Dat vroeg ook communitylid Biek Nijst zich af op NPO Radio 1. "De meest geschikte kandidaat moet premier worden: In 200 jaar parlemantaire geschiedenis is nog nooit een vrouw de meest geschikte kandidaat gebleken? Lijkt me sterk."
Will Eisinga uit de community is het helemaal eens met de stelling: Het is tijd voor een vrouwelijke premier. "Angela Merkel/Duitsland, Katrin Jakobsdottir/IJsland, Sanna Marin/Finland, Nicola Sturgeon/Schotland, Sophie Wilmes/Belgie, Jacinda Ardern/Nieuw Zeeland, Ursula von der Leyen/EU. ...Daar past Sigrid Kaag/Nederland mooi bij!"
Witte man
Een van de redenen dat het tot nu toe nog geen vrouw gelukt is premier te worden, is het onderliggende denken en het systeem van politiek leiderschap, dat gebaseerd is op een witte man. Mügge: "We zijn niet gewend aan vrouwen in de hoogste positie."
"Enerzijds rekruteren partijen op die manier hun kandidaten. Anderzijds gaan vrouwen zich ook gedragen naar die stereotypen."
Rolmodeleffect
Voor jonge meisjes en vrouwen is het juist belangrijk om vrouwen in de politieke top te zien. "In Amerika is aangetoond dat als jonge vrouwen en meisjes, andere vrouwen campagne zien voeren, dat dit een positief effect heeft op hun politieke participatie en bewustzijn." Het leidt ertoe dat ze over politiek gaan praten en dat het dichterbij komt.
In Nederland noemt Mügge als voorbeeld het lijsttrekkersdebat, dat ook in een Jeugdjournaal te zien is. "Als daar keer op keer allemaal witte mannen in blauwe pakken staan die op elkaar lijken, dan denk je minder snel: dat is misschien wel een mogelijkheid voor mij."
Vrouwen in top hele samenleving
Alleen een vrouwelijke premier gaat niet een enorm groot verschil maken. Daarvoor zijn ook vrouwen in de Tweede Kamer, op ministeries en andere topposities in de maatschappij nodig.
Dat heeft er onder andere mee te maken dat vrouwen worden afgerekend op de dingen die ze voor vrouwen doen. Benoemen ze vrouwen in een toppositie, dan is dat identiteitspolitiek. Een man kan juist scoren door vrouwen op een hoge positie te plaatsen. Daarnaast steunen vrouwen elkaar niet, vertelt Mügge, omdat ze de loyaliteit met mannen in de politiek goed willen houden.
Het World Economic Forum deed vlak voor de coronacrisis onderzoek naar gendergelijkheid. "Die berekende dat het met het huidige groeitempo nog 95 jaar gaat duren voor er politieke gelijkheid tussen mannen en vrouwen is. Dus het is wel echt belangrijk dat we het een zetje geven."