Communitylid Marian Bakker ziet het vrouwenquotum als een goede stap vooruit: “Overal wordt gezegd dat er geen goede vrouwelijke krachten te vinden zijn, ook in de Tweede Kamer. In feite klopt dat natuurlijk niet. Even verder kijken dan je neus lang is en je vindt ze overal. Als je je ogen maar open doet.”
Het percentage van het aantal vrouwen in Raden van Commissarissen ligt op dit moment op 26,8. De stap naar 30 procent lijkt daardoor niet heel groot. Maar een groter aantal vrouwen aan de top, moet ook gaan zorgen voor meer doorstroom van vrouwen naar de subtop.
Michael Dikman uit de community is tegen het vrouwenquotum: “Je hoort daar te zitten als je goed bent en niet omdat je vrouw of man bent. We mogen de term man of vrouw bijna niet meer in de mond nemen.”
Dikman ziet een krampachtigheid in bijvoorbeeld de politiek, waar volgens hem niet altijd de meest bekwame persoon op een positie wordt neergezet. “Dan wordt zo’n plek maar ingevuld door een vrouw omdat ze persé een vrouw willen hebben.”
Uit Zweeds onderzoek blijkt dat de kwaliteit van het werk toeneemt bij een vrouwenquotum. ”De banen die eerst door middelmatige mannen werden vervuld, worden straks overgenomen door goede vrouwen”, zegt Biek Nijst, uit de community. “Diversiteit op de werkvloer leidt onder meer tot hogere omzet, meer creativiteit en meer tevredenheid onder personeel.”
Jasper Jacobs uit de community denkt dat er naast het vrouwenquotum ook moet worden gekeken naar andere emancipatie maatregelen. “Zolang mannen zo weinig vaderschapsverlof blijven krijgen gaat zo'n vrouwenquotum voor Raden van Commissarissen niet veel helpen.”