Pim (naam bij de redactie bekend) is inmiddels volwassen, maar het voorval heeft grote indruk op hem gemaakt. "Toen dat gebeurde realiseerde ik me dat ik zelf de macht niet meer had. Dat is best eng en behoorlijke indrukwekkend."
Als minderjarige was hij vaker in aanraking geweest met de politie en nadat hij werd betrapt tijdens het openbreken van een parkeerautomaat, moest hij mee. "Je slaapt daar en ik kreeg een tandenborstel in een wegwerpzakje."
Ook de nasleep van zijn criminele escapades zal hij niet snel vergeten. "Ik werd naar huis gebracht en werd daar geconfronteerd met mijn ouders. Zij waren in alle staten."
Rechter
Quirine Eijkman is senior-onderzoeker Veiligheid & Rechtsstaat. Volgens haar moeten kinderen als ze verdacht worden van een ernstig misdrijf gewoon aangehouden worden en verhoord. Maar uiteindelijk moet de rechtstaat gehandhaafd worden. Eijkman: "Het punt is dat de politie niet moet straffen, maar de rechter."
Volgens de lector doen we het in Nederland op veel punten heel goed als het gaat om het naleven van de internationale kinderrechtenverdragen, maar kan het op dit punt beter.
Criminaliteit mag gevolgen hebben
"Ik hoop dat de ministers dit advies naast zich neerleggen", zegt Kamerlid Jeroen van Wijngaarden van de VVD. Volgens hem worden de daders van extreem geweld steeds jonger. ”Wanneer je als slachtoffer wordt geconfronteerd met daders van 13, 14 jaar met messen van 25 centimeter, dan mag dat ook gevolgen hebben."
Net als Pim vindt Van Wijngaarden dat een straf indrukwekkend moet zijn. Hij is dan ook geen fan van speciale cellen die kindvriendelijk zijn ingericht. Wél wil hij een verschil maken tussen het dragen en gebruiken van messen of het stelen van een rolletje drop.
Luister hier het hele item terug op NPO Radio 1.