Paola werkt nu als projectleider en ervaringsdeskundige in de zorg, maar dat is niet altijd zo geweest. Sterker nog, er was een tijd waarin ze dacht nooit meer mee te kunnen doen met de maatschappij.
“Ik ben psychotisch geworden toen ik twintig was. Na een herstelproces werd mij op een bepaald moment verteld dat ik ‘onbehandelbaar’ was. Zo zag mijn leven er dus voortaan uit: je bent een patiënt, je staat buiten de maatschappij en wordt niet als gelijkwaardig gezien. Dat was ook mijn zelfbeeld geworden.”
‘Herschrijf je eigen verhaal’
Een zorgverlener liet Paola inzien dat ze daar juist haar kracht kan uithalen. “Je hebt veel kennis en kunde, je moet het niet zien als ballast, maar als wijsheid waar je wat mee kan. Ga je verhaal maar eens herschrijven vanuit die kennis”, zei haar hulpverlener.
Paola ging een cursus volgen en langzaam maar zeker kon ze weer aan het werk als ervaringsdeskundige bij de GGZ. “Het framen van patiënten heeft heel veel effect, weet ik inmiddels. Ik deel mijn ervaring met mensen die nu staan waar ik heb gestaan. De meesten denken: als Paola het kan, kan ik het misschien ook. Ik zie die mensen groeien, dat is natuurlijk prachtig.”
De community van Spraakmakers
“Ik vind het leuker dan verwacht om lid van de community te zijn”, vertelt Paola. “De diversiteit is leuk en ik kan op verschillende manieren bijdragen leveren. De manier waarop jullie dit opzetten is nieuw hè, dat merk ik wel. Het is geen eenrichtingsverkeer, maar je bent met elkaar in beweging. Dat matcht met hoe ik nu in het leven sta.”