Er zijn ook landen waar al wel gestemt mag worden op 16. Uit internationaal onderzoek blijkt dat deze jongeren geïnformeerd hun keuzes kunnen maken. “De kwaliteit van hun stem is net zo goed als die van volwassen”, aldus bijzonder hoogleraar politicologie Sarah de Lange.
De voornaamste reden voor het advies is politieke betrokkenheid. “Jongeren in Nederland zijn minder betrokken dan ouderen. Ook internationaal gezien doen andere jongeren het beter qua betrokkenheid dan de jongeren hier", vertelt De Lange.
Dit vonden jullie van de verlaging naar 18 naar 16.
Zo als vroeger
Communitylid Frieda Rijgersberg denkt dat de leeftijd niet omlaag moet maar juist omhoog. “Als je 16 bent heb je de hersens van een garnaal. Een beetje volwassen ben je niet voor je 30e, als je geluk hebt.”
Ook Otto Jongmans ziet liever een verhoging dan een verlaging. Hij wil terug naar 23, zoals het vroeger was. “Het alcoholverkoopbeleid is gebaseerd op het onweersproken feit dat de hersens van pubers en heel jonge twintigers nog niet zijn volgroeid. Zo lang het brein niet helemaal af is, nemen zij daardoor dikwijls ondoordachte beslissingen.”
“De structuur van onze maatschappij, en welke kant die op gaat, wordt mede bepaald door hoe wij stemmen.” Otto vindt het daarom volstrekt onverantwoordelijk om jongeren onder de 23 jaar te laten meebeslissen. “Dit is niet alleen over hun eigen lot, maar ook over het lot van burgers jonger en ouder dan zij," aldus Jongmans.
Aftakelende ouderen
Will Eisinga vind het juist wél een goed idee. “Jongeren moeten stemrecht krijgen vanaf 16 jaar”. Ook heeft Eisinga nog een andere aanvulling voor het stemsysteem. “Ouderen van boven de 66 jaar en 4 maanden, oftewel de AOW-leeftijd zoals ik, moeten een stemverbod krijgen”, vindt Eisinga. “Vanwege een aftakelend ouderen brein.”
Communitylid Maurice Wielenga vindt een verlaging van de stemgerechtigden ook geen goed plan. “Ik heb jaren in het onderwijs voor middelbare scholieren gezeten. Ik vind 16 jaar nog een te jonge leeftijd om te stemmen, ze zijn er, kort gezegd nog niet rijp genoeg voor.” Ook verwijst Maurice naar het huidige aanbod in Maatschappijleer. “Dat is op veel scholen nog een ondergeschoven kindje.”
Luister hier naar het volledige item met Sarah de Lange, bijzonder hoogleraar Politicologie van de Universiteit van Amsterdam en ontwikkelingspsycholoog Steven Pont.