De afgelopen vijf jaar verdubbelde het aantal gemelde verkeersruzies en dat is Ron en de politie een doorn in het oog. “Vanmorgen hing er nog iemand aan mijn bumper op de A2. Ik kon niet harder omdat de toegestane snelheid 100 km per uur was en dat reed ik al", aldus Ron.
Bestrijden
De politie wil verkeershufters daarom actiever gaan bestrijden. Niet alleen de verkeerspolitie maar álle agenten moeten zich hier mee bezig gaan houden, zegt de plaatsvervangend portefeuillehouder verkeer van de landelijke politie vandaag in het Algemeen Dagblad. Volgens hem is er nog veel terrein te winnen.
Als het aan rond ligt komen inkomensafhankelijke boetes. In de portemonnee raak je mensen pas echt. Ron: “We moeten geen standaard bekeuringen meer geven, maar een boete bijvoorbeeld 10 tot 15 procent van je jaarinkomen.”
Finland
Ron verteld over een boete in Finland die uitgedeeld werd aan iemand met een Ferrari. Hij reed vijftig kilometer te hard en de boete bedroeg (inkomensafhankelijk) 1,5 miljoen euro! De man verdiende 18 miljoen euro per jaar. “Nou, dat gaat hij wel voelen hoor!”
De vraag is echter of asociaal gedrag valt uit te bannen. De aanpak van asociaal verkeersgedrag is al langer een prioriteit maar verkeershufters wanen zichzelf nog steeds onaantastbaar. De pakkans is immers miniem. Is de politie in staat om korte metten te maken met asociaal rijgedrag?