Vakbonden hebben voor 15 maart een landelijke onderwijsstaking aangekondigd. Van kleuterjuf tot hoogleraar, voor het eerst leggen docenten uit álle onderwijslagen het werk neer. Een terechte actie?
“Wij krijgen geen extra budget en er wordt niks gedaan aan de werkdruk”, zegt zij. “Daarbij is de kwaliteit van het onderwijs de afgelopen twintig jaar echt achteruit gegaan. Dat weten we al heel lang, maar we doen er niets mee. Dat vind ik heel kwalijk.”
Vaker burn-outklachten
Docenten komen vooral in actie voor betere salarissen én minder werkdruk. Is die werkdruk dan zo hoog? “Als je kijkt naar leerkrachten in het basisonderwijs valt op dat zij erg veel werk moeten doen. De werkdruk ligt veel hoger dan in andere beroepsgroepen”, vertelt CBS-onderzoeker Tanja Traag. “Ook qua emotionele belasting van het werk scoren leerkrachten veel hoger. Daar komt bij dat leerkrachten in het basisonderwijs weinig autonomie ervaren.” Die combinatie zorgt ervoor dat deze beroepsgroep vaker te kampen heeft met burn-outklachten en dus met een hoger ziekteverzuim.
Werk jij in het onderwijs en ben je blij met de voorgenomen staking? Reageer!