*

Communitylid Jos maakt zich zorgen over de bomenkap: 'Mijn hele jeugd is vergroeid met die bomen

In de rij vóór de bakkerij van Jos stonden vroeger prachtige, monumentale kastanjebomen. ‘’Toen wij naar de lagere school gingen, was het een wedstrijd zo veel mogelijk kastanjes te rapen. Mijn hele jeugd is vergroeid met die bomen.’’ Inmiddels zijn ze gekapt omdat ze gevaarlijk werden.

Bakker en Spraakmakers-communitylid Jos van Eijndhoven maakt zich zorgen over de massale bomenkap van de laatste jaren. Zelf heeft hij een 150 jaar oude eik in zijn tuin staan. Jos heeft mooie herinneringen aan deze boom. ‘’Ik heb er onder gekust en als kind speelde ik er al onder.’’ Het zou door zijn ziel snijden als de eik om zou moeten.

De NOS schreef dit weekend: 

Tientallen natuurorganisaties, waaronder het Wereld Natuur Fonds en Natuurmonumenten, hebben de krachten gebundeld om het aantal bomen dat wordt gekapt flink terug te dringen. Duurzamer beheer van bestaande bossen zal tot een jaarlijkse CO2-besparing van 0,2 megaton leiden, zeggen zij.

Duurzaam bosbeheer en herbebossing zijn effectieve en goedkope maatregelen en hebben daarnaast ook andere voordelen, zeggen de organisaties. "Bosbeheer waarbij hier en daar een boom wordt gekapt, in plaats van hier en daar een halve hectare, leidt tot meer koolstofopslag voor het klimaat en tegelijkertijd tot meer biodiversiteit."

Volgens de organisaties melden zich steeds meer verontruste burgers vanwege de groot- en kleinschalige kap van bomen. "Een van de achterliggende redenen voor boskap blijkt de (toenemende) vraag naar biomassa te zijn."

Cookie-instellingen