*

“Ik heb nog geen zin om in de kist te komen!”

We mogen het terras op met anderhalve meter afstand, maar dat is lastig. In het openbaar vervoer wordt de anderhalve meter niet gehandhaafd en als we straks weer in het vliegtuig plaatsnemen is het zelfs niet nodig. Daarom de vraag: moeten we weer alert worden op de anderhalvemeterregel?

Mevrouw Wegbrands vindt mensen die zich niet aan 1,5 meter afstand houden irritant. Ze spreekt iedereen die te dichtbij komt erop aan. Ze is 82 jaar en zegt: “Ik heb nog geen zin om in de kist te komen!”

Ria belde ons omdat zij het belangrijk vindt dat we alert blijven. Haar man is op 6 april overleden aan corona. “Hij was een van de twee mensen die in Drenthe in het ziekenhuis overleed. Veel mensen vergeten hoe belangrijk het is om afstand te houden. Mensen worden nonchalanter en dat zou ik misschien ook geweest zijn als ik niet zelf had gezien welke gevolgen een besmetting kan hebben.”

Dick van der Maat denkt dat het natuurlijk is om je er niet aan te houden. “Tegen elkaar op botsen kan gebeuren. Zolang we niet in elkaars gezicht hoesten is er niks aan de hand. We moeten het niet overdrijven. Beetje relaxed ermee omgaan, bovendien: er wordt opgeroepen om lekker op vakantie te gaan.”

Caroline Fieret denkt met name aan de economie: “De economische belangen zullen langzaam opgestart moeten worden. Dan wordt de anderhalve meter moeilijk te handhaven. Je kunt niet oneindig op staatssteun blijven teren. Voorlopig is het virus in kracht afgenomen. Laten we hopen dat het niet meer zo heftig terugkomt.”

 

Ad de Nijs

20-06-20 om 17:52

De reden dat we nu met deze stringente maatregel zitten is omdat deze alleen vanuit de medische noodzaak door het IC-capaciteits probleem tot stand is gekomen. Geen enkele nuance is door het OMT aangebracht; met een kanon op een mug schieten. 

Waarom is er niet gesteld dat in de openbare ruimte 1,5m afstand gehouden moet worden  VAN DE KWETSBARE OUDEREN? Waarom een mondkapjes plicht voor iedereen in het OV terwijl dit vrijwillig door kwetsbaren gedaan kan worden die toch in het openbaar willen bewegen of waar tegen veel minder kosten beschermd vervoer kan plaatsvinden (Deeltaxi bv.) Laat die verantwoordelijkheid bij de risico groep zelf. Waarom ligt de hele evenementen- en concertsector stil terwijl de risicogroep slechts een fractie van de bezoekers hiervan zijn?  Het medicijn zal blijken erger te zijn dan de kwaal. 

Rik Harmsen

22-06-20 om 9:05

Er zijn inmiddels steeds meer wetenschappelijke bewijzen dat voor de verspreiding van het virus de aerosols veel belangrijker zijn dan de druppeltjes die bij hoesten of bij niezen vrijkomen. De logische gevolgtrekking is dan dat er onvoldoende bewijs is voor de 1,5 m samenleving. De 1,5 m maatregelen hebben daarmee hun bestaanrecht verloren en mogen niet meer gehandhaafd worden. De Nederlandse Staat kan aansprakelijk worden als tegen beter weten in wordt vastgehouden aan regels waarvan inmiddels is gebleken dat deze niet bijdragen aan de bestrijding van het virus.

Lia Dorgelo

23-06-20 om 2:46

Op zich heb ik nog niet eens zo moeite met 1,5 m. Veel meer  met hoe die wet uitgevoerd gaat worden. Verder vind ik dat als ouderen zelf aangeven dat ze het risico nemen om visite te ontvangen, dat dat moet kunnen, of op afgesproken tijden, of op een andere plek. Als mensen oud of jong,  het risico willen nemen, ben je zelf verantwoordelijk. Als je ziet dat een aantal plekken weinig tot nihil besmettingen zijn, dan moet je daar wat mee kunnen.  Als je ziet hoeveel verdriet iemand door isolatie heeft dan moet je wat daarmee kunnen. Uiteindelijk is het normaal en ook goed, dat emoties van angst overwinnen. Laten we ophouden met elkaar angst aanpraten. Je kan verantwoord, met hygiene, met elkaar omgaan, waarbij we MENS blijven.
Spoedwet, de inhoud: dat gaat te ver, je moet wel als mens kunnen blijven fumctioneren, reageren en leven. De privacy en rust kunnen blijven bewaren in ons leven en niet letterlijk achter de voordeur ook nog bang moeten zijn voor ons eigen handelen waar we verantwoordelijk voor zijn. 

Cookie-instellingen