*

We stelden jullie vragen over slaap aan een expert van het Amsterdam Slaap Centrum

Het CBS kwam gisteren met opmerkelijke cijfers: 1 op de 4 Nederlanders boven de 25 jaar kampt met slaapproblemen. En wel zodanig dat het invloed heeft op het dagelijks leven.

Slapen lijkt een volksobsessie geworden: we hebben slaap-apps die onze slaap zouden bijhouden, we slikken slaapmiddelen en doen aan speciale slaapmedidatie; alles om maar goed de nacht door te komen. Zelfs het Guiness Book of Records heeft het record ‘zo lang mogelijk wakker blijven’ geschrapt: niet verantwoord.

Wij vroegen jullie of je een beetje goed slaapt en welke vragen er zijn omtrent slaap. Deze hebben we in de uitzending op NPO Radio 1 gesteld aan neuroloog en waak-slaap deskundige Hans Hamburger die het Amsterdam Slaap Centrum heeft opgezet. 

Alcohol en slaap

Een vraag die naar voren kwam in de community uit het verhaal van Marco Sanders is of het waar is dat alcohol drinken de slaap verstoort. 

Hamburger: naast de mensen met een slaapstoornis zijn er nog ‘gezonde mensen’ die problemen hebben met slapen. Bijvoorbeeld omdat ze ‘s avonds gaat sporten of op een terrasje aan de wijn zitten. Alcohol voordat je naar bed gaat zorgt ervoor dat je minder diep slaapt het verstoord je droomslaap. Dit is volgens Hamburger juist de fase waarin je zaken psychisch verwerkt. Als je dit dus niet meepakt ‘s nachts doe je in feite helemaal niks tijdens je slaap. Je lost niets op en functioneert dus minder goed overdag. Een glaasje bij het eten kan wel, maar alcohol vlak voordat je naar bed gaat is écht geen goed idee. 

Genetisch  

Voortbordurend op het ingezonden verhaal van communitylid Ans-Marie Pont kwamen we tot de vraag of slaapproblemen niet altijd genetisch bepaald zijn?  

Hamburger: één op de vier Nederlanders slaapt slecht, maar de verhoudingen liggen al jaren zo. In Europa heeft zo’n twintig procent last van een slaapstoornis; apneu, nachtmerries, slaapwandelen, narcolepsie en slapeloosheid. Die laatste vormt de grootste groep, de helft van mensen met een slaapstoornis lijdt duse eigenlijk slapeloosheid.  

 Voor sommige mensen zijn de slaapproblemen genetisch bepaald. Bijvoorbeeld mensen die hun biologische klok heel anders hebben afgesteld staan. 

Koude voeten

Communitylid Marian Bak meent dat het niet mogelijk is te slapen als de voeten koud zijn. Is dat zo? En waardoor komt dat dan?

Hamburger: Als je onderbenen of voeten te koud zijn, dan word je wakker of je komt niet in slaap. Zeker bij mensen die ouder worden komt dit nogal eens voor. Gelukkig is de oplossing simpel: een extra deken op het uiteinde van het bed, of een kat die op je voeten slaapt of gewoon sokken aan doen.

Kijk hier het item terug van NPO Radio 1: 

 

 

Teunie Stoffele

21-08-19 om 15:34

Met extra dank aan Marian Bak, Ans-Marie Pont en Marco Sanders !

Cookie-instellingen