Het RIVM kwam met aangescherpte richtlijnen waarbij inwoners van de provincie Noord-Brabant werd opgeroepen, wanneer ze kampen met verkoudheidsklachten, binnen te blijven. Spraakmakers-collega Roy Heerkens en zijn gezin hadden allemaal griepklachten en zijn thuisgebleven.
Naar school
"Ik maakte me niet zo druk omdat ik niet in één van die gebieden ben geweest," zegt Heerkens. Inmiddels zijn hij en zijn kinderen aan de betere hand, maar mogen ze nog niet terug naar school.
"Als de school dit als beleid heeft, dat is het beter om je daar aan te houden," zegt Sjaak de Gouw, Directeur publieke gezondheid GGD Hollands Midden. "Als de kinderen tóch komen, dan heb je voor je het weet ruzie met de schoolleiding."
De Gouw wijst erop dat de RIVM-maatregel voor Brabant voor een beperkte tijd is genomen. "Dit geldt zeker niet voor de eeuwigheid." Ook werkgevers leggen, soms vergaande instructies op aan hun werknemers. Meer nog dan scholen. "Dat is vervelend", zegt De Gouw, "want we weten dat het niet nodig is."
Treinreizen
Heerkens staat er naar eigen zeggen vrij nuchter in, maar snapt wel de bezorgdheid van bijvoorbeeld zijn tante die ouder is en longproblemen heeft. Hij wil ook solidair zijn met kwetsbare groepen en hoewel de kans minimaal is dat hij besmet is, vraag de verslaggever zich af of hij toch de wijde wereld in moet gaan.
"Het is niet zo dat het virus vrij rondwaart," zegt De Gouw. Je kan volgens hem dan ook prima doen wat je anders doet, zoals het openbaar vervoer nemen. "Er is een aantal patiënten en die kennen we. Die zullen niet snel in de trein gaan zitten."
De vraag is: wilt u de griep krijgen?
Volgens hem zijn ook de contacten van deze patiënten in beeld en monitoren zij dagelijks hun gezondheid. "Iedereen die tegenover u zit te snotteren, heeft de griep. De vraag is: wilt u de griep krijgen? Het coronavirus is uitgesloten."