*

Stelling: 2020 wordt het jaar van de waarheid voor Europa

Claire Poel 27-12-2019 5 reacties

2019 was een bewogen jaar voor Europa.

 Er waren natuurlijk verkiezingen, gevolgd door de herverdeling van de Europese topfuncties. De verdeeldheid over bijvoorbeeld migratie en de aanpak van klimaatproblematiek kwam genadeloos aan het licht. En er waren natuurlijk de Brexit-perikelen, die op 31 januari volgend jaar nu echt tot een ontknoping moeten komen. 2020 zal waarschijnlijk niet rustiger worden.  

Kunnen we, nu de Brexit inderdaad wordt uitgevoerd, weer even op adem komen in Europa? Of is de beer nu juist los en zal Europa letterlijk en figuurlijk nog verder uit elkaar vallen? 

Chris Zijdeveld

27-12-19 om 8:38

ONEENS
Elk jaar is het jaar van Europa want Europa is steeds in ontwikkeling. Helaas heeft die ontwikkeling onaangename trekjes gekregen. Europa is niet voornamelijk het continent van de mensen geworden, maar het Europa van het geld en van de vrije markt. Van keiharde concurrentie ten koste van mens en natuur.
De mensen kunnen voor een groot deel niet met elkaar communiceren, maar ze kunnen wel in dezelfde valuta afrekenen.
Zo lang er niet voor iedereen een zelfde tweede, niet aan land gebonden Europese taal wordt ingevoerd blijft Europa een speelplaats voor "apparatsjiks".
De Brexit biedt prachtige kansen want diezelfde "apparatsjiks" waren al een heel eind met het invoeren van het Engels als voorkeurs taal voor onderling communiceren. Als 2020 het jaar wordt van het invoeren van een gemeenschappelijke tweede taal komt er weer hoop voor Europa.

Ivan Kok

27-12-19 om 17:40

Als de EU het al niet voor elkaar krijgt om dat eeuwige heen en weer reizen tussen Brussel en Straatsburg te beëindigen, is het einde van dit kostbare experiment in zicht. De Britten hebben zich al uitgesproken over een Brexit. De instelling waarmee Brussel die onderhandelingen in ging is door de burgers in Europa gezien. Geen wonder dat Boris Johnson zo'n overwinning behaalde. Als er niet snel een hervorming van de politiek unie komt, komt de hele unie ten einde.

mehrzad mers dastgir

27-12-19 om 23:41

een kleine europa is wel beter voor de burgers,vooral landen met hooge belasting tarieven,want het kapitaal en de rijkdom vliegt weg naar oost en zuidelijke landen in europa,terwijl dat kan heel goed gebruikt worden in eigen land,die engelse zijn gek maar niet dom.

Bas Beckers

31-12-19 om 11:21

Vooral de Brexit is een erg interessant fenomeen. Dankzij het districtenstelsel won een conservatieve minderheid (43,6 % van de uitgebrachte stemmen) de laatste verkiezingen (the winner takes it all principe) terwijl meer dan de helft van de Britten een tweede referendum wenste. Het land dreigt nu uit elkaar te vallen. Bron: https://www.businessinsider.nl/boris-johnson-brexit-verkiezingen-schotland-onafhankelijkheid/
Ook fake news speelde een rol in de recente verkiezingen. De EU zou geld moeten vrijmaken om verkiezingen eerlijker te laten verlopen. Bijvoorbeeld fact checkers inzetten in alle EU landen.
EU moet ook duidelijk maken dat 75 jaar vrede niet vanzelfsprekend is. En een enquête houden onder inwoners over wat zij nu belangrijk vinden dat wordt aangepakt. Bijvoorbeeld belastingvoordelen voor eu-ambtenaren afschaffen en verbod op commerciële lobbyclubs in Brussel.

Bas Beckers

31-12-19 om 11:49

Het is vijf voor 12. In plaats van veel energie steken in milieu maatregelen kan de EU beter de democratie versterken. Het recht op onafhankelijk nieuwsbronnen en goede onderzoeksjournalisten is een must voor een goed werkende democratie in de EU.
Sociale media maximaliseren hun reclameinkomsten door fake news en door het nieuws te filteren en zelfs personaliseren (politieke kleur geven) waardoor mensen steeds meer in een 'bubble' leven, omdat het aangepaste nieuws hun mening steeds weer bevestigd.
Dat is funest. De EU moet de vraag ook beantwoorden of sommige bedrijven inmiddels niet te groot zijn en een te grote impact op ons leven hebben. En of onze gegevens zoals waar we zijn, wat we kopen, wat we lezen, wie onze vrienden zijn, wel veilig zijn bij een commercieel bedrijf of dat dit privégegevens zijn.

Cookie-instellingen