Salafisme en haatimams. Het zijn termen die de 36-jarige Leidenaar tot zijn grote ergernis vaak hoort. "Het bekt lekker en je kunt het mooi in een stelling zetten. Maar als ik vervolgens aan het luisteren ben merk ik dat negen van de tien personen geen idee heeft waar die over praat. Het gaat niet over de praktijk waar ik mij dagelijks in bevind."
Negatieve aandacht
De Leidenaar studeerde bestuurskunde en bracht de opgedane kennis meteen in de praktijk. In zijn studententijd zat hij in het bestuur van zijn studentenvereniging en inmiddels is hij met veel plezier vice-voorzitter van het Islamitisch Centrum Imam Malik in Leiden.
In de afgelopen tien jaar is een enorme verandering gaande binnen Nederlandse moskeeën volgens Bouzzit. "Dan heb je het over de rol van de moskee in de maatschappij en hun taken en verantwoordelijkheden." En juist dat komt niet aan bod. "Helaas is het vaak zo dat media vooral aandacht besteden als er iets negatiefs te melden is." Terwijl er volgens Bouzzit zoveel initiatieven op poten worden gezet die nauwelijks aandacht krijgen.
Geloof
Niet toevallig speelt het geloof voor de moskeebestuurder een belangrijke rol in zijn leven. Hij ziet het als onderdeel van zijn identiteit. "Het maakt je leven waardevoller als je weet dat je het ergens voor doet. En dat het daarna niet zomaar afgelopen is." Uit schaamte zijn geloof verhullen tegenover anderen is bij Bouzzit niet aan de orde. "Ik weet goed wie ik ben en waar ik voor sta."
Angst
Toch ziet de ondernemer van dichtbij gelovigen hiermee worstelen, moslims maar ook christenen en joden. "Geloven is tegenwoordig nog net geen vies woord, maar het scheelt niet veel." Nu hoef je het ook niet altijd zo van de daken te schreeuwen, vindt Bouzzit. "Als je een voetballer bent, ben je een voetballer. Dan maakt het niet uit of je een christen, jood of moslim bent. Voor een topondernemer geldt hetzelfde."
Onderdrukte vrouwen
Het wordt pas een probleem als het voortkomt uit angst. "Laatst sprak ik iemand die graag een hoofddoek wil gaan dragen, maar dat niet durft op de universiteit. Vaak gaat het over onderdrukte vrouwen die een hoofddoek móeten dragen, maar zij wil het om haar eigen redenen doen. Zij wordt eigenlijk onderdrukt door de maatschappij."
Henk van der Feest is lid van deze community en was gisteren te horen op NPO Radio 1.