De afgelopen jaren is vanuit meerdere hoeken gepleit voor een nationaal verbod op consumentenvuurwerk. Voorstanders vinden de overlast en het menselijk leed te groot. Tegenstanders zijn van mening dat mensen het recht hebben om (op verantwoorde wijze) vuurwerk af te steken. Ook stellen sommigen dat een vuurwerkverbod niet de juiste oplossing is voor de problemen die zich rond oud en nieuw voordoen.
Argumenten voor
Allereerst heb je een belangrijk rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De OVV stelt: Om de veiligheid tijdens de jaarwisseling te vergroten, moet vuurwerk verboden worden dat veel letsel veroorzaakt. Het gaat bijvoorbeeld om vuurpijlen. Datzelfde geldt voor vuurwerk dat uitnodigt tot gevaarlijk gedrag en overlast geeft, zoals vuurwerk dat enkel is ontworpen om een knaleffect te creëren, rotjes dus.
Dan de harde cijfers. Tijdens de jaarwisseling eindigen jaarlijks bijna 500 mensen op de spoedeisende hulp, raken 200 ogen beschadigd, valt gemiddeld één dode per jaar en worden zo’n 11.000 incidenten geregistreerd. Daarmee is het op veel plaatsen in Nederland het onveiligste feest van het jaar. Voor een veilige viering is het noodzakelijk om de huidige aanpak op gemeentelijk, landelijk en Europees niveau aan te scherpen. In de medische wereld is de steun voor verbieden breed. Logisch, aangezien met name oogartsen degenen zijn die jaarlijks geconfronteerd worden met de schadelijke effecten ervan.
Argumenten tegen
Volgens minister voor Veiligheid Ard Grapperhaus hoort vuurwerk bij oud en nieuw en zolang het verantwoord wordt gebruikt, beleven veel mensen er plezier aan. Vuurwerk veroorzaakt ongeveer voor 10 miljoen aan schade die bij de overheid belandt (en deels op daders wordt verhaald). Er wordt voor zo’n 65 miljoen euro verkocht. Qua btw inkomsten kost het de belastingbetaler dus geen extra geld.
Met andere woorden: Er is geen probleem, het levert immers meer op dan dat het kost. Regeringspartij VVD ziet geen reden om voor een verbod te pleiten. Wel moet je energie steken in het aanpakken van raddraaiers. Zo pleit de politie voor het invoeren van een meldplicht voor raddraaiers. Vergelijkbaar met voetbalhooligans. Dan kan de rest van Nederland plezier beleven aan vuurwerk.
Opiniepeilingen
De afgelopen jaren zijn meerdere opiniepeilingen gedaan naar hoe populair een vuurwerkverbod onder Nederlanders is. Zo deed het EenVandaag Opiniepanel navraag bij ruim 50.000 mensen. Daarnaast hield I&O Research een steekproef onder ruim 2.500 mensen. TNS NIPO ondervroeg in het voorjaar van 2016 ruim duizend respondenten, maar deed dat kwantitatief én kwalitatief.
Voor een totaalverbod op vuurwerk is geen meerderheid. Dat ligt anders bij een verbod op consumentenvuurwerk: bij twee van de drie peilers was meer dan de helft hiervoor, mits de gemeente een vuurwerkshow organiseert.