Aangezien er pas een goede 100 jaar vrouwenkiesrecht bestaat (geen 200 dus) is er sowieso al sprake van een achterstand. Dit werd tot voor kort zelfs nog tegengehouden door op religie gebaseerde politieke partijen, zowel in Nederland als daarbuiten. Natuurlijk kunnen vrouwen indien zij de nodige kwaliteit hebben topfuncties vervullen maar vaak is de poel met mensen met de juiste drijfveer en daadkracht te klein gebleken. 

Het feit dat in het verleden vrouwen in top beleidsfuncties grote inschattingsfouten maakten heeft ook niet positief bijgedragen.En deze worden waarschijnlijk harder afgerekend dan bij de mannelijke collegae.  

 

Anita Franken

30-06-20 om 8:35

Is het niet simpeler, man of vrouw moet eender zijn.Capabel dat is het woord wat er bij moet staan en van belang is.

Desiree Kon-Kruisinga

30-06-20 om 10:55

Vrouwen kunnen zelf positie maken, wil zeggen dat wij ook gewoon onze rol moeten pakken in top functies of in politiek.

Wij als vrouwen zijn nooit eender als een man dat moeten wij ook niet willen, wij moeten juist de kracht van de man en vrouw bundelen.

Vrouw als premier met een stabiele gevarieerde achterban van man/vrouw maakt dat wij verschil zouden kunnen maken in de maatschappelijke belangen. En als het dan een vrouw mag worden dan wel een vrouw met daadkracht die kan overtuigen en kan blijven staan voor haar doelen en kan tegen weerstand van de mannen.

En nog een voorwaarde laat het een vrouw zijn uit het bedrijfsleven die met haar handen in de klei heeft gestaan en niet een dame afgestuurd met een master opleiding die vanuit een gespreid bedje komt.

Dit vind ik een fantastisch onderwerp wil hier graag over mee praten.

Vincent Moleveld

27-07-20 om 23:34

Ik zou als man zelfs wel voorstander zijn dat binnen bestuurlijke functies de verhouding man/vrouw 20/80 moet zijn. Als onze premier een vrouw is en haar team bestaat uit 80% vrouwen en elk land zou dit doen dan geloof ik niet dat er nog oorlog zou zijn en er in het algemeen veel beter gedeeld zou worden.
 

commerciele bedrijven mogen doen wat ze willen, dus er blijft genoeg ruimte over voor mannen om haantje te spelen, maar ook daar zal je zien dat een organisatie beter functioneert met een 50/50 verhouding.
 

Voor politiek zou ik echt de 80/20 willen adviseren of ten minste een percentage in het voordeel van de vrouwen en dat de hoogste functie alleen door een vrouw bekleed mag worden.

 

Cookie-instellingen