*

'1,5 meter kan niet in een rijschool'

Spraakmakers belde met verschillende mensen uit de community. Allemaal hebben ze een ander beroep. Hoe kunnen zij de anderhalvemetereconomie inrichten?

De boodschap van premier Rutte gisteren op de persconferentie was helder: de anderhalvemetersamenleving is iets waar we nog tijden rekening mee moeten houden.

"Dit wordt een groot probleem voor ons", zegt rijschoolhouder Bart Lieferink. "1,5 meter, dat kan niet in de rijschool." Veel rijschoolhouders om hem heen zijn in grote financiële problemen gekomen. 

Alle examens liggen stil

Momenteel liggen alle examens vanuit het CBR stil en heeft het volgens hem geen zin om rijlessen te geven. Lieferink is afhankelijk van het CBR en mist regie vanuit die organisatie. Hoewel hij ook toegeeft dat zij daar wachten op instructies van het kabinet na 21 april. 

Zelf is hij op de vrachtwagen geklommen en rijdt hij momenteel voor supermarkten. In de nabije toekomst denkt hij dat de vrachtwagen- en motorrijlessen wel door kunnen gaan. "Voor het B-rijbewijs wordt het moeilijk."  

‘Klassen in shifts’ 

Ronald Pieck is directeur van een basisschool en is druk aan het brainstormen om het onderwijs op 1,5 meter te organiseren. "Een klaslokaal is 50 vierkante meter en daar zitten 30 kinderen in. Dat zal in shifts moeten." 

Wellicht moeten in de nabije toekomst onderwijstijden worden gespreid en meer onderwijs op afstand worden gegeven. Ook moeten er betere hygiënische maatregelen getroffen worden. "Sommige klaslokalen hebben niet eens een wastafel." 

Hij maakt zich naast deze organisatorische kant, ook druk om de sociaal-emotionele ontwikkeling van zijn leerlingen. Ook vraagt hij zich af hoe hij zijn docentenpoel van bijna allemaal 50-plussers, veilig aan het werk krijgt in een wereld waarin ze hun eigen kleinkinderen vaak niet eens zien. "We denken na, we zijn er nog niet."  

‘Spreekuur is enorm veranderd’ 

De praktijk van huisarts Roy Beijaert draait gewoon door, maar is door corona al helemaal op de schop gegaan. "Het spreekurensysteem is enorm veranderd." Positief verbaasd is hij dat hij telefonisch toch heel veel patiënten kan helpen. "Als je de goede vragen stelt aan goedgeïnformeerde patiënten, dan kun je met beeldbellen en e-mailen een eind komen." 

De wachtkamers zullen volgens hem moeten worden aangepast om veilig te werken en er moet meer geïnvesteerd worden in eHealth. Volgens Beijaert kun je veel mensen telefonisch of met beeldbellen spreken en de mensen die je echt persoonlijk moet zien kun je alsnog naar de praktijk laten komen. 

‘Voorstellingen streamen’

Marlie van Ulft werkt als programmeur bij Theater de Garage in Venlo. Als ze anderhalve meter tussen de bezoekers laat zitten, dan kan ze in plaats van 93 mensen, nog maar 18 bezoekers kwijt. Deze optie is niet rendabel voor het kleine theater.

 Ze is druk bezig met het onderzoeken van creatieve manieren om toch voorstellingen te kunnen laten draaien. "Wellicht  kunnen we voorstellingen streamen en vragen om een donatie van 5 euro. Misschien haal zelfs wel meer op!"  

Hannelore De Vries

17-04-20 om 8:49

Het is natuurlijk enorm onpraktisch, die anderhalve meter. Maar al zou ik in mijn werk dat kunnen waarmaken, ik heb alsnog te maken met ruim 1200 bezoekers per dag, in een zeer informele setting (waardoor afstandhouden automatisch lastiger is). Ik vind het eigenaardig dat het aantal (potentiële) contacten per dag niet genoemd wordt als criterium, zeker nu er een vermoeden is dat je vaker dan 1 keer het virus kan krijgen. 

Daniel Barro y Kooger

22-04-20 om 11:06

Vroeger waren de taxi's ook afgeschermd van de klanten, oude Engelse taxi's en in de zogenaamde yellow cabs. Uiteindelijk ook naast de chauffeur afschermen. Moet kunnen denk ik. 

Cookie-instellingen