Astrid Nollen van Stichting Melanoom is blij met de oproep. Zij weet zelf al te goed hoe belangrijk het is om je te beschermen tegen de zon en op tijd een plekje te laten checken. In 2010 werden bij haar verschillende uitzaaiingen gevonden. De prognose: enkele maanden te leven.
Nollen woonde als kind in de tropen, in een tijd dat insmeren nog niet vanzelfsprekend was. "Ik was altijd wel alert, dus toen ik dat plekje zag, ben ik meteen doorgestuurd."
Experimentele behandeling
Bij de pakken neerzitten was er niet bij voor Nollen. "Ik ben het internet opgegaan en heb iedereen die ik kende met een medische achtergrond ingeschakeld." Uiteindelijk kwam ze uit bij een experimentele behandeling in Amerika. Met de arts besloot ze haar tijd te rekken tot de studie naar Nederland kwam. "Dat is gelukt. Ik ben als een van de eersten behandeld met immunotherapie."
Inmiddels is Nollen volledig kankervrij en zet ze zich in voor Stichting Melanoom. "Ik ben blij met het onderzoek. Juist huidkanker is een ziekte die als je er op tijd bij zijn ontzettend goed te behandelen is. "Bewustwording is belangrijk: enerzijds bescherm je tegen de zon, anderzijds waar let je op?"
Een beetje voorlichting
Ook vanuit de community kwamen reacties binnen. Chris Zijdeveld schrijft: "We onderschatten het gevaar en moeten iets voorzichtiger omgaan met zon en zonnebanken. Het is een eigen verantwoordelijkheid om daarop attent te zijn. Een beetje voorlichting is het enige dat ik van de overheid verwacht."
Apps
Community-lid Leo van Dijl zegt: "Daar zijn apps voor zodat je met je telefoon of tablet een zelfcontrole kunt uitvoeren. Hier zou meer bekendheid voor moeten komen."
Huidkankerspecialist Marcus Muche ziet een wildgroei aan dergelijke apps. "Ik denk dat autoriteiten en wij als specialisten achterlopen met ons hierin uitspreken. Ik denk dat dit soort apps zeker een toegevoegde waarde hebben, mits ze goed gecontroleerd op de markt komen en duidelijk gedefinieerd is waar zij voor gebruikt worden. Het is een groot verschil of je iemand met veel moedervlekken de app laat gebruiken en de app zich alleen op moedervlekken richt of op allerlei plekjes. Daar moet op gelet worden."