*

Fotograferen en filmen tijdens een ongeluk. Deze drie communityleden hebben er ervaring mee

Politie en hulpverleners reageren geschokt op het gedrag van mensen die afgelopen weekend langs een ongeluk op de A58 reden en hun mobieltjes pakten om te filmen en foto’s te maken. Tot aan het filmen van de reanimatie aan toe.

In Stand.nl kwamen drie van onze communityleden aan het woord die allen vanuit een ander beroep te maken  hebben gehad met het filmen van ongevallen.

Ambulancechauffeur Rob Pot
"Schandalig dat de foto online staat terwijl je met iemand naar het ziekenhuis rijdt”

Pot is al jaren chauffeur van de ambulancedienst. “Tegenwoordig filmen mensen ongelukken en gebeurtenissen, maar dat ramptoerisme is niet nieuw, zegt hij. “Vroeger had je op de radio de scannerluisteraar. Dan hoorde je op de radio waar de hulpdiensten naartoe gingen. Mensen die op zoek waren naar sensatie volgden ons dan. Dit was vijfentwintig jaar geleden, voor de tijd van de mobieltjes.”

Pot heeft geen moeite met persfotografen op de plaats van het ongeval. Deze mensen kennen volgens hem grenzen en laten de hulpdiensten hun werk doen. Wel pleit hij ervoor dat de politie de afzetting om een ongeval groter maakt, zo kunnen mensen niet van dichtbij filmen. “Het is toch schandalig dat je met iemand naar het ziekenhuis rijdt terwijl de foto van het slachtoffer al online staat.”

Oud-persfotograaf Bob Friedländer
 “Ik nam nooit het slachtoffer in beeld”

53 jaar lang sprong Bob Friedländer in de auto als er in de omgeving Almere wat gebeurde. Ongelukken, aanrijdingen, brand, alles heeft hij al voor zijn lens gehad. Hij is inmiddels gestopt, mede omdat zijn inkomsten terugliepen. "Iedereen heeft tegenwoordig een mobieltje en als er een ongeluk is gebeurd, ben ik altijd te laat. Friedländer merkt dat mensen het als een sport zien om een nieuwsfoto te maken en deze naar de krant of website te sturen.

Als persfotograaf had hij een paar ethische regels. “Ik nam nooit het slachtoffers in beeld en volg de instructies van de politie op zodat ik het onderzoek niet schaad.  

André Mol, oud-rechercheur  
"Ik heb regelmatig filmers een schop onder de hol gegeven"

Als rechercheur bij de politie heeft Andre Mol geregeld mensen die aan het filmen waren een “schop onder de hol gegeven.” Mol verzorgde soms wegafzettingen voor ambulances om snel naar het Erasmus ziekenhuis te komen. “Je wil je richten op je werk en slachtoffers zijn aan het vechten voor hun leven en dan zijn er een paar horken die lopen te filmen en door het plaats delict lopen. Dat is echt verschrikkelijk.”  

 

Cookie-instellingen