*

Coach Karen Walthuis: 'Met een certificaat ben je niet meteen een goede coach'

Van knuffelen met varkens tot stiltewandelingen; de behandelingen van stresscoaches lopen nogal uiteen. Het aantal mensen dat zich stress-coach noemt, is in 20 jaar vertienvoudigd, blijkt uit onderzoek door het Nationaal Stressdebat. Bedrijfsartsen & psychologen maken zich zorgen om deze wildgroei.

Karen Walthuis uit de Spraakmakers Community is zelf ook coach (geen stresscoach overigens, maar filosofische psycholoog, coach, trainer en schrijver.) Zij denkt dat certificaten en meer protocollen in het vakgebied niet direct zorgt dat de cliënt een betere coach krijgt.

“Het gaat over wezenlijk contact tussen coach en cliënt. Ook is het belangrijk dat de coach goed afgestemd staat op de beleefwereld van de persoon die hij/zij helpt. Heeft de coach gevoel voor wat er wezenlijk aan de hand is?” Extra screening helpt daar volgens haar niet bij. “Het feit dat iemand gecertificeerd is, is voor mij niet direct het bewijs dat dit een goede coach is.”  

“Het feit dat iemand gecertificeerd is, is voor mij niet direct het bewijs dat dit een goede coach is.”  

Walthuis heeft zelf een psychologische opleiding gedaan en vindt het belangrijker dat een coach zichzelf blijft ontwikkelen. “Je moet je eigen bewustzijn blijven voeden met kennis uit alle disciplines.”

In het geval van stress en burn-outklachten kijkt Walthuis dan ook liever naar de meer filosofische vraag of iemand wel doet waarvoor hij of zij in het leven is.

Daarnaast denkt ze dat van een burn-out te vaak een individueel probleem wordt gemaakt. “We zien het vaak als een succesfactor als iemand snel terug naar zijn/haar werk gaat. Maar als je een baas hebt met narcistische trekjes, dan moet die persoon misschien helemaal niet terug naar die werkgever." 

Teunie Stoffele

09-07-19 om 16:46

Dank Karen voor je bijdrage in Stand.nl vanmorgen!

Cookie-instellingen