*

Ook een 'sekswet' in Nederland? Dit vonden jullie ervan:

We legde deze stelling vandaag hier in de community en op NPO radio 1 aan jullie voor. In Zweden hebben ze zo'n wet al. Dat land werd in 2013 opgeschrikt door een brute zedenzaak: drie 19-jarige jongens verkrachten een 15-jarig meisje met een fles.

Gek genoeg komt het niet tot een veroordeling, omdat zíj niet expliciet heeft geweigerd. Daarom werd er deze maand een nieuwe sekswet aangenomen en moeten beide partijen nu expliciet toestemming geven. 

 

Een waardeloze wet? 

De stelling roept veel reacties op. Zo zegt Nelly Veenendaal dat deze wet totaal overbodig is. "Het is toch al verboden? Seks zonder toestemming is verkrachting." Ook Tom Ligtvoet is geen voorstander: "Moeten we dan eerst een contract in zesvoud indienen en laten ondertekenen? Nederland gaat er weer een waardeloze wet bij krijgen."

Jos van Eindhoven is het wél eens met de stelling. "Het lijkt me duidelijk dat zoiets met wederzijds goedvinden plaatsvindt." Maar het roept bij hem ook meteen de vraag op: "Hoe valt dit te controleren?"

Juridisch niet te bewijzen

Natascha Harlequin, strafrechtadvocaat, vindt de nieuwe wet geen goed idee. "Het is juridisch moeilijk te bewijzen en valt voor de rechter niet te controleren of er sprake is van een overeenstemming. Ondoenlijk." Ook gebeurt seks vaak spontaan, zegt Harlequin. "Dus wanneer zou je dat vastleggen? En als je 'ja' hebt gezegd, betekent dat toch nog niet dat het na tien minuten nog steeds 'ja' hoeft te zijn?"

Volgens Willy van Berlo, van het Kenniscentrum voor Seksualiteit Rutgers, is het nodig dat de wet wordt aangepast. "Er staat nu in dat er sprake moet zijn van dwang, dus alleen 'nee' zeggen is niet voldoende. In die zin vind ik dat de wet aangepast moet worden en dat er toestemming moet zijn. Maar hoe dat in de wet tot uitdrukking moet komen, vind ik een lastige kwestie."

Annedieke Kuchler, lid van de Spraakmakers-community sluit zich daarbij aan. "Als je 'ja' zegt op seks, betekent het nog niet dat je 'ja' zegt op alle soorten seks. Ik denk dat dat de Duitse "nee-is-nee" wet dan duidelijker is." Volgens haar zorgt een wet waarin je toestemming moet geven voor meer vaagheid en onduidelijkheid. 

Gevaar van schijnveiligheid

Marijke Naezer is onderzoeker genderstudies aan de Radboud Universiteit Nijmegen. "We moeten oppassen voor het gevaar van schijnveiligheid", zegt ze. "Zo’n wet geeft het idee dat alles in orde is en daardoor hoeven we de ingewikkeldere gesprekken niet meer aan te gaan. Over hoe je elkaar met wederzijds respect behandeld, maar ook over hoe je ermee omgaat als iemand het niet leuk meer vindt. We moeten zorgen dat het ingewikkeldere gesprek niet van de agenda gaat. Dan zou de wet averechts werken."

Cookie-instellingen