Uit onderzoek van Harvard blijkt dat slaaptekort zo'n 2000 euro per werknemer per jaar kan kosten. Het vermindert namelijk de productiviteit. Bovendien hebben mensen met slaaptekort sneller een beroerte, obesitas, diabetes, angst, depressie en hart- en vaatziekten.
Communitylid Vivan Acquah had zelf ook last van slaaptekort: "Ik had het toen ik net een kind kreeg", vertelde ze in Spraakmakers. Ze miste toen informatie van haar werkgever: "Veel jonge ouders zijn zich niet bewust hoeveel slaap je gaat verliezen."
Volgens Vivian kan er snel sprake zijn van een sneeuwbaleffect: "Als je een manager hebt die door slaaptekort chagrijnig is en mensen uitkaffert, geeft hij de chagrijnigheid door aan zijn teamleden. Die geven dit vervolgens weer door naar hun gezinsleden", denkt zij. Ze vindt dat werkgevers daarom hun verantwoordelijkheid moeten nemen.
Stretcher
Op sommige werkplekken wordt slapen gefaciliteerd. Bij techgiganten als Google en Amazon mogen powernaps worden gedaan. Ook bij Nederlandse bedrijven wordt ermee geƫxperimenteerd. Bij chemisch bedrijf Dabic in Bergen op Zoom bijvoorbeeld. Daar zijn plekken om te slapen, vertelt manager Peter van den Eijnden. Odd Wagner, die wethouder was in Heemskerk en Den Helder, nam een stretcher mee naar het werk: elke dag sliep hij een half uur, waardoor hij zijn werk beter kon doen.
Veel communityleden reageren kritisch: veel denken dat het de eigen verantwoordelijk van mensen is. "Ik ga er als werkgever vanuit dat iemand fit op zijn werk verschijnt", zegt Robert-Jan Steegman. "Ik denk ook niet dat de werknemer zit te wachten op een gesprek over iemands slaapgewoonten." Gerard Brummer vindt hetzelfde: de werknemer moet zelf zorgen dat hij genoeg slaapt. "Straks komt het nog zover dat bedrijven kunnen worden aangeklaagd omdat een werknemer onvoldoende nachtrust tot zich heeft genomen...", zegt hij.