Vivian Acquah was IT consultant maar besloot het roer drastisch om te gooien toen ze moeder werd. “Ik was niet blij met mijn werk. Ik werkte in een echte mannenwereld waarin er weinig plaats was voor moeder- of ouderschap.” Omdat haar werkgever daar te weinig rekening mee hield, besloot ze het roer om te gooien. “Wat voor een moeder ben ik als ik met tegenzin naar mijn werk ga en ook mijn zoon nauwelijks zie?”
Workplace wellness
Ze heeft zichzelf gespecialiseerd op het gebied van workplace wellness om te kijken hoe werkgevers het welzijn en de gezondheid van werknemers kan verbeteren. De stelling van Stand.nl van dinsdag 24 juli paste precies in haar straatje. We spraken op NPO Radio 1 over de stelling: ‘Overwerken hoort erbij’ Volgens onderzoek van het CBS gaf 29% van de werknemers aan overgewerkt te hebben in 2017. Per week werd er gemiddeld zes uur meer gewerkt dan contractueel afgesproken.
Opscheppen over overwerken
Vivian: “Het lijkt heel stoer om op te scheppen over overwerken. Echter structureel overwerken is niet alleen schadelijk voor de werknemer, maar op den duur ook voor de organisatie. Waar men niet bij stilstaat, is dat overwerken kan leiden tot een hoge mate van stress. Na verloop van tijd kan dit leiden tot vermoeidheid, slaaptekort, depressie, ongelukken op en na het werk of een burnout.”
Maar het mes snijdt twee kanten op. In Nederland hebben bepaalde sectoren last van personeelstekort in het kader van de “war for talent” zegt Vivian. “Een organisatie maakt zich niet aantrekkelijk met een cultuur waar overwerk de norm is. De huidige generatie werknemers is mondig en zal dit soort organisaties verlaten.”
Vivan heeft zich opgegeven voor de Spraakmakers community om mee te praten over onderwerpen die raken aan haar kennis- en interessegebied. Werk, werkgevers, burn-out en voeding.