Plastic bordjes, bekertjes, rietjes, roerstaafjes en snoepwikkels. We gebruiken ze massaal en de resten belanden vaak in zee. Wat kunnen we doen? Vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie presenteerde gisteren wetsvoorstellen die de ophoping van plastic afval in de oceanen moet tegengaan: een verbod op plastic producten die maar één keer worden gebruikt. De verantwoordelijkheid wordt vooral gelegd bij de verpakkingsindustrie, maar heeft de consument niet een belangrijkere rol? NPO Radio 1-verslaggever Martijn Grimmius zocht het uit voor de rubriek Vragen van Spraakmakers. Hij volgde Jan Schrijver en Klaske Wijkstra uit Amsterdam die tegenwoordig een huishouden hebben zonder plastic.
Waarom zijn jullie plasticvrij gaan leven?
“We zijn al een hele tijd bezig met minder verpakking en leven ons hele leven zo groen mogelijk. We zijn nu zó geschrokken vanwege de vervuiling van plastic. Ook de serie van David Attenborough maakte veel indruk, net als het nieuws dat niet alleen de zee vervuild is, maar ook de lucht en de grond. In Mexico is er bijvoorbeeld plastic in kippenvlees gevonden, waardoor het ook in de voedselketen terecht is gekomen. En dat is precies het lastige van plastic: dat je het niet kan zuiveren.”
Waar loop je het meeste tegenaan?
“Sommige dingen zijn wat lastig, bijvoorbeeld melk. Maar hier in Amsterdam op de Noordermarkt staan een paar boeren die melk verkopen in glazen flessen en het is ook echt lekker. Ik kan alleen nergens beschuit vinden in een papieren verpakking, nergens! Dat is heel jammer. Ook zijn koekjes erg lastig te vinden, alleen jodenkoeken hebben we gevonden. Dus nu bak ik ze zelf en dat is een fluitje van een cent!”
Is plasticvrij leven te combineren met een druk leven?
“Ja, ik vind van wel en ik heb bovendien drie kinderen grootgebracht. Je moet je consumptiepatroon wel aanpassen en het is even een omslag die je maakt, maar het valt heel erg mee als je eenmaal je patroon hebt gevonden. Ik zou iedereen aanraden om als het even kan de supermarkt te vermijden, naar de markt te gaan en naar de kleine winkelier, dus de bakker, de slager en de Turkse winkel. Neem dan je eigen verpakkingen mee en als je vraagt mag het hierin, dan vinden ze dat altijd goed! Als je thuis komt van boodschappen doen, kan het zo de koelkast in. Je zit niet meer met het scheiden van afval en hoeft minder afval weg te brengen. Dat scheelt ook tijd. Onze ervaring is nu, dat het juist rustiger is zo. Maar ik woon wel in de stad, op het platteland zal het misschien wat moeilijker zijn.”
Is het veel duurder om plasticvrij inkopen te doen?
“Nee, dat vragen mensen wel vaker. Het is misschien wel duurder dan de goedkoopste variant in de supermarkt, maar we zijn uiteindelijk goedkoper uit omdat je ook dingen zelf maakt of minder koopt. Sinaasappelsap in een fles vonden we bijvoorbeeld wel duur, dus dat zijn we wel zelf gaan persen.”
Welke tips heb je voor mensen die ook plasticvrij willen leven?
- Gebruik wasmiddel in poedervorm dat gewoon in een karton zit.
- Gebruik een stuk zeep, in plaats van vloeibare zeep in een plastic verpakking. Olijfzeep en huishoudzeep maken heel goed schoon en je hebt zelfs blokken zeep voor huid en haar. Zelf gebruik ik ghassoul, Marokkaanse aarde, dan heb je ook geen conditioner meer nodig.
- Koop geen flessen water, maar een RVS waterfles die je met drinkwater kan vullen, want ons drinkwater is gewoon erg goed.
- Als je frisdrank wilt kopen, kies dan siroop of diksap in een glazen fles. Als je perse prik wilt, kan je dat ook zelf maken.
- Neem je eigen tas mee om groente in te verpakken of laat een groentepakket, in papier of karton verpakt, thuisbezorgen.
- Kies voor olijven, nootjes of stukken groente in plaats van zoutjes of chips die in een plastic verpakking zitten.
- Wc-papier kan je laten bezorgen aan huis, helemaal in papier verpakt.
-Er zijn sites waar je wasbaar maandverband kan kopen, maar mijn dochters hebben dat gebruikt en het is geen goed product. In bio winkels heb je wel maandverband en inlegkruisjes die volledig afbreekbaar zijn, dus waar geen plastic in zit. Zo ook met wattenstaafjes die van karton zijn, niet van plastic.
- Als je tóch iets van plastic moet hebben koop het dan tweedehands, bijvoorbeeld op Marktplaats.
Heb jij nog aanvullende tips? Die mag je hier zeker kwijt! We zijn benieuwd!