Bijna alle problemen op aarde worden veroorzaakt door overbevolking, denkt Hans. "90 procent van de energie die mensen in zaken stoppen hebben te maken met overbevolking." Dit zorgt ervoor dat de wereld in de knel komt.
"Vergelijk het met een festivalterrein", zegt Hans. "Normaal is het gewoon een weiland waar niet zoveel aan hoeft te gebeuren, maar als er een festival op wordt georganiseerd, moeten er ineens wegen naar worden aangelegd, en water, en veiligheid, er moeten regels komen." Met minder mensen, is dat veel minder nodig.
Voetafdruk
Bioloog Hans Meek maakt zich vooral zorgen over de ecologische voetafdruk die de mensheid heeft. "De mensheid gebruikt een onevenredig deel van de biomassie in de wereld", zegt hij. Hij pleit voor een sterke vermindering van het gebruik van fossiele energie. Alleen dan gaat de wereld het redden.
Filosoof Ralph Bodelier maakte zich altijd grote zorgen over overbevolking, maar veranderde onlangs van mening. "We zijn al op weg naar een stabilisering en daarna een afname van het aantal mensen", vertelt hij. Het geboortecijfer neemt af, zegt hij, dus het komt vanzelf goed.
Geograaf Jan Latten is minder hoopvol: wereldwijd worden er nog steeds heel veel kinderen geboren en dat vlakt ook niet af. Als je alleen naar Afrika kijkt, komen er tot 2050 1300 miljoen mensen extra bij. In Nederland worden relatief weinig kinderen geboren, maar dat maakt wereldwijd niet zoveel uit.
Oplossing
Op dit platform zijn de reacties wisselend. De meeste mensen zijn het eens met de stelling, maar er zijn weinig oplossingen te bedenken. Ook Hans van der Vlis heeft niet direct een oplossing, maar hij hootp dat hij de discussie heeft aangezwengeld.