*

Speciale Prinsjesdag Stand.nl; praat mee!

Binnenkort presenteert het kabinet de miljoenennota op de derde dinsdag van september. Een dag vol ceremonieel, hoedjes en plannen; maar wat betekent dit voor jullie - onze Spraakmakers?

In een speciale Stand.nl gaan we woensdag 19 september een uur lang in gesprek over wat de plannen van Rutte III voor jou betekenen.

Gaat de mantelzorger erop vooruit? En kun je de kinderopvang straks nog wel betalen? Komt er eindelijk dat steuntje in de rug voor de verpleegkundige, leerkracht of agent? Kortom: volg je de politiek en wil je ons in Hilversum komen vertellen hoe jij naar de gepresenteerde plannen kijkt? Meld je dan aan door hier te reageren of te mailen naar spraakmakers@kro-ncrv.nl 

René Hildesheim

07-09-18 om 14:52

Het is schrijnend dat een regering op een zo'n nietszeggende manier haar plannen presenteert. Afschaffing van Dividendbelasting zonder dat iemand er voordeel bij heeft . Verhoging van Btw tarieven op primaire producten en diensten , maken het leven duurder, Gerommel met bedragen rond Publieke omroepen , en uitzetting van onschuldige kinderen . ik wordt er niet blij van .

Kobus Kortmann

07-09-18 om 15:08

Ik vrees dat de mantelzorger er niet op vooruit gaat. Het kabinet heeft geen interesse in de ZORG, en doet alsof het iets doet. Beschikt overigens ook over te weinig inzicht en kennis. Als Sr zie ik het niet rooskleurig, maar ik ben wel bereid om met jullie te komen meepraten. (kobus@kobus.tv)

Odd Wagner

07-09-18 om 20:19

Ik heb in de afgelopen 12 jaar als wethouder het verandering proces meegemaakt. De ombouw AWBZ naar WMO waarin een welzijnswet omgebouwd is en wordt naar een lokale AWBZ. Het ontstaan van het zg. Sociaal Domein. En de laatste transitie “ de wet ruimte” naar de omgevingswet waarbij de poging is het ruimtelijke te koppelen aan het sociale. Het Jeugdbeleid volledig bij de gemeente. De grote vraag is wat heeft dit opgeleverd. Is het dan toch gewone bezuinigings operatie gebleken met als etiket the civil society. Ik denk dat PO in actie een punt heeft met verwaarlozing van de publieke sector. Maar aan de andere kant is het de burgerij die “ the best of both worlds” wil alle faciliteiten maar het mag niet tot verhoging van belasting zoals OZB leiden. Dus dan wordt het een verdelingsvraagstuk “ wie krijgt wat en wie laat wat”

Larinda Bok

10-09-18 om 8:56

Ik ben benieuwd wat de overheid voor ondernemers doet.

Michiel Vergeer

10-09-18 om 9:01

Ik praat graag mee over de Miljoenennota. Ik hoop dat de uitzending meer wordt dan een waslijst van wensen voor meer uitgaven! In de Miljoenennota worden deze wensen ook tegen elkaar afgewogen.

Will Eisinga

10-09-18 om 11:01

Ik heb twee leuke stellingen voor prinsjesdag.
1 ------Zonnepanelen voor de Koning.
de Koning had een opmerking dat zijn paleis een monument is en dat hij wel wil maar geen zonnepanelen mag plaatsen
Dat is niet leuk, daarom de stelling -----Zonnepanelen voor de Koning.
maak van onze Koning een Zonnekoning.
2 -----Boeren moeten een kans krijgen als Energieboer met Zonnepanelen-----
als steun voor plannen minister Carola Schouten voor de duurzame Landbouw.
een hectare bieten levert 1000 euro op
een hectare zonnepanelen 1 miljoen kWh x 25 cent 250.000 euro.
goed voor de Boeren, goed voor Nederland, goed voor de Overheidsbellastinginkomsten.
goed voor Parijs doelstellingen.

bedankt voor uw aandacht.

10-09-18 om 13:15

Bij de Troonrede treedt de Koning op als Lector; hij leest voor uit andermans in elkaar geknutseld werk en hij zal wel stiekem denken: wanneer houdt die Ruttigheid een keer op. Wat het echt betekent, kom je in de praktijk pas achter, wanneer "de Woorden" - samen met "de Hoop" - vervlogen zijn en de harde werkelijkheid op ieders hoofd neerdaalt. Verwacht niets, dan valt het mee. Anders altijd tegen.

Bert Groeneveld

10-09-18 om 16:27

Nu al weet ik dat ik in de regeringsnota het onderwerp “verhoging inkomstenbelasting” zal missen.

Het gaat goed in Nederland. Wanneer een Nederlander wordt gevraagd hoe het gaat is de reactie het mij gaat het goed maar ik maak me zorgen om anderen en om de toekomst (Milieu, oude dag voorzieningen).

En ja, er zijn ook nog mensen in Nederland waar het zeker niet goed mee gaat, dat aantal is echter zo gering dat het het al een schande wordt gevonden dat daar niet wat aan gedaan wordt.

De zorgen om anderen en de toekomst komen voort uit de zichtbare resultaten van teveel bezuinigen in de publieke sector (onderwijs, zorg, veiligheid, ambtelijk apparaat etc). Daarnaast zijn een aantal publieke zaken (vervoer, post, ziekenzorg, energievoorziening etc) overgeheveld naar de private sector wat tot keuzemogelijkheden en daarmee tot onzekerheid leidt.
Ook de privatisering van publieke functies kan als verkapt bezuinigen worden gezien.

Teveel lag (bij nader inzien) de aandacht op groei van onze WELVAART daarbij is onvoldoende rekening gehouden met het niet gelijklopende gevoel van WELZIJN. Het is een bekend gegeven; vanaf een zeker inkomen neemt het welzijnsgevoeg niet meer toe. Teveel mensen zitten boven dat niveau.

Ik durf daarmee de stelling aan dat de welvaart in Nederland meer dan groot genoeg is. En ja, niet altijd even goed verdeeld. Wanneer je de Nederlander, die zegt dat het persoonlijk goed gaat,vraag of een belastingverhoging gewenst is om zorg, onderwijs etc op een hoger plan te brengen, zodat daklozen, psychisch labiele mensen, de oude buurvouw, enz beter worden geholpen, zijn de meesten voor.

Een bijkomend effect van een verhoging van de inkomstenbelasting is de onrust die bij een deel van de werkende bevolking ontstaat. Hopelijk wordt de druk op het bedrijfsleven dan eindelijk groot genoeg om een deel van de toegenomen winsten richting werknemers te laten vloeien in plaats van naar de aandeelhouders. Dat de werknemers in de publieke sector dan trendsetter zouden moeten worden ipv van de trendvolger die ze ooit waren mag duidelijk zijn.

Daarom mijn oproep aan de politici: overweeg een graduele verhoging van de inkomstenbelasting waarbij de invoering van een nieuwe hogere schijf geen taboe mag zijn. Verhoging van de BTW (die op de basisbehoeften iedereen gelijk treft) en de afschaffing van de dividendbelasting kunnen achterwege blijven.

Janny Kok

14-09-18 om 17:11

Ik citeer Jan Booister die het volgende op Facebook plaatste:
"Bijna twee miljard euro voor Amerikaanse beleggers. Die kapitalisten profiteren van de verlaging van onze dividendbelasting! Dit is geen popie-jopie-taal van mij, maar exact hoe NRC beschrijft voor wie die dividendverlaging is. Om buitenlandse beleggers te plezieren.
Voor de goede orde, jaarlijks twee miljard! Elk jaar dus!

Gezegd wordt dat dit geld niet bij de kleine man wordt weggehaald maar elders wordt binnengeharkt. Bullshit natuurlijk. Dat geld kan je ook aan andere andere doelen geven.
Zoals?

Ik noem wat mogelijkheden:
Geef het aan de mensen in Groningen met verzakte woningen vanwege de gaswinning.
Betere zorg voor oudere in verpleeghuizen.
Meer rechercheurs om meer boeven te vangen (nog teveel criminelen gaan vrijuit).
Betere salarissen in het onderwijs.
Of betaal er eens advocaten van om de grote pharmabedrijven aan te pakken die misdadig hoge bedragen voor medicijnen vangen.
Doe er wat mee voor een beter klimaat (wordt straks nog duur genoeg. En wedden dat de burger dat kan gaan betalen waar de bedrijven (80 procent) voor de vervuiling verantwoordelijk zijn?).
En als je een leger hebt, bewapen ze dan beter!

Enfin, vul zelf maar in.
MAAR GEEF DAT GELD NIET ELK JAAR AAN BUITENLANDSE BELEGGERS!!!!

Alleen de VVD wil dat. En het CDA een beetje, En D66 en de Christenunie laten het zich door de strot drukken.
Net zo erg.

En pak ook eens die bedrijven aan die hier de belasting ontwijken, goedgekeurd door Den Haag. Dat gaat ook over miljarden.

Rutte! We zouden duizend euro van hem krijgen, er zou geen cent naar Griekenland gaan, er zou... nou ja, teveel Nederlanders laten zich van alles kritiekloos aanleunen."
Kortom dit: Ook het Nederlandse electoraat wordt zand in de ogen gestrooid. Kijk oude afleveringen van Yes Minister en Yes Prime Minister er maar op na en lach om niet te huilen. 'Wheeling and dealing' is immers gebruikelijk in de politiek en ook dat het electoraat na de verkiezingen min of meer buiten spel wordt gezet! Laten we hopen dat Prinsjesdag bewijst dat ik ongelijk heb en velen met mij, en dat het door Booister opgevoerde lijstje van niet ingeloste beloftennu eindelijk bewaarheid worden.

Hans Verhaar

14-09-18 om 18:47

Zit voor de TV te kijken en waarschijnlijk te ergeren. De mantelzorger zal er zeker niet op vooruit gaan, integendeel zelfs. Ja misschien op papier, praktijk is anders. Verpleeghuizen verwachten en eisen bijna dat de mantelzorger ook in het verpleeghuis helpt, scheelt weer betaalde krachten, ook de thuiszorg organisatie verwacht dat de mantelzorger meer gaat doen, of hij/zij nou een baan heeft of niet. Hoop dat het kabinet op deze dag toch een keer een soort van CAO voor de medewerkers van gesubsidieerde een maatschappelijk instanties vast gaat instellen en hen verplicht ook op de werkvloer mee te werken om te weten hoezwaar de mantelzorger en werknemer het vergeleken met hen hebben.

Theo Koster

18-09-18 om 10:53

Hoedjes, cijfers, prinsjes, prijzen, prinsjesdag.... Wat is het toch dat de journalistiek denkt mee te moeten gaan in louter cijfers en in een volstrekt illusionaire verbeelding van de economie? Dat alles alleen maar draait om groei? Dat het op dit moment goed zou gaan met de economie? Het is de dag van de naakte keizer volgens mij. Ik kan het bijna niet meer volgen dat en overheid, bedrijfsleven en de burger in een blinde verslaving, geschreven in evolutionaire angst voor leven en sterven, een heilzame toekomst wegvagen met niet te stuiten heb- en gemakzucht. Te vinden, niet alleen bij de arrogantie van de macht en de psychopathie van het multinationale bedrijfsleven, maar ook bij ons als individu. Wat maakt dat vrijheid, liefde, delen, verantwoordelijkheid en solidariteit verkocht worden voor kraaltjes en spiegeltjes? En moet ik nu bijdragen aan een gesprek over hoeveel kraaltjes ik krijg en ga dreinen als jij eentje meer hebt? Terwijl we struikelen over die troep? Wat is er met ons collectieve inzicht aan de hand? Waarom dansen op de vulkaan paradoxaal genoeg vanuit doodsdrift, terwijl dansen met elkaar vanuit mededogen veel gelukkiger maakt? Is de journalisitek ook opgeslokt en geradicaliseerd door het marktdogma? Of durven jullie buiten die kaders te denken?
In ieder geval een inspirerende uitzending gewenst,
alle goeds, Theo Koster

Cookie-instellingen