*

Hoogopgeleid en in de bijstand: 'Hoe kom ik hier in godsnaam weer uit?'

Karin van der Beek belandt binnenkort in de bijstand. Daar kijkt ze niet bepaald naar uit. Ze voelt zich een paria van de samenleving en is bang dat ze als zestigjarige onder de kansarmen gaat behoren en niet meer uit de bijstand komt. Hoe kan je het tij keren als je in de bijstand zit?

NPO Radio 1-verslaggever Marcel Dekker gaat deze week op pad om dat uit te zoeken. In het typische plaatje van de kansarme bijstandsgerechtigden past Karin niet: een eloquente dame, die hoog opgeleid is en vijf talen spreekt. Aan motivatie is er ook geen gebrek, want Karin wil niets liever dan een baan en ze solliciteert zich suf. Waar gaat het mis met de bijstand in Nederland?

De crisis slaat toe
Na het gymnasium aan het Vrijzinnig-Christelijk Lyceum in Den Haag begint Karin aan een studie Nederlands. Maar tussen droom en daad staan praktische bezwaren in de weg en door een lastige privésituatie kan Karin haar studie niet afmaken. Op latere leeftijd studeert ze verder en wordt ze officemanager. Dan slaat de economische crisis toe. Reorganisaties kosten Karin niet alleen haar baan bij Shell, waar ze elf jaar werkt, maar ook de meerdere banen die volgen.

Paria van de maatschappij
Nu leeft Karin van een WW-uitkering, maar die houdt binnenkort op. Dan komt ze in de bijstand. En moet ze ook haar huis verkopen, wat misschien nog wel het ergste is. Karin: "En dat ik mijzelf een paria voel, een uitschot van de maatschappij."

Net als Karin zijn er meer mensen die boven de zestig zijn en niet meer aan de bak komen. Het UWV doet niks om te helpen. "Waarom word ik niet omgeschoold op kosten van het UWV?" vraagt Karin zich af. "Bied mensen die in mijn situatie zitten een perspectief." Ook vanuit de politiek is er een gebrek aan steun. "Halbe Zijlstra had het over mensen die in de WW zitten als zijnde labbekakken. Zo denkt de hele VDD erover. Alsof ik lui zou zijn en niet wíl werken. Maar ik solliciteer me wezenloos."

'Ik wíl werken'
Die sollicitaties lopen vooralsnog uit op niets. Soms krijgt Karin geen reactie, soms hoort ze dat ze niet in het profiel past. "Lees: ik ben te oud", zegt Karin. "En wat ik ook weleens hoor: 'U bent te hoog gekwalificeerd.' Dat is toch te zot voor woorden! Ze denken dat ik me ga vervelen, maar dat hoef jij niet voor mij in te vullen. Ik wíl werken!"

Aan motivatie is er bij Karin in ieder geval geen gebrek. Waar gaat het mis met de bijstand in Nederland? En wat is ervoor nodig om mensen zoals Karin te helpen? Verslaggever Marcel Dekker zoekt het deze week uit bij Spraakmakers op NPO Radio 1.

Benieuwd naar de serie? Luister hier de eerste, tweede en derde uitzending terug.

Cookie-instellingen